My DSLR won't work
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > General Planted Tank Forums > Photography


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-28-2013, 05:00 PM   #1
Synyster1337
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2013
Location: Charleston, WV
Posts: 80
Default

My DSLR won't work


Hi all, I have a Nikon D90, and sometimes when I turn it on and take pictures, it works fine. Most of the time, however, I get an error message and the camera unmounts the SD. Is this something that I have to get fixed by Nikon? I'm not knowledgeable on camera repair or anything like that so any insight is much appreciated. I want to get some good pictures of my parrot cichlids
Synyster1337 is online now   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-28-2013, 06:49 PM   #2
Nubster
Planted Tank Guru
 
Nubster's Avatar
 
PTrader: (16/100%)
Join Date: Aug 2011
Location: Romney, West Virginia
Posts: 3,445
Default

Have you updated the firmware? No idea if that could cause the issue or not but might be worth checking to make sure it's up to date. If you're not familiar, check out a site called nikoncafe.com. You'd definitely get an answer there. Also, if you do have to send it in for repair, check out Authorize Photo Service. They are fast, do great work, prices are good, and they are good to communicate with. They are an authorized Nikon repair center and can do warranty work too if your camera is under warranty still. You probably won't get any of that if you send your camera to Nikon.
__________________
EVIL Camera Pimp member #1
NIKON Pimp Club member #012
SunSun Pimp Club member #069

20L OEBT/Super Tiger/PFR Tank 20L Yellow Neo tank

Nubster is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2013, 07:05 PM   #3
Oldskewl808
Newbie
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: May 2012
Location: Kapolei, Hawaii
Posts: 3
Default

Dig into the menu and re format the camera for the card you are using and see if that helps.
Oldskewl808 is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2013, 07:18 PM   #4
Synyster1337
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2013
Location: Charleston, WV
Posts: 80
Default

Quote:
Originally Posted by Nubster View Post
Have you updated the firmware? No idea if that could cause the issue or not but might be worth checking to make sure it's up to date. If you're not familiar, check out a site called nikoncafe.com. You'd definitely get an answer there. Also, if you do have to send it in for repair, check out Authorize Photo Service. They are fast, do great work, prices are good, and they are good to communicate with. They are an authorized Nikon repair center and can do warranty work too if your camera is under warranty still. You probably won't get any of that if you send your camera to Nikon.
I would imagine that DSLR repair probably isn't cheap?
Synyster1337 is online now   Reply With Quote
Old 01-28-2013, 07:23 PM   #5
Nubster
Planted Tank Guru
 
Nubster's Avatar
 
PTrader: (16/100%)
Join Date: Aug 2011
Location: Romney, West Virginia
Posts: 3,445
Default

Depends on what the issue is. I dropped mine once and it busted the screen and broke the bayonet mount...with cleaning and focus calibration, total repair was less than $300 which for the damage done, I thought was not bad. Took less than a week too. Yours might just be something in the firmware. Maybe it either needs updated or like Oldskewl808 said, maybe a reformat. It could be that the connections for the card need cleaned or are worn or damaged.
__________________
EVIL Camera Pimp member #1
NIKON Pimp Club member #012
SunSun Pimp Club member #069

20L OEBT/Super Tiger/PFR Tank 20L Yellow Neo tank

Nubster is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2013, 07:52 PM   #6
Synyster1337
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2013
Location: Charleston, WV
Posts: 80
Default

Quote:
Originally Posted by Nubster View Post
Depends on what the issue is. I dropped mine once and it busted the screen and broke the bayonet mount...with cleaning and focus calibration, total repair was less than $300 which for the damage done, I thought was not bad. Took less than a week too. Yours might just be something in the firmware. Maybe it either needs updated or like Oldskewl808 said, maybe a reformat. It could be that the connections for the card need cleaned or are worn or damaged.
I really hope it's software-related. Thanks for the insight guys, I'll try updating the firmware when I get home.
Synyster1337 is online now   Reply With Quote
Old 01-28-2013, 09:40 PM   #7
kubalik
Planted Tank Obsessed
 
kubalik's Avatar
 
PTrader: (35/100%)
Join Date: Jul 2011
Location: NY
Posts: 489
Default

just a thought , try using different sd card ?
__________________
kubalik is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2013, 01:45 AM   #8
zdnet
Planted Tank Enthusiast
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Aug 2010
Location: Canada
Posts: 532
Default

Quote:
Originally Posted by Synyster1337 View Post
Hi all, I have a Nikon D90, and sometimes when I turn it on and take pictures, it works fine. Most of the time, however, I get an error message and the camera unmounts the SD. Is this something that I have to get fixed by Nikon?
What did the error message say? It may be something that you can fix.
zdnet is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2013, 06:55 PM   #9
Synyster1337
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2013
Location: Charleston, WV
Posts: 80
Default

Update!!!!! It now works!! I don't have a tripod, so really good pictures aren't gonna pop up quite yet. I'll start a thread here in a little bit after I take some photos of my first planted tank, my second tank ever.
Synyster1337 is online now   Reply With Quote
Old 02-03-2013, 04:00 PM   #10
Nubster
Planted Tank Guru
 
Nubster's Avatar
 
PTrader: (16/100%)
Join Date: Aug 2011
Location: Romney, West Virginia
Posts: 3,445
Default

What was it?
__________________
EVIL Camera Pimp member #1
NIKON Pimp Club member #012
SunSun Pimp Club member #069

20L OEBT/Super Tiger/PFR Tank 20L Yellow Neo tank

Nubster is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 02:34 AM   #11
Synyster1337
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2013
Location: Charleston, WV
Posts: 80
Default

Quote:
Originally Posted by Nubster View Post
What was it?
I Google's it and found out that a common cause of an error message is dirty contacts between the lens and the camera body. A lintless cloth took care of that problem.
Synyster1337 is online now   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 03:37 AM   #12
Nubster
Planted Tank Guru
 
Nubster's Avatar
 
PTrader: (16/100%)
Join Date: Aug 2011
Location: Romney, West Virginia
Posts: 3,445
Default

Jeez...such a simple issue...glad that's all it ended up being and you got it working.
__________________
EVIL Camera Pimp member #1
NIKON Pimp Club member #012
SunSun Pimp Club member #069

20L OEBT/Super Tiger/PFR Tank 20L Yellow Neo tank

Nubster is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 08:37 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012