Finding a mysterious leak in filter...
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Equipment


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-28-2013, 02:50 PM   #1
le0p
Planted Member
 
le0p's Avatar
 
PTrader: (4/100%)
Join Date: Mar 2012
Location: Wilkes Barre, PA
Posts: 274
Default

Finding a mysterious leak in filter...


I have noticed recently that there's a small leak in my filter cabinet. It's not leaking a lot but there's a small puddle in the cabinet every few days. When I feel around the filter and the diy bio filter, I can't feel any moisture on either.

I feel like it should be coming out of the bio filter because it's made out of a house filter and being a DIY job, I just figure it's a mistake somewhere on my part. The thing is, the setup has been running for 6 months without a problem. I've only noticed it in the past week.

But, before I tear everything down, does anyone have an idea of how I can isolate the problem?
__________________
le0p is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-28-2013, 03:10 PM   #2
Sugardaddy1979
Sic em
 
Sugardaddy1979's Avatar
 
PTrader: (12/100%)
Join Date: Jan 2012
Location: Athens, GA
Posts: 639
Default

Can you detail the exact setup? Pics would help too or a diagram. What equipment are you using?
__________________
Sunsun Pimp Club Member #068
Sugardaddy1979 is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2013, 05:15 PM   #3
le0p
Planted Member
 
le0p's Avatar
 
PTrader: (4/100%)
Join Date: Mar 2012
Location: Wilkes Barre, PA
Posts: 274
Default

Here's a pic of the setup. The water pools underneath the DIY filter but it's an old cabinet and the bottom is a little bowed downwards right there, so it could be coming from anywhere.

The filter is a Fluval 206, the output goes into a house filter with an airpump injected through a T in the PVC, and then to the tank. I haven't noticed any decrease in flow or any other problems.. I think it's probably a leaking a small amount at a time, but I haven't been able to find it.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_20130126_112504.jpg
Views:	18
Size:	45.8 KB
ID:	75674  

__________________
le0p is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2013, 09:19 PM   #4
lochaber
Planted Tank Guru
 
lochaber's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Jan 2012
Location: Oakland, CA
Posts: 2,021
Default

Well, I'd at least try and get the power strip off the bottom.

Maybe try wrapping pieces of papertowel/tissue around the various joints, that should help make it easier to see if a leak is coming from a specific place.
lochaber is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2013, 10:11 PM   #5
le0p
Planted Member
 
le0p's Avatar
 
PTrader: (4/100%)
Join Date: Mar 2012
Location: Wilkes Barre, PA
Posts: 274
Default

Quote:
Originally Posted by lochaber View Post
Well, I'd at least try and get the power strip off the bottom.

Maybe try wrapping pieces of papertowel/tissue around the various joints, that should help make it easier to see if a leak is coming from a specific place.
Yeah, that picture is a little old. The first puddle I saw was after a water change and I thought I dripped some water down there while filling the tank, the second time I noticed it, I moved the power strip.

I'll do that, thanks, I didn't think of doing that for some reason!
__________________
le0p is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2013, 03:15 PM   #6
le0p
Planted Member
 
le0p's Avatar
 
PTrader: (4/100%)
Join Date: Mar 2012
Location: Wilkes Barre, PA
Posts: 274
Default

Figured this out. It's happening during water changes or any time I turn the power off to the filters.

This is what I figure:

The DIY bio filter holds alot of pressure due to the air pump injecting into the system, when this pressure isn't being removed through water movement taking out some constantly, it's leaking slowly. If I use the pressure release after turning off the power, it doesn't leak.

Thanks for the help!
__________________
le0p is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2013, 07:18 PM   #7
lochaber
Planted Tank Guru
 
lochaber's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Jan 2012
Location: Oakland, CA
Posts: 2,021
Default

Glad to hear that, sounds like about the best possible outcome, since you don't have to replace or repair anything.
lochaber is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 08:05 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012