30ppm CO2 (rusty brain)
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Fertilizers and Water Parameters


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-22-2013, 09:23 AM   #1
tranquillus
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2013
Location: Berlin
Posts: 9
Default

30ppm CO2 (rusty brain)


Hi

I've had a planted tank before, with pressurized CO2. I've had a year and a half break from aquariums, and now moved to a new city.

I've measured the tap water here to be pH 7 and KH 11. From the pH/KH/CO2 relationship tables, it would appear that my tap water already contains around 30ppm CO2.

Am I correct in thinking this? (My brain feels a little rusty on these matters)

If this is correct, I guess I won't need to buy a CO2 injection kit for the new aquarium I'm going to be setting up?

Thanks
tranquillus is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-22-2013, 01:01 PM   #2
Cthulhu
Planted Member
 
Cthulhu's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Dec 2012
Location: Montreal
Posts: 176
Default

It certainly does not contain 30ppm of CO2. There are other things in the water that can alter the pH or KH. That's why I really don't understand how these pH/KH/CO2 tables are supposed to be of any use.
Cthulhu is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-22-2013, 03:53 PM   #3
tranquillus
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2013
Location: Berlin
Posts: 9
Default

Thank you for your reply. If that is correct how would someone with my water parameters be able to dose CO2 without dropping the pH dangerously low?

Thanks
tranquillus is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-22-2013, 03:56 PM   #4
nilocg
Naive & Cavalier
 
nilocg's Avatar
 
PTrader: (432/100%)
Join Date: Jul 2010
Location: PacNW
Posts: 2,363
Default

Co2 related ph swings have no effect on livestock
nilocg is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-22-2013, 04:04 PM   #5
DarkCobra
Planted Tank Guru
 
DarkCobra's Avatar
 
PTrader: (5/100%)
Join Date: Jun 2004
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 3,349
Default

You can let a small sample of water rest overnight in a wide pan, or shake it vigorously in a bottle with a lot of air, to drive off CO2. Then retest pH.

If it rises a lot, I suppose it's possible that your tapwater really has 30ppm CO2. But a 50% water change will only raise your tank from 0ppm to 15ppm, and then only for a few hours. So you'll still need CO2 injection.

Otherwise, you'll need to do some more investigation into the cause of your odd readings.
DarkCobra is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-22-2013, 04:05 PM   #6
funkman262
Algae Grower
 
funkman262's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Nov 2010
Location: Tampa, Florida
Posts: 124
Default

I agree that using tank water is no way to measure the CO2, but a drop checker would be more accurate and fairly useful in a planted tank when dosing CO2. Since it uses a 4 dKH solution with typically just baking soda, then it's more accurate than testing the pH of the tank water since there's a lot more going on in there. However, I wouldn't consider it to being close to exact, but it's still a good indicator of the dissolved CO2.
funkman262 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-23-2013, 09:26 PM   #7
tranquillus
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2013
Location: Berlin
Posts: 9
Default

Thank you everyone for your replies. So if I am correctly understanding what has been said, my tap water's readings of pH 7 and KH 10 do *not* mean I already have 30 ppm CO2.

If I inject CO2 into water with these parameters, won't my pH drop?

Also, if I can't use the pH/KH/CO2 tables to calculate CO2 ppm, how would I go about determining this?
tranquillus is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-23-2013, 09:29 PM   #8
funkman262
Algae Grower
 
funkman262's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Nov 2010
Location: Tampa, Florida
Posts: 124
Default

The drop in pH caused by CO2 dosing shouldn't have any harmful effects on the fish. And like I said in my previous post, the only somewhat accurate way that the typical hobbyist can measure CO2 is by using a drop checker with 4dKH solution.
funkman262 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-23-2013, 09:53 PM   #9
Darkblade48
Moderator
 
Darkblade48's Avatar
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Jan 2008
Location: Toronto
Posts: 8,735
Default

Quote:
Originally Posted by funkman262 View Post
The drop in pH caused by CO2 dosing shouldn't have any harmful effects on the fish. And like I said in my previous post, the only somewhat accurate way that the typical hobbyist can measure CO2 is by using a drop checker with 4dKH solution.
+1. A drop checker is the cheapest and most convenient method of measuring ("estimating") the CO2 level in your aquarium.

There are more expensive options, but these are usually outside the price range of the hobbyist.
__________________
Anthony

A Primer to Pressurized CO2 and A Primer to Planted Tanks
Eheim Pimp #362 - Eheim 2213 x2, Eheim 2028, Eheim 2217, Eheim surface skimmer and Eheim autofeeder.
Victor Pimp #33 - HPT272-125-350-4M
Darkblade48 is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Tags
co2 levels, tapwater

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 06:07 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012