Algae that ive identified
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Algae


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-21-2012, 03:12 AM   #1
SpecialEffect
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Dec 2009
Location: Montreal, Canada
Posts: 91
Default

Algae that ive identified


I believe i am suffering from,

Green Spot Algae, GSA

And

Brown algae.

I am using pfertz high tech solution, so 1 pump per 10 gallons.
[m], [n], [p] & [k]
Excel daily
Flourish iron daily
Co2 injection

Is it possible im maybe dosing to much fertz?
Anyone using pfertz? And are u dosing daily? Or every 2 days
Also possibily to strong of a light?

P.s: i might have to many root tabs in my substrate too :p
SpecialEffect is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-21-2012, 04:14 AM   #2
GeToChKn
Planted Tank Guru
 
GeToChKn's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Apr 2011
Location: Hamilton, Ontario, Canada
Posts: 5,116
Default

What light do you have?
__________________
20g platy, , 2 x 10g shrimp, 3 x 20g shrimp, 7.5g shrimp and 1 great dane/mastiff puppy.

Sump Pimp #2

My Tanks and my shrimps
GeToChKn is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-21-2012, 04:58 AM   #3
SpecialEffect
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Dec 2009
Location: Montreal, Canada
Posts: 91
Default

Mazspect razor 160W 8000k.

http://maxspect.com/index.php?option...d=20&Itemid=21

Have it on a, sun rise, mid-day (100% power), sun set, moon light schedusl
SpecialEffect is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-21-2012, 05:24 AM   #4
Kathyy
Planted Tank Guru
 
Kathyy's Avatar
 
PTrader: (33/100%)
Join Date: Feb 2010
Location: Newbury Park, CA
Posts: 3,164
Default

Is this 160 watts of LED over a 48 gallon tank? Might want to knock down the light a tad. LED is stronger than T5HO and 2 full length bulbs is bright and would be at most 108 watts. I might use such a fixture over my 180 gallon 24" deep tank! Try running at about 1/3 power for the brightest part of the day.

If the brown algae is more a film that makes the plants look dirty then it is likely diatoms but you cannot put fish like otos in the tank, right? Would snails survive?

If it is a loose mass type of stringy stuff it might be something else and quite a difficult one to get rid off. I haven't had any experience with that one yet.

Green spot algae responds brilliantly to more phosphate in my bright tank, it is no longer an issue for me. Since your tank is so bright you might consider an extra pump of phosphate for a week to see if that changes things. Phosphate has a really bad reputation for promoting algae but what I have seen is greener plants and less algae.
__________________
Kathyy is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-21-2012, 07:37 PM   #5
SpecialEffect
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Dec 2009
Location: Montreal, Canada
Posts: 91
Default

So, cause may be to strong of lights?
Darn it... Ever since i got them everyhing has started to expload in growth!
Could it possibly be to long of a photo
Period? The lights go on like this,

Light fixture to substrate: 26"

1). 7:30am - 2pm ~ 0 - 2%
2). 2pm - 3:30pm ~ 2 -50%
3). 3:30pm - 6pm ~ 50 - 100%
4). 6pm - 10pm ~ 100% - 100%
5). 10pm - 11pm ~ 100% - 1%
6). 11pm - 730am ~ 1% - 0

Im thinking maybe i can change my photo period... Maybe even shorten the 100% timefield. What you think?

Also, for otos i dont know if i could put in my tank... It would be a risk my red belly piranha might eat him i dont know. I had 4 flying foxes inside and he only ate 1. The other 3 have been co-habbing with him for a month now. If i get an oto it would have to be small lol.

For the algae,
Its brown slimy stuff. Diatoms right? But isnt that from new tank / silicates? My tanks 4 years old while the substrate its flourite black sand thats ~ 1-2 years old

For snails, i have an army of assasins... 2 snails turned into 50s... Didnt know they bred so fast
And nerote snails im not to sure on the amount as i think the assassins would of killed them all. BUT there are a few still alive.

DECEMBER 11 2012


DECEMBER 21 2012



ALGAE






Last edited by SpecialEffect; 12-21-2012 at 07:55 PM.. Reason: Chaned pictures
SpecialEffect is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-23-2012, 11:53 PM   #6
SpecialEffect
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Dec 2009
Location: Montreal, Canada
Posts: 91
Default

The last day or the day off water change it gets reslly bad... Is it from buildup of ferts?






What dificiency is this?

Last edited by SpecialEffect; 12-24-2012 at 12:05 AM.. Reason: 3rd pic
SpecialEffect is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-24-2012, 03:04 AM   #7
DarkCobra
Planted Tank Guru
 
DarkCobra's Avatar
 
PTrader: (5/100%)
Join Date: Jun 2004
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 3,349
Default

Quote:
Originally Posted by SpecialEffect View Post
The last day or the day off water change it gets reslly bad... Is it from buildup of ferts?
It's possible, but it requires a *massive* buildup; not what anyone would consider a sane excess. Has happened to me, and the increased algae growth just before water changes was part of what clued me in.

The first diagnostic step is doubling water change frequency, and leaving everything else constant. If after two weeks things are greatly improved, you either have a buildup, or the replacement water is supplying something that's deficient .

But make darn sure your lights aren't excessive first. And that your CO2 really is sufficient. These two drive everything else, and if incorrect, will render any attempt to gain meaningful info from other experiments absolutely futile.

And don't worry about losing your awesome plant growth. If your lights are too bright, reducing them will have a FAR greater impact on the algae than on plant growth. Plants can only use so much light anyway.
DarkCobra is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-24-2012, 04:34 AM   #8
etgregoire
Planted Member
 
etgregoire's Avatar
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Oct 2009
Location: Cincinnati, Ohio
Posts: 280
Default

Unrelated ... But what is your substrate. It looks really nice!!
etgregoire is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-29-2012, 07:15 AM   #9
SpecialEffect
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Dec 2009
Location: Montreal, Canada
Posts: 91
Default

Substrate is flourite black sand!

Well... [censored][censored][censored][censored] out of luck for me -_-

I came home to my co2 being shut off about 2 days ago. Was wondering why, well my coral life timer kit died. Well theres constant power just the timer part died... Somehow.
Just fixed this all today, havent been home.

Now you can imagine what 160W of led power did with no co2 being
Injected -_-

Algae like craZy on my plants, especially
My huge ass amazon sword plant.

I found myself a single imer just for the co2 solenoid and its doing fine now. Fixed my lighting schedul to have less of a 100% lighting boost schedual



What do you suggest i do with the algae... Its mainly all green spot
Algae and some brownish algae.

Fml -_-
SpecialEffect is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-30-2012, 04:14 PM   #10
etgregoire
Planted Member
 
etgregoire's Avatar
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Oct 2009
Location: Cincinnati, Ohio
Posts: 280
Default

For the green dust wipe it off the glass and then do water change. Try spot treating areas with excel. How has the progress been in the past couple days?
etgregoire is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-31-2012, 09:43 PM   #11
SpecialEffect
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Dec 2009
Location: Montreal, Canada
Posts: 91
Default

Well since that one day i ran my lights without co2... Algae happened lol. I went to buy equilbrium from seachem for the magnesium diffiency ( first day today )

Will see how everything goes... I also fixed the schedual to lower the amount of time my lights are at 100%.

Next week ill be hooking up my fluval Q2 and set on timer to have my aquaroum pxygenating while lights are off
SpecialEffect is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 06:02 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012