milwaukee co2 regulator (ma957) issue
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Equipment


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-13-2012, 04:25 AM   #1
Varma
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Sep 2010
Location: USA
Posts: 5
Default

milwaukee co2 regulator (ma957) issue


Hi All,

I am having strange issue with my milwaukee co2 ma957 regulator.


I purchased this regulator New 1 year back. But I havent used this much.

Last Year when I used, I configured my bubble count to 10 bubbles per min on my Heavy planted tank with Eco Complete and Mineralized Soil Substrate. The Plants were Thrived. but Unfortunately after 2 weeks of contineous use with automatic timer, one day some how it released tun of bubbles/sec which caused CO2 issues in my tank and I lost 3 discus fish on that day. I thought accidently the volve might got turned when i did the water changes.

After that I havent used this device on my discus tank . My plants were doing OK till last month but not great. This month I started using this again and Today I ran into the same issue where it automatically released ton of bubbles without any interval for some time. I got lucked out this time because my wife figured the CO2 bubble count difference this time. After 3 hours of contineous Air Bubbles CO2 evoporation all my fish recovered. This time I am sure this is regulator issue. As of yesterday it was releasing 10 bubbles for min today the same setup released ton of bubbles(contineous flow). No one touched the aquarium cabinet from last water change (5 days ago)

I was wondering whether someone faced the same issue with this ma957 model( Milwaukee CO2 regulator with selenoid ) or any other CO2 regulator.

If so how to resolve this issue. If this is an issue with regulator, does Milwakee Instruments replace this selenoid.

Please share your experience.
Thanks in advance.

Last edited by Varma; 12-13-2012 at 04:39 AM.. Reason: Spelling wrong
Varma is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-13-2012, 04:37 AM   #2
Darkblade48
Moderator
 
Darkblade48's Avatar
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Jan 2008
Location: Toronto
Posts: 9,076
Default

Unfortunately, this seems to be one of the more common problems with Milwaukee regulators. I assume that your CO2 cylinder is still full of gas (or has been (re)filled recently).

The needle valve tends to be very floaty, and when you think it is set, you will come back a few hours later to find that the bubble rate has drastically changed (as you have already found out).

The problem that you are experiencing has nothing to do with the solenoid (I assume that if you unplug the solenoid, gas no longer flows), but rather the needle valve.

You can try replacing the needle valve, or if you are looking for a completely new setup, you can try DIY-ing your own pressurized CO2 setup.
__________________
Anthony

A Primer to Pressurized CO2 and A Primer to Planted Tanks
Eheim Pimp #362 - Eheim 2213 x2, Eheim 2028, Eheim 2217, Eheim surface skimmer and Eheim autofeeder.
Victor Pimp #33 - HPT272-125-350-4M
Darkblade48 is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 12:36 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012