New to the forum-first planted tank
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > General Planted Tank Forums > Planted Nano Tanks


 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 11-30-2012, 05:57 PM   #1
tnyr5
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Nov 2012
Location: Mt. Carmel, PA
Posts: 8
Default New to the forum-first planted tank

Hi guys,
This is my first planted tank so please be kind!
A little about myself :
I've been keeping aquariums for nearly 20 years now (started when I was 8). For the past 13 I've been on the saltwater side of the hobby. There's really nothing left to do with my current reef tank except watch it grow, so I needed a new project.


Tank is a standard 5 1/2 gallon Perfecto
Filtration - standard HOB filter with heater and large sack of carbon with some gfo ( granular ferric oxide) thrown in to keep phosphates under control.
Lighting - and old 55w power compact hood from a previous salty tank
-I used mostly Fluval products( bubble counter, substrate, ceramic diffuser, etc) as that is all that is available out here in the boonies. ADA would have been prohibitively expensive anyway.
CO2- I branched a line from the 35 lb CO2 tank that runs the calcium reactor on my reef

Plants -
Hemianthus callitrichodes
Eleocharis acicularis
Potamogenton gayi

two types of Rotala, I'm guessing they're both indica, one is much redder than the other.

Dosing - I'm using brightwell products ( again, what is available)
I'm keeping the nitrates in the 5-8 ppm range ( tested daily), phosphates are around .05 ppm ( via Hanna phosphate checker), I add about 25 ppm potassium to the make up water from WC's ( or at least, the amount that is supposed to bring it to 25 ppm) I also add 3-4 drops of potassium supplement daily ( roughly 2 ppm). I also have a multi-nutrient with iron, but as the tank is new, I use this sparingly.

The tank is still very young and I'm getting an expected algae bloom. It's worth noting that I let this tank cycle for 3 weeks with just driftwood and no water changes before adding plants. The tank was absolutely spotless until two days after the first water change. I use RO water.

Currently there are no fish or shrimp in the tank. I did this on purpose after reading many a horror story of epic algae blooms and I wanted to be able to take drastic measures without having to worry about fish lol.

So far the plants are growing quite well. I'm getting about 3/4-1" per day from the green Rotala. The HC have increased in mass by about 30% since I planted them 10 days ago. I'd say the stems & hair grass are about ready for their first trim.



Please feel free to critique the system, this is not my area of expertise and any & all advice is welcome!

Tony
tnyr5 is offline   Reply With Quote
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 04:03 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012