Bio-wheel won't spin
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > General Planted Tank Forums > General Planted Tank Discussion


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-13-2012, 10:25 PM   #1
WestHaven
Planted Tank Enthusiast
 
WestHaven's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jun 2012
Location: Northern Michigan
Posts: 757
Default

Bio-wheel won't spin


The biowheel in my penguin 200 won't spin consistently. Most of the time now it doesn't spin at all. What should I do?
__________________
10 Gallon Betta Tank
The Fraternity of Dirt #144
WestHaven is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-13-2012, 10:58 PM   #2
Aquatic Delight
H is for Hillstream
 
Aquatic Delight's Avatar
 
PTrader: (9/100%)
Join Date: Mar 2012
Location: Space Coast, Florida
Posts: 2,120
Default

have you taken the wheel out, and put it back in? i had that problem when i first started mine up. took a couple attempts but i got it working right, and hasn't stopped in almost 2 months now
__________________
Will
________________________________

Hillstream/Boreno Loach Refuge

A Light Heart is Better than a Heavy Wallet.
Aquatic Delight is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 10:59 PM   #3
Woody0229
Planted Member
 
PTrader: (6/100%)
Join Date: May 2011
Location: Wisconsin
Posts: 156
Default

Leave it be. When it stops spinning it means that there is a lot of bacteria built up. Your doing just fine!
Woody0229 is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 11:08 PM   #4
dfish2077
Planted Member
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2012
Location: salina kansas
Posts: 153
Default

ive had my wheel not spin. i simply took out the prop that drives the water through the filter ive found it clogged witth debris your wheel should spin after that
dfish2077 is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 11:14 PM   #5
Aquatic Delight
H is for Hillstream
 
Aquatic Delight's Avatar
 
PTrader: (9/100%)
Join Date: Mar 2012
Location: Space Coast, Florida
Posts: 2,120
Default

Quote:
Originally Posted by Woody0229 View Post
Leave it be. When it stops spinning it means that there is a lot of bacteria built up. Your doing just fine!

if you do that you aren't allowing all the bacteria to touch the water and are limiting the capacity to which the bacteria can work
__________________
Will
________________________________

Hillstream/Boreno Loach Refuge

A Light Heart is Better than a Heavy Wallet.
Aquatic Delight is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 11:46 PM   #6
AquariumNoob
Planted Tank Enthusiast
 
AquariumNoob's Avatar
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Aug 2010
Location: East Brunswick, NJ
Posts: 800
Default

Had the same problem. Switched filter cartridges and both of my penguins spun great...... for about a week. Now they stopped spinning, again -.-
I Have em in a shrimp tank along with a sponge filter so im not too worried about filtration. Just going to let it be.. Might be a clogged filter if you havent changed it or your prop has dirt and gunk and stuff preventing it from producing enough flow.
__________________
AquariumNoob's 75G Tank!!
My Two 20L Shrimp Tanks!

Eheim Pimp # 434
One 75G Powered by Two 2217's, two 20L Shrimp Tanks, and a 10G QT Tank!
AquariumNoob is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 11:51 PM   #7
dhgyello04
Planted Tank Enthusiast
 
dhgyello04's Avatar
 
PTrader: (34/100%)
Join Date: Jul 2008
Location: Lathrop, CA USA
Posts: 823
Default

Mine usually stops spinning when either my water level is to low or when my in take sponge is clogged up.check those k.
dhgyello04 is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2012, 11:59 PM   #8
PlantedRich
Planted Tank Guru
 
PlantedRich's Avatar
 
PTrader: (1/100%)
Join Date: Jul 2010
Location: Pflugerville, Tx
Posts: 4,631
Default

It might also be a good time to check the little notches where the hweel axle sets. They can get build up in them which makes the wheel stick. They were one of the pains with Emperor filters which drove me away from them.
PlantedRich is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2012, 05:38 PM   #9
WestHaven
Planted Tank Enthusiast
 
WestHaven's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jun 2012
Location: Northern Michigan
Posts: 757
Default

I worked on it for an hour last night and I got the bio-wheel working again. I had to clean the filter media and change out some of it.
__________________
10 Gallon Betta Tank
The Fraternity of Dirt #144
WestHaven is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 04:08 PM   #10
WestHaven
Planted Tank Enthusiast
 
WestHaven's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jun 2012
Location: Northern Michigan
Posts: 757
Default

The wheel stopped spinning again. Should I use less filter media so it gets better water flow?
__________________
10 Gallon Betta Tank
The Fraternity of Dirt #144
WestHaven is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 08:56 PM   #11
lipadj46
Planted Tank Enthusiast
 
lipadj46's Avatar
 
PTrader: (5/100%)
Join Date: Apr 2011
Location: NY
Posts: 939
Default

penguins are horribly designed filters. If you must have a bio wheel get an emperor.
lipadj46 is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 09:28 PM   #12
houseofcards
Planted Tank Guru
 
houseofcards's Avatar
 
PTrader: (55/100%)
Join Date: Mar 2009
Location: Long Island, NY
Posts: 2,612
Default

Personally I wouldn't worry about it. The bulk of the biofiltration is going on in the tank not on your little bio-wheel.
houseofcards is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 01:53 AM   #13
pete159
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Aug 2007
Location: canada
Posts: 24
Default

Quote:
Originally Posted by lipadj46 View Post
penguins are horribly designed filters. If you must have a bio wheel get an emperor.

yes the emperor 280 is a great filter and the wheels never ever stop turning even if you dont clean the filter very often'
pete159 is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 09:58 PM   #14
WestHaven
Planted Tank Enthusiast
 
WestHaven's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jun 2012
Location: Northern Michigan
Posts: 757
Default

Ok. Maybe I'll have to pickup a second filter like an Emperor..
__________________
10 Gallon Betta Tank
The Fraternity of Dirt #144
WestHaven is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2012, 12:12 AM   #15
WestHaven
Planted Tank Enthusiast
 
WestHaven's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jun 2012
Location: Northern Michigan
Posts: 757
Default

I figured out what the problem was. My filter didn't have enough INTAKE flow. I opened up the mid-water intake and immediately the wheel starting spinning again.
__________________
10 Gallon Betta Tank
The Fraternity of Dirt #144
WestHaven is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 06:33 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012