mekong sand over amazonia?
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Aquascaping


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-02-2012, 09:05 PM   #1
bluestems
Planted Tank Enthusiast
 
bluestems's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Feb 2012
Location: Issaquah, WA
Posts: 757
Default

mekong sand over amazonia?


Can I use 1/4" or so of mekong sand over amazonia substrate?

I'll be planting dwarf hair grass, hc and possibly another plant.
bluestems is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-02-2012, 09:15 PM   #2
somewhatshocked
Obsessed? Maybe
 
somewhatshocked's Avatar
 
PTrader: (432/100%)
Join Date: Aug 2011
Location: Louisville, KY
Posts: 11,469
Default

First: Why would you put sand over expensive ADA Amazonia?

That out of the way - sand will eventually settle beneath it.
somewhatshocked is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 09:24 PM   #3
bluestems
Planted Tank Enthusiast
 
bluestems's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Feb 2012
Location: Issaquah, WA
Posts: 757
Default

Quote:
Originally Posted by somewhatshocked View Post
First: Why would you put sand over expensive ADA Amazonia?
I've heard the new amazonia II muddies the water. I used to use aquarium sand/gravel over soil to keep it from muddying the water, and wondered if I could do the same with this. I also prefer the look of the sand as the top layer.

Last edited by bluestems; 09-02-2012 at 09:25 PM.. Reason: sp
bluestems is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2012, 12:16 AM   #4
aweeby
Planted Tank Enthusiast
 
PTrader: (37/100%)
Join Date: Oct 2011
Location: Honolulu, HI
Posts: 993
Default

Why not just use regular soil if you are going to cap it?
And, why not just use pool filter sand? That's way cheaper.
__________________
aweeby is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2012, 03:01 AM   #5
bluestems
Planted Tank Enthusiast
 
bluestems's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Feb 2012
Location: Issaquah, WA
Posts: 757
Default

Quote:
Originally Posted by aweeby View Post
Why not just use regular soil if you are going to cap it?
I'm using ADA because of the composition not for aesthetics.
bluestems is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2012, 03:03 AM   #6
tropicalmackdaddy
Planted Tank Obsessed
 
tropicalmackdaddy's Avatar
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Mar 2012
Location: Minneasota usa
Posts: 398
Default

Quote:
Originally Posted by bluestems View Post
I'm using ADA because of the composition not for aesthetics.
Im curious, whats in mekong sand thats not in regular?
__________________
tropicalmackdaddy is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2012, 03:06 AM   #7
bluestems
Planted Tank Enthusiast
 
bluestems's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Feb 2012
Location: Issaquah, WA
Posts: 757
Default

Quote:
Originally Posted by tropicalmackdaddy View Post
Im curious, whats in mekong sand thats not in regular?
Nothing, that I'm aware of. The soil was the reference in the quote.



Has anyone used sand over ada soil? I'd appreciate feedback on that.
bluestems is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2012, 01:28 PM   #8
somewhatshocked
Obsessed? Maybe
 
somewhatshocked's Avatar
 
PTrader: (432/100%)
Join Date: Aug 2011
Location: Louisville, KY
Posts: 11,469
Default

People don't cap pelletized soil products with sand, typically, because the sand will settle beneath the soil.

Mineralized Top Soil or standard organic top soil that people use works just as well as the ADA products if you plan to cap. Otherwise, ADA products are best used as the only substrate in the tank (additives of your choice not included).

Quote:
Originally Posted by bluestems View Post
Has anyone used sand over ada soil? I'd appreciate feedback on that.
somewhatshocked is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2012, 09:40 PM   #9
bluestems
Planted Tank Enthusiast
 
bluestems's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Feb 2012
Location: Issaquah, WA
Posts: 757
Default

Quote:
Originally Posted by somewhatshocked View Post
People don't cap pelletized soil products with sand, typically, because the sand will settle beneath the soil.
I guess I thought it could work as ADA recommends capping the normal type aquasoil with the powder type. Wouldn't the powder type also settle?
bluestems is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2012, 12:32 AM   #10
tropicalmackdaddy
Planted Tank Obsessed
 
tropicalmackdaddy's Avatar
 
PTrader: (2/100%)
Join Date: Mar 2012
Location: Minneasota usa
Posts: 398
Default

Quote:
Originally Posted by bluestems View Post
Nothing, that I'm aware of. The soil was the reference in the quote.



Has anyone used sand over ada soil? I'd appreciate feedback on that.
Lol oops thought you meant the sand
__________________
tropicalmackdaddy is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2012, 05:12 PM   #11
somewhatshocked
Obsessed? Maybe
 
somewhatshocked's Avatar
 
PTrader: (432/100%)
Join Date: Aug 2011
Location: Louisville, KY
Posts: 11,469
Default

Nope. Sand is heavier.

Feel free to search through the forum to see instances of sand settling beneath lighter substrates like Aquasoil and larger substrates like pea gravel.

Quote:
Originally Posted by bluestems View Post
I guess I thought it could work as ADA recommends capping the normal type aquasoil with the powder type. Wouldn't the powder type also settle?
somewhatshocked is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2012, 06:36 AM   #12
bluestems
Planted Tank Enthusiast
 
bluestems's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Feb 2012
Location: Issaquah, WA
Posts: 757
Default

Quote:
Originally Posted by somewhatshocked View Post
Nope. Sand is heavier.
Gotcha... that makes sense now.

Here's the tank as it is now:




I really like the look of the sand at the base of the stones, so I think what I'll end up doing is splitting the substrate with the sand in the front and in the middle of the tank, between the stones, and the aquasoil in the back towards the front at the sides.


Thanks for the help in talking me through the thought process =)
bluestems is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2012, 06:37 AM   #13
bluestems
Planted Tank Enthusiast
 
bluestems's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Feb 2012
Location: Issaquah, WA
Posts: 757
Default

ps- I need to get the rest of my equipment soon so I'll stop over analyzing my aquascape.
bluestems is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2012, 07:46 PM   #14
somewhatshocked
Obsessed? Maybe
 
somewhatshocked's Avatar
 
PTrader: (432/100%)
Join Date: Aug 2011
Location: Louisville, KY
Posts: 11,469
Default

I think it looks great as it is!
somewhatshocked is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 07:22 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012