Doesn't the dirt get messed up when planting?
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Substrate


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-13-2012, 04:29 AM   #1
kirlo357
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Aug 2011
Location: Florida
Posts: 30
Default

Doesn't the dirt get messed up when planting?


So, I have been thinking about setting up my tank with dirt instead of just sand. I really want to grow some nice groundcover. I do like to change my plants around when I cut them, and I have plenty of fast growing stem plants.

My question here is, How do you keep the dirt from making a mess when you take plants out and replant? Does the cap keep the dirt under it from running amuck? Do you just decide not to replant once you have initially planted everything?

Anyway, these are some of my first questions :P I'll probably have plenty more!!

Thank you all!
kirlo357 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-13-2012, 04:45 AM   #2
Trickerie
Planted Tank Enthusiast
 
Trickerie's Avatar
 
PTrader: (8/100%)
Join Date: May 2012
Location: West Palm Beach, FL
Posts: 707
Send a message via Skype™ to Trickerie
Default

The short answer is, you don't. Dirt pulls up with the roots and makes a mess. Dirt is incredible, but not made for the habitual rescaper.
Trickerie is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-13-2012, 04:54 AM   #3
Aquinoobie16
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2011
Location: Colonial Heights, VA
Posts: 80
Default

+1 on that the best thing to.do is first do your scape on paper that way if something doesn't work or look right you can just erase... that being said not all if us are artists haha

Sent from my DROIDX using Tapatalk 2
Aquinoobie16 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-13-2012, 05:32 AM   #4
Pooky125
Planted Tank Enthusiast
 
PTrader: (3/100%)
Join Date: Jul 2002
Location: Philomath, OR
Posts: 860
Send a message via AIM to Pooky125 Send a message via MSN to Pooky125 Send a message via Yahoo to Pooky125 Send a message via Skype™ to Pooky125
Default

I prefer the just live with it method, but when that doesn't work, take each plant slowly, one root at a time, and you shouldn't make to big of a mess.
Pooky125 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-13-2012, 05:44 AM   #5
starrlamia
Planted Tank Obsessed
 
starrlamia's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jul 2012
Location: Ontario Canada
Posts: 378
Default

I just figure the dirt makes it look more natural lol (that's how I shut off the perfectionist part of my brain)

Sent from my Nexus S using Tapatalk 2
starrlamia is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-13-2012, 06:04 AM   #6
Complexity
Pelvicachromis Lover!
 
Complexity's Avatar
 
PTrader: (34/100%)
Join Date: Jan 2008
Location: Houston, TX
Posts: 5,058
Default

Dirted tanks are not for everyone. They are best for people who do not intend on uprooting their plants, trimming off the tops, and replanting the tops. Doing that with a dirted tank on a regular basis would create a big mess.

For a person who likes to move plants around and wants to grow a lot of fast growing stems, I think a dirted tank would be a nightmare. I think it would be much better to use a different substrate for that type of tank.
__________________
Vicki Rena Filstar pimp #142 (four XP4s/three XP2s/one XP1) Eheim pimp #301 (Pro II 2128) Victor pimp #27 (VTS-253B-320)

90g - Journal Pelvicachromis taeniatus 'Moliwe' 75g - Journal Pelvicachromis pulcher 'Lagos Red' Better Pics 8-24
29g - Journal Pelvicachromis pulcher 'unknown' -- 29g - Pelvicachromis taeniatus 'Moliwe'
5g - RCS colony 2.5g - Journal Retired
Complexity is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-13-2012, 06:08 AM   #7
Hoppy
Planted Tank Guru
 
Hoppy's Avatar
 
PTrader: (75/100%)
Join Date: Dec 2005
Location: Sacramento, CA
Posts: 18,975
Default

Dirt will eventually work its way back down under the gravel even if it does get pulled up. Small particles work their way down under big particles. There is a good physics reason why that is always so, but I don't know the details. And, you can also just cut off the plants at the substrate line, and leave the rooted stump to disintegrate on its own. Some of my plants have been able to work their way up out of the substrate by themselves, so clearly you can slowly pull many plants out without a cloud of dirt following them.
__________________
Hoppy

Last edited by Hoppy; 08-13-2012 at 06:09 AM.. Reason: typo
Hoppy is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-13-2012, 06:51 AM   #8
jkan0228
Planted Tank Guru
 
jkan0228's Avatar
 
PTrader: (115/100%)
Join Date: Feb 2011
Location: Beaverton, Oregon
Posts: 5,484
Default

I've heard leaving roots to decompose in the substrate isn't a good thing. Can someone explain this to me or did I just get the wrong info?

Sorry for the slight hijack


Sent from my fingers
jkan0228 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-13-2012, 04:29 PM   #9
wkndracer
Planted Tank Guru
 
wkndracer's Avatar
 
PTrader: (68/100%)
Join Date: Mar 2009
Location: Citrus County,Florida
Posts: 6,180
Default

Quote:
Originally Posted by Trickerie View Post
The short answer is, you don't. Dirt pulls up with the roots and makes a mess. Dirt is incredible, but not made for the habitual rescaper.
Very well put I prefer to set it and forget it.
Quote:
Originally Posted by jkan0228 View Post
I've heard leaving roots to decompose in the substrate isn't a good thing. Can someone explain this to me or did I just get the wrong info?

Sorry for the slight hijack


Sent from my fingers
Only a problem if taken to extremes.
Topping a large sword plant and leaving the entire core and root ball would be very risky. Removing that same sword and cutting out the root ball leaving only the branching roots is not an issue.

Topping stems down the the first or second node creates a little bush as the trimmed plant grows in.
Topping and removing the lower stem sections done slowly doesn't create a huge mess.

Removing / moving larger established crypts is hard and a large water change after is a good idea.

HTH
__________________
The Fraternity of Dirt
If at first you don't succeed,,, keep kicking it
RubberSideDownOnTheLanding,
2-75g planted, 5-55g planted, 5-20g planted, 110g w/30g sump, 8-10g, Refugium, doghouse/newbie
2012 update adding table top pleco pans & a 90g (Nutz)
wkndracer is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-13-2012, 04:38 PM   #10
Borikuan
Planted Member
 
Borikuan's Avatar
 
PTrader: (7/100%)
Join Date: Jun 2012
Location: Lake Wales, FL
Posts: 240
Default

Planting is not that messy, its uprooting. Planting when done properly, leaves little to no mess. If you cap with sand ( the only cap you should use with dirt ) it will follow through has you push the root down into the dirt. On your way up, wiggle the tweezers a bit so the sand covers the hole. You should have little to no dirt come up. Now uprooting its another story, I uproot only when Im resetting tanks
:-)
Borikuan is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-13-2012, 04:56 PM   #11
BruceF
Wannabe Guru
 
PTrader: (6/100%)
Join Date: Aug 2011
Location: Centennial,Co
Posts: 1,344
Default

I just pulled some dwg roots and all out of a tank with dirt capped with sand. This made no mess at all.
BruceF is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-13-2012, 05:20 PM   #12
kamikazi
Planted Tank Guru
 
kamikazi's Avatar
 
PTrader: (5/100%)
Join Date: Sep 2010
Location: Lincolnton, NC
Posts: 2,245
Default

Quote:
Originally Posted by Borikuan View Post
Planting is not that messy, its uprooting. Planting when done properly, leaves little to no mess. If you cap with sand ( the only cap you should use with dirt )
:-)
I agree with your reply except for sand being the only cap you should use part. Small grain pea gravel works very well. I think it is sold under the name river pebbles or something, but its the smallest grain size pebbles/ pea gravel pet stores sell.
kamikazi is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-13-2012, 07:49 PM   #13
Zefrik
Wannabe Guru
 
Zefrik's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2011
Location: Topeka, Kansas
Posts: 1,026
Default

In my dirted tank I try not to rearrange plants. But when I do I make sure to take it slow and get MOST of the roots out. I leave some roots. I also have a bit of extra substrate that I can add to the spot where the plants came from to patch it up. Sometimes you have to do a water change.
Zefrik is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Tags
mess, soil

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 04:27 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012