Frank's Planted Tank How-To Mini Novel - The Mini S Returns! New Layout - Page 20
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > General Planted Tank Forums > Planted Nano Tanks


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-31-2012, 04:26 AM   #286
Francis Xavier
Planted Tank Jedi
 
PTrader: (24/100%)
Join Date: Oct 2008
Location: Houston, Tx
Posts: 1,805
Default

We're now officially at day 14. Two weeks since initial planting.

Algae is popping up - but relatively easy to eradicate ones. Some diatoms, a little green algae types: all stuff that gets devoured by shrimp.

Dosing is x1 squirt Brighty K and Green brighty step 1

No water change today: but one will be tomorrow.

A few photos from different angles:



My typical perspective



Angle shots make things look cool.



Classic full shot.
Francis Xavier is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-31-2012, 04:47 AM   #287
freph
Planted Tank Guru
 
PTrader: (22/100%)
Join Date: Apr 2011
Location: Fayetteville, NC
Posts: 2,255
Default

Is that surface film I spy or just lighting doing weird tricks on the water surface? Also, what are those white blotches in the front in the soil? I like how you can see the HC growing outwards along the substrate...always a good thing to see. Looking forward to a Mini M of my own hopefully in the near future.
__________________
20L - Decommissioned Mini M - Decommissioned
freph is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2012, 04:54 AM   #288
Francis Xavier
Planted Tank Jedi
 
PTrader: (24/100%)
Join Date: Oct 2008
Location: Houston, Tx
Posts: 1,805
Default

Quote:
Originally Posted by freph View Post
Is that surface film I spy or just lighting doing weird tricks on the water surface? Also, what are those white blotches in the front in the soil? I like how you can see the HC growing outwards along the substrate...always a good thing to see. Looking forward to a Mini M of my own hopefully in the near future.
Yes, that is surface film you see. It'll start to level out and appear less and less as the growing matures. Once water changes are at the three day stage ( starting after tomorrow's water change ), I'll end up stirring it up a bit more in between changes.

The white spots is where I was stupid in dosing Penac W - over time it will dissolve completely, but sometimes when you don't dose it appropriately it will catch itself lower in the substrate. Not a problem for anything, just a technique in dosing it.
Francis Xavier is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2012, 04:59 AM   #289
Francis Xavier
Planted Tank Jedi
 
PTrader: (24/100%)
Join Date: Oct 2008
Location: Houston, Tx
Posts: 1,805
Default

Freph,

You made me not be lazy and remove the surface film.

Putting a paper towel over it and then removing it from te aquarium quickly almost instantly removes the film. Takes about 5 seconds.

Alternatively, drain the water at night to the lily pipe out put level and fill before lights come on.

Good call on a habit.
Francis Xavier is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2012, 05:05 AM   #290
freph
Planted Tank Guru
 
PTrader: (22/100%)
Join Date: Apr 2011
Location: Fayetteville, NC
Posts: 2,255
Default

Bahaha. I hate surface film myself so I can't let a nice tank like this have that take away from it. Paper towels are little magic tricks for that stuff.
__________________
20L - Decommissioned Mini M - Decommissioned
freph is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2012, 05:15 AM   #291
bluestems
Planted Tank Enthusiast
 
bluestems's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Feb 2012
Location: Issaquah, WA
Posts: 757
Default

subscribed, thanks for the post.
__________________

my little eden
7g nano, a work in progress

cherry shrimp vase

3g semi-emersed bowl

bluestems is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2012, 06:07 AM   #292
Francis Xavier
Planted Tank Jedi
 
PTrader: (24/100%)
Join Date: Oct 2008
Location: Houston, Tx
Posts: 1,805
Default

Quote:
Originally Posted by bluestems View Post
subscribed, thanks for the post.
Great blue.

I'll see what I can do for you for stones and other ADA you were looking for after looking at your thread and your desire for an excellent layout.
Francis Xavier is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2012, 05:53 PM   #293
mahko
Planted Member
 
mahko's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Dec 2011
Location: Calgary
Posts: 174
Default

Maybe I missed it, but have you added shrimp yet? Or are you planning on adding some?

I cycled my tank with some seeded filter media and my ammonia/nitrite levels are zero as of yesterday. I added some amano shrimp and oto's and they are doing fine. Tested the water again and levels are the same. Was that too soon, or should I pull them and wait another week?
__________________
mahko is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2012, 05:55 PM   #294
zchauvin
Planted Tank Enthusiast
 
zchauvin's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Apr 2011
Location: maurice, la
Posts: 866
Default

No he didn't and your fine... If ammonia and nitrite zero then why worry.

Sent from my PC36100 using Tapatalk
zchauvin is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2012, 10:29 PM   #295
mahko
Planted Member
 
mahko's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Dec 2011
Location: Calgary
Posts: 174
Default

I wasn't too worried, seeing how the water conditions were good. Looking back at the ADG/ADA how to videos on youtube, shrimp and otos were added after the first week. Seems to be going a slightly different direction than that. Just curious.
__________________
mahko is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2012, 11:10 PM   #296
icepotato89
Planted Member
 
icepotato89's Avatar
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Apr 2009
Location: Melbourne, Australia
Posts: 214
Default

the nice ADA maintenance stand on a cardboard box made me lol. we need ADA stuff in australia...
icepotato89 is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2012, 02:35 AM   #297
Francis Xavier
Planted Tank Jedi
 
PTrader: (24/100%)
Join Date: Oct 2008
Location: Houston, Tx
Posts: 1,805
Default

Quote:
Originally Posted by mahko View Post
Maybe I missed it, but have you added shrimp yet? Or are you planning on adding some?

I cycled my tank with some seeded filter media and my ammonia/nitrite levels are zero as of yesterday. I added some amano shrimp and oto's and they are doing fine. Tested the water again and levels are the same. Was that too soon, or should I pull them and wait another week?
I will add shrimp sooner or later. Probably by the end of the third week. The reason being is this tank hasn't gotten fully cycled. In many tanks, using a substrate like Aqua Soil, it's best to seed with some old media from another tank of similar parameters. However I wanted to start "fresh," on this one. Partly to show the process, partly to improve my own skills in handling issues as they occur.

Quote:
Originally Posted by mahko View Post
I wasn't too worried, seeing how the water conditions were good. Looking back at the ADG/ADA how to videos on youtube, shrimp and otos were added after the first week. Seems to be going a slightly different direction than that. Just curious.
That aquarium also had tap water used in it: which in Houston is quite high (8.1 or there abouts). Nitrifying bacteria tend to grow quicker in harder water vs. softer water, where their metabolism slows (I just learned that a few days ago, and linked to the article a few pages back). I'm using pure RODI here as I refuse to use tap for a planted tank again.


Quote:
Originally Posted by icepotato89 View Post
the nice ADA maintenance stand on a cardboard box made me lol. we need ADA stuff in australia...
I could slap an ADA sticker on it for ya'
Francis Xavier is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2012, 03:55 AM   #298
Francis Xavier
Planted Tank Jedi
 
PTrader: (24/100%)
Join Date: Oct 2008
Location: Houston, Tx
Posts: 1,805
Default

Quiz for today:

Can you spot everything that was done, why it was done and what my dosing is?

Francis Xavier is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2012, 04:01 AM   #299
freph
Planted Tank Guru
 
PTrader: (22/100%)
Join Date: Apr 2011
Location: Fayetteville, NC
Posts: 2,255
Default

Looks to be some kind of bacterial bloom. I assume you did a water change...possibly accidentally disturbed substrate? Not sure. Hairgrass trimmed to open up the left side a bit and keep it in line with the swords. Dosing....I'll have to read some more about the liquid additive I assume.
__________________
20L - Decommissioned Mini M - Decommissioned
freph is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2012, 04:02 AM   #300
Francis Xavier
Planted Tank Jedi
 
PTrader: (24/100%)
Join Date: Oct 2008
Location: Houston, Tx
Posts: 1,805
Default

You're on a decent track - but no bacteria bloom, I did that to the water intenionally.
Francis Xavier is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
francis wazeter, francis xavier, frank wazeter, nature aquarium, planted tank how to

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 11:56 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012