Water Parameters & Cycling Question
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Fertilizers and Water Parameters


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-14-2013, 05:10 PM   #1
breeglet
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2013
Location: Washington
Posts: 20
Default Water Parameters & Cycling Question

Hi, I am new here and wasn't quite sure which forum would be "appropriate" for my question. I made an account after doing lots and lots and lots and lots of research through these forums in preparation of my new 5g planted tank.

This tank is about 3 weeks old. There are 3 baby and 2 adult white cloud minnows in there to help the cycle. There is a tiny anubia, a windelov that I've divided into three to balance out the aquascape, and an abundance of java moss. I am using eco-complete substrate. I dose CO2 daily, iron twice a week, and flourish comprehensive once a week. I am using a 10watt compact fluorescent light. Water is heated and usually sits at a steady 78 but has dropped a couple degrees in the midst of frigid weather here on my college campus. There is also a filter.

When I first set up the tank, I tested water daily and did daily 10% water changes to keep the minnows happy. After about a week of this I stopped testing daily - why? The parameters have never gone above 0. Every Wednesday I take a water sample down to my LFS for free testing and they confirm my results. Ammonia, nitrites, and nitrates are always 0 and have been for the past 3 weeks, pH is always a steady 7.6. The tank started with 3 baby minnows, and after the second week my LFS had me add two adult minnows.

At the advice of my LFS, I slowed down water changes to a weekly basis but skipped the second week's water change so that the tank could go two weeks to build up ammonia. This Wednesday would then be when I resume water changes.

I test my water every other day or so. I tested today and everything still reads 0. What is going on oh planted tank gurus?
breeglet is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2013, 01:42 AM   #2
Diana
Planted Tank Guru
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2010
Location: Contra Costa CA
Posts: 7,467
Default

MAYBE fish load is so small that your slow growing plants are enough to handle the waste?

Nitrifying bacteria could have come in on the leaves, and that might have been just enough.

WCM are cool water fish. Allow the temperature to drop to the low 70s for them.

Alternate idea: Someone left the cap off the test (at the store) and it is not longer accurate.
Diana is online now   Reply With Quote
Old 01-16-2013, 04:44 AM   #3
breeglet
Algae Grower
 
PTrader: (0/0%)
Join Date: Jan 2013
Location: Washington
Posts: 20
Default

Thank you for your response! The WCMs are temporary and will be replaced with 2 african dwarf frogs, a nerite, and a betta once I get the green light from my LFS (betta will be added a couple days after the others). I originally had the temp in the low 70s but saw my anubias suffering, and my LFS suggested to adjust the temp and my anubias has been happy ever since so I am hesitant to lower it again, especially since the minnows don't seem to mind at all. They are very lively and cute to watch.

I'm starting to think bacteria came in on the plants and that they & the plants simply support the bioload pretty well on their own... I *think* I see brown algae on this leaf ornament I have suctioned to the side (a cute "betta hammock" that they apparently love according to many reviews & posts) and I heard that was a sign that a tank is newly established? I only noticed it a couple days ago and then rubbed it off.
breeglet is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
cycling, new tank, newbie, parameters

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 11:59 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012