brown hair algae new tank (PICS)
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Algae


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-06-2013, 08:18 PM   #1
howard
Algae Grower
 
howard's Avatar
 
PTrader: (4/100%)
Join Date: Oct 2012
Location: franklin, ohio
Posts: 74
Default brown hair algae new tank (PICS)

This is my first high tech tank. I thought I had all my bases covered when starting this a month ago, but algae hit it bad right after setup. It started on the driftwood so i thought it would go away, it just got worse though. Algae in this tank has consisted of brown hairy looking algae, green dust algae and green dots on the glass. I do 3 water changes a week and plan to do so till the algae is gone. During the water changes I clean out as much as possible on the plants, rocks, wood, and glass. Next week my algae crew is going in 20 amano's, 10 nirite's and 4 oto's. I added some old media from another filter to help with the cycling this week so hopefully no deaths and I'll be able to get my money's worth out of them.

I think my problem lies with my EI dosing. In my last setup I was using 1/4 dose. On this set up I have been sticking to the 1/4 to 1/2 the recommended dose, the plant mass is still rather low.

So what would you guys do? Am I missing something what's putting the system out of balance?

TANK SPECS
3 weeks old
Lighting: 2x24w T5HO 1x18w T8 for 8 hours
Filter: ehiem 2217
Co2: misting






Last edited by howard; 01-07-2013 at 12:48 AM.. Reason: more info
howard is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-07-2013, 12:47 AM   #2
howard
Algae Grower
 
howard's Avatar
 
PTrader: (4/100%)
Join Date: Oct 2012
Location: franklin, ohio
Posts: 74
Default

Update. Now I have also found a few very long fine green stings.
howard is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-07-2013, 12:36 PM   #3
ChadRamsey
Wannabe Guru
 
ChadRamsey's Avatar
 
PTrader: (52/100%)
Join Date: Nov 2011
Location: Canton, Ga
Posts: 1,343
Default

ok you have Rhizoclonium and thread algae. Both are common with new tanks. I actually just got control of the same two issues myself.

Here is what i found that worked:

1) I manually, EVERYDAY without fail, removed as much as possible.
2) HIGH co2!!!! (maybe the most important step), mine comes on 30 min before my HIGH lighting.
3) I dose excel 2x the daily reccomended dose about 2 hours BEFORE my co2 comes on. DAILY!
4) IE dosing of ferts, this is a MUST! Both of these algaes are due to low nutrients
5) Nerites, amanos, and ramshorns. (in a 125g i have 5 nerites, 10 ramshorns(ATM), and 22 amanos)

I have very little of either algae types now.
__________________


There are 2 types of people on this forum. Those that have algae, and those that lie and say they don't.
ChadRamsey is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-07-2013, 07:22 PM   #4
howard
Algae Grower
 
howard's Avatar
 
PTrader: (4/100%)
Join Date: Oct 2012
Location: franklin, ohio
Posts: 74
Default

Chad thanks for the reply. I bumped up my EI dosing and will keep up with the algae cleaning. I have 2L of excel I'll have to start dosing again. For some reason I thought excel wouldn't do anything with the high amount of co2 I'm running. The algae so far comes up easy when I manually remove it, so I should be able to keep on top of it.
howard is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-07-2013, 08:59 PM   #5
happi
Planted Tank Guru
 
happi's Avatar
 
PTrader: (20/100%)
Join Date: Dec 2009
Location: Salt Lake City, UT
Posts: 2,748
Send a message via Yahoo to happi
Default

this algae is common in new tanks, it will eventually start to fade away. just hang in there, remove manually till then.
__________________
happi is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT. The time now is 05:50 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012