The Planted Tank Forum - View Single Post - my little eden
Thread: my little eden
View Single Post
Old 01-02-2013, 06:13 PM   #149
bluestems
Planted Tank Enthusiast
 
bluestems's Avatar
 
PTrader: (10/100%)
Join Date: Feb 2012
Location: Issaquah, WA
Posts: 757
Default

A lot has happened in my little eden since the last update. But, first, a few pictures that my husband took... what a difference a quality camera makes!



fts with some danios darting in the back, and one of the khulis (nearly impossible to catch them sitting still these days). The khuli's have put on some weight in just the month that they've been in their new home.



one of the danio males



Jeff, the lone rasbora maculata survivor (more on that below)



the other danio male; plus a good shot of one of the new algaes that recently popped up in the tank.


So, the good news is that since the last update, all the bga is gone from the tank! I finally found the right balance of water circulation, light, co2 and nutrients that it just suddenly began to shrink on its own and literally melted away within a few days. (I manually removed the larger clumps).

All was great during most of December. Then, last week the local tap water had a super fishy smell, and at the same time, at least two or three new algae appeared in the tank: a brush algae on the rocks and a stringy algae plus what I think is a staghorn algae. All the water parameters were normal. I tried manually removing as much of the algae as possible every other day, and did kick up a bit of substrate in the process but changed ~30% of the water each time.

Then, I found four of my rasboras behind the tank, all in a small pile together. Since water parameters were still good, and the shrimp all looked fine (the amanos were still very clear, not cloudy nor molting, looking stressed, etc) I assumed that one of the rasboras must have accidentially launched out of the tank while surfing the current, and since they do so usually in a school, three others followed.

A couple days later however, and four more of my rasboras are missing. I found one dead at the bottom of the tank, the others I couldn't find. Now I'm worried. Water parameters are still good and the other fish, and shrimp seem unaffected. Meanwhile, the algae has really gotten out of control. I bumped up the co2, a bit too much, as one of the shrimps launched out of the tank a few hours later. I readjusted, put in an airstone, and got her back in. She's doing fine now. The next day though, I'm down to one lone rasbora.

I ruled out many possibilities of what could be wrong, and ended up deciding to do a couple 20% water changes over several days with RO water. So far, everyone is doing great, including the lone rassy. I'm not sure if the tap water had something in it that the rasboras were impacted by, that didn't impact the shrimp is surprising. But, so far all is well, even the algaes are looking like they're slowing growth quite a bit.

Here are some additional photos, with my crappy camera phone but they danios didn't seem to want to come out for my husband.





one of the bee shrimp on the new broadleaf pogostemon.



two danio males schooling with two of the females



Jeff, the lone rasbora has been adopted by the danios




a bit blurry, but a rare picture of all of the danios with jeff (the fifth danio is the dark shadow just under and to the back of the bee shrimp on the broadleaf stem plant.
__________________

my little eden
7g nano, a work in progress

cherry shrimp vase

3g semi-emersed bowl

bluestems is offline   Reply With Quote