The Planted Tank Forum

The Planted Tank Forum (http://www.plantedtank.net/forums/index.php)
-   Shrimp & Other Invertebrates (http://www.plantedtank.net/forums/forumdisplay.php?f=88)
-   -   Fire Reds Trouble (http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=207610)

nvladik 01-08-2013 12:46 AM

Fire Reds Trouble
 
Evening all. Need some here, as my fire reds are dying suspiciously. A few days ago found one female dead, followed by a male next day. Two days (today) dead berried female. I am not sure what's going on, as there's plenty of algae in the tank to munch on and water params seems fine. Water tested with API test kit.

PH - 6.8
Amonia - 0
Nitrites - 0
Nitrates - ~30ppm
KH - 4
GH - 4
TDS - 156

Temp is at 72.

Help, thoughts, ideas appreciated.

rodcuda 01-08-2013 01:07 AM

How sure are you about the nitrates?

nvladik 01-08-2013 01:26 AM

I test them weekly. Tube is dark orange color, but deff not red, which means <40ppm. Tank is all shrimp, 3 CPDs and 5 zebra otocats, not too much bio load.

sbarbee54 01-08-2013 02:15 AM

you are probably having failed molts. You need to get that TDS to 200+ GH to 5-6 and get your KH down 0-2 max Also shrimp do not like nitrates, so do some small water changers until that is gone. You could bump your PH up a little too.

acitydweller 01-08-2013 03:43 AM

early warning signs are the nitrates spiking.

are there snails in the tank?

how is the tank filtered?

running an airstone?

have you dosed calcium in the last 30 days?

what are the foods being fed? frequency and size of feedings?

any snails in the tank?

any molts seen in the last month?

Amanos or fish or any other tank mates in the tank?

how long have you had these guys in the tank?

just so you know, i use straight NYC tap + Prime and about 16 drips of fluval shrimp supplement or 19 drips of shirakura ca+. I dose borneo wild Vita, shield and stout weekly....

plamski 01-08-2013 05:10 AM

TDS 250.Lower Nitrates with purigen.What is your WC scedule?

nvladik 01-08-2013 11:43 AM

Quote:

Originally Posted by sbarbee54 (Post 2177657)
you are probably having failed molts. You need to get that TDS to 200+ GH to 5-6 and get your KH down 0-2 max Also shrimp do not like nitrates, so do some small water changers until that is gone. You could bump your PH up a little too.

I actually added a little bit of N for the plants, I guess I should have mentioned it's a planted tank. Pressurized CO2, and a lot of water movement for Oxygen.

nvladik 01-08-2013 11:50 AM

Quote:

Originally Posted by acitydweller (Post 2178185)
early warning signs are the nitrates spiking.

are there snails in the tank?

how is the tank filtered?

running an airstone?

have you dosed calcium in the last 30 days?

what are the foods being fed? frequency and size of feedings?

any snails in the tank?

any molts seen in the last month?

Amanos or fish or any other tank mates in the tank?

how long have you had these guys in the tank?

just so you know, i use straight NYC tap + Prime and about 16 drips of fluval shrimp supplement or 19 drips of shirakura ca+. I dose borneo wild Vita, shield and stout weekly....

Snails - yes, 3 decent size nerites.

Filter is eheim 2076 with original media.

No air stone - lots of water agitation, I mean lots, noisy

I have not dosed Calcium, will look into that actually.

For food, I've been adding Indian Almond Leads (otos love them more), barley pellets (2-3 twice a week), Hikari Algae Wafers for otos that shrimp love, and Shirakura algae vafers for shrimp that otos love. I was adding 1-2 wafers twice a weel but slowed down recently as they are not eating it all.

No other tank mates, 3 netires, 5 otos, 3 CPD's. No other shrimp.

They've been int he tank for about 5-6 weeks. Issues only started a week and a half ago, after I added nerites, could that be it?

nvladik 01-08-2013 11:53 AM

I should also mention I haven't been chancing that much water. Inly did 1 25% water change per month, but I am adding about a gallon of water daily as it's a rimless 75G, with lots of agitation, so evaporation is an issue.

I see molts daily. Some days looks like the entire population molted, like a dozen at the same time.

Thanks guys for all the feedback.

And there's one more death this morning.

nvladik 01-08-2013 12:04 PM

Should also mention I re-verified nitrates reading with a brand new test kit - same thing, less then 40, even closer to 20ppm.

I am also dosing CSM+B and KSO4 (i believe it's KSO4) at about 1/3 of Tom's EI guide once a week. Could it be the CU in CSM+B that's causing the problems?

somewhatshocked 01-08-2013 01:38 PM

I don't see an issue with nitrates. I routinely have them at 40-50 in my Cherry tanks because of EI dosing. Ideally, you'd get them down but in planted tanks? 30+ isn't rare.

As others have mentioned, bump your GH up.

nvladik 01-08-2013 01:51 PM

Quote:

Originally Posted by somewhatshocked (Post 2180313)
As others have mentioned, bump your GH up.

Yep, already done.

acitydweller 01-08-2013 02:13 PM

how much are you dosing in the tank. if you are following EI, you are long overdue for a wc.

Inverts arent so tolerant of csm+b as well.

sbarbee54 01-08-2013 02:19 PM

Could just be CO2 posioning, what are you running your CO2 at?

nvladik 01-08-2013 02:21 PM

I thought about it, but I doubt it. 3 bps, 2 hours before the lights go on, off 1 hour before lights off, total 6 hours a day. Drop checker barely starts changing color from blue.


All times are GMT. The time now is 10:50 AM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.