The Planted Tank Forum

The Planted Tank Forum (http://www.plantedtank.net/forums/)
-   Equipment (http://www.plantedtank.net/forums/9-equipment/)
-   -   I bought a used ph monitor..... (http://www.plantedtank.net/forums/9-equipment/197870-i-bought-used-ph-monitor.html)

Drewsplantednutz 11-20-2012 02:07 PM

I bought a used ph monitor.....
 
So I bit the bullet and bought a ph monitor. I was just sick of using that dropper. I did my research for a while and wanted a controller not a monitor but I dont have a co2 system and wasnt sure if I would get one. So I was torn between a milwaukee controller or the american marine ph monitor. So I bid on a used monitor for $52 and got it. Of coarse the description said the probe was recently replaced and what not. But when it arrived the probe had no cap on the tip to keep it moist and it is reading about 1.00 ph lower then my tank and tap are. So my question is, obviously it needs to be calibrated, but if it came dry then is the prbe no good now? And if I do buy a new probe should I buy one from hong kong for $18 or US for $35? I just think anything from hong kong is going to be sketchy but everything now a days comes from china.......

BBradbury 11-20-2012 02:31 PM

pH Importance
 
Hello Drew...

Are you keeping and breeding rare fish? Because if you aren't, then you don't need to fret over the acidity or alkalinity of your tap water. The vast majority of aquarium fish will adapt to the vast majority of public water supplies. Our fish will thrive in a pH between 6 - 8.5 as long as the level is stable.

Just treat the tap water and remove the ammonia, chlorine and chloramine and don't get creative in an attempt to change the water pH and your fish will adapt. They've been doing this since the hobby started.

Just a couple of thougths.

B

somewhatshocked 11-20-2012 02:45 PM

Since you have it and plan to use it, then try calibrating it.

If it doesn't work, then definitely get a new probe. Ordering from Hong Kong would be the way to go unless you're trying to support a local shop or something.

GMYukonon24s 11-20-2012 02:45 PM

Quote:

Originally Posted by BBradbury (Post 2084475)
Hello Drew...

Are you keeping and breeding rare fish? Because if you aren't, then you don't need to fret over the acidity or alkalinity of your tap water. The vast majority of aquarium fish will adapt to the vast majority of public water supplies. Our fish will thrive in a pH between 6 - 8.5 as long as the level is stable.

Just treat the tap water and remove the ammonia, chlorine and chloramine and don't get creative in an attempt to change the water pH and your fish will adapt. They've been doing this since the hobby started.

Just a couple of thougths.

B


I agree

Drewsplantednutz 11-20-2012 06:07 PM

thanks guys. I am keeping dwarf shrimp, and planning on getting more sensitve ones like crystal red shrimp that need around 6.5ph pretty stable.

somewhatshocked 11-20-2012 06:30 PM

What are the parameters of your tap water?

KH/GH/TDS?

That will determine whether or not you can keep Crystals unless you use RO/DI and remineralize.

Drewsplantednutz 11-20-2012 07:43 PM

Ph in tank is about 7.2, GH 6-7, KH 2-3, TDS 380. All a little high for crs.
My tap is 7.8, GH 5-6, KH 2-3, TDS 220.
i cant seem to get the KH and TDS down. I dont want to do an RO system but was thinking of getting the tap water filter. If I do that would I just mix like half tap with half filtered or whatever will get my levels down?

msawdey 11-20-2012 09:05 PM

Quote:

Originally Posted by Drewsplantednutz (Post 2084824)
Ph in tank is about 7.2, GH 6-7, KH 2-3, TDS 380. All a little high for crs.
My tap is 7.8, GH 5-6, KH 2-3, TDS 220.
i cant seem to get the KH and TDS down. I dont want to do an RO system but was thinking of getting the tap water filter. If I do that would I just mix like half tap with half filtered or whatever will get my levels down?

A tap water filter is not going to change TDS or pH to the degree that you want. As hoppy stated in my post about my under sink filter, for that to happen you need a slow moving filtration system like what is found in RO systems. An idea to get around RO may be to use a Brita pitcher filter as they use gravity and the weight of the water to push water through the filter and into the pitcher.

Drewsplantednutz 11-20-2012 09:26 PM

I think I might try a brita.

somewhatshocked 11-20-2012 09:39 PM

As mentioned directly above, that won't work.

What you could consider is filtering your water with peat. Use the search function to dig up a few threads about that. It's cheap cheap cheap and could suit you well.

Quote:

Originally Posted by Drewsplantednutz (Post 2084924)
I think I might try a brita.


somewhatshocked 11-21-2012 04:19 PM

P.S. Click here for a great thread about filtering your water with peat.

Drewsplantednutz 11-27-2012 11:18 PM

Nice, Thanks for that thread. I took that idea and just added a bunch on peat into where you add water into the brita pitcher, put a rock on top of the peat to keep it down. Slow drip water over the rock. Im getting awesome results.
Im down to 6.5ph, 3-4 gh, 0-1 kh and 140 tds. Its almost too good of results, I guess I have to let it sit and test it later tho.


All times are GMT. The time now is 07:08 PM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2016 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2016 DragonByte Technologies Ltd.