The Planted Tank Forum

The Planted Tank Forum (http://www.plantedtank.net/forums/index.php)
-   Low Tech Forum (http://www.plantedtank.net/forums/forumdisplay.php?f=100)
-   -   What is all over my tank =/ (http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=186192)

sarahbear1214 08-06-2012 04:36 AM

What is all over my tank =/
 
So I set up my tank about a week ago and i thought it was just some substrate and that the filter would take care of it but it is everywhere....its on the plants rocks and gravel. I do have the little snails that were on the plants in the tank could that be it? If not what is it and how do i get rid of it?

https://lh3.googleusercontent.com/-u...802_122335.jpg

https://lh4.googleusercontent.com/-k...802_122328.jpg

somewhatshocked 08-06-2012 12:08 PM

Appears to be diatoms (along with some other random detritus) and are common with new aquarium setups. Goes away on its own as your tank matures. Check out the algae sub-forum for tons of posts like this.

PRSRocker3390 08-06-2012 03:08 PM

Diatom outbreaks are common in new tanks. If you are adding any fish to the tank anytime soon, otocinclus catfish are your best friend. They love diatom algae. Otherwise the diatoms should die down in time. But definitely check out the algae sub-forum like it was mentioned above.

philemon716 08-06-2012 03:26 PM

You'll need to make sure your tank is cycled before dropping in the oto. They are extremely sensitive to uncycled environments (in my experience).

jamesbaptista 08-06-2012 04:13 PM

Quote:

Originally Posted by philemon716 (Post 1969511)
You'll need to make sure your tank is cycled before dropping in the oto. They are extremely sensitive to uncycled environments (in my experience).

Aren't the diatoms usually present in the final stages of cycling? Seems like waiting for the tank to finish cycling would somewhat eliminate the need for the oto in the first place.

On another note, I added four of them to my two week planted tank and they seem to be loving it... haven't checked my levels recently though.

Complexity 08-06-2012 04:34 PM

Quote:

Originally Posted by jamesbaptista (Post 1969549)
Aren't the diatoms usually present in the final stages of cycling? Seems like waiting for the tank to finish cycling would somewhat eliminate the need for the oto in the first place.

While diatoms commonly appear around the same time in which a tank normally nears the end of the cycling period, the occurrence of the diatoms is merely coincidence and not caused by the tank cycling.

Cycling, as you know, has to do with the tank building up sufficient bacteria to convert ammonia to nitrite and then nitrite to nitrate.

Diatoms appear due to silica in the water. For some reason, new tanks (or older tanks that have been cleaned and restarted) have issues with excess silica in the first month or two after being started. This resolves itself naturally without any intervention.

In some cases, a tank can be jump started to cycle quickly. For example, I moved a large canister over from my 90g cycled tank to my newly restarted 75g tank. That brought over enough bacteria to instantly cycle my 75g tank. However, I still got diatoms in the 75g a few weeks later which eventually went away a month or so after that.

So while the two events tend to occur around the same time, one does not cause the other. They are both caused by the tank being new.

accordztech 08-06-2012 05:28 PM

Diatoms also appear when there is high light. Wait it out and see.

Complexity 08-06-2012 06:38 PM

I saved this article from awhile back. Although it is written for saltwater tanks, the basics apply to all tanks in general.

The Dreaded Diatom Bloom: http://www.aquaticcommunity.com/aqua...ad.php?t=60144

pandamonium 08-06-2012 07:34 PM

My otos would eat that stuff up like it was candy! My bloom wasn't the initial setup bloom but I guess it was lighting. Otos destroyed it :)

sarahbear1214 08-10-2012 06:05 PM

Thank you for all the replies sorry i was busy and hadnt been able to check after i posted. I am still having the problem and its all over my plants and i think it maybe is causing some to die by blocking light? Also could it have been in my soil because i noticed it about two days after i set up my tank and planted. Finally i would need to test my water again to see where it is in the cycling proccess but would adding a big snail or some shrimp help or are they more sensative? When i was at petsmart the other day i noticed the exact same looking stuff on the plants in there plant tank so maybe that is where i got it? Thanks for all the advice:)


All times are GMT. The time now is 12:32 AM.

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.