The Planted Tank Forum - Reply to Topic
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > General Planted Tank Forums > Low Tech Forum > plants growing up not out

Thread: plants growing up not out Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
02-05-2013 11:28 PM
thelub I'm using a lowes shop light dual lamp fixture with no reflector for the bulbs. I think I'm going to try to rig up some type of reflector and get more light in to the tank and off the fixture.
02-05-2013 11:11 PM
Ashnic05 I am currently having this same problem with my stem plants (Moneywort and Broad Leaf Ludwig) and was told it's due to lack of light near the substrate. Maybe I'll do some trimming and hopefully they'll bush out a bit I was also thinking of adding some CO2 and root tabs just to give them some nourishment. Thanks for the post it helped me too!
02-05-2013 10:45 PM
thelub Thanks for the input folks! I've been sick with the flu and can't remember if the Nitrates or Nitrites are over 0. I tested a few days ago after a WC. The water is good and stable and I remembered the only level that was over 0 was the good one.

Right the only fish in the tank are 3 tiger barbs and a common pleco that's crapping up a storm. I hope to get rid of the pleco as soon as I feel better and replace it with a couple otos or something. I'm starting to get a little algae on the sand and it almost looks blueish. Because it is sand the pleco won't touch it (i'm guessing). The lights are on a good 12hrs a day and I'm guessing that is why the algae is starting. Never had a problem with it until I planted the plants. The storm of pleco poop probably isn't helping matters either.

The cabomba has almost reached the surface. I was already contemplating on trimming it and replanting.

I was also going to try some liquid carbon (excel flourish or something) to try to knock back the algae and encourage some more growth in my green friends, but then I got sick. Maybe I'll grab some in a few days when I feel like getting out to the store.
02-05-2013 10:10 PM
ronnie6989 Those are stem plants let them grow up ward......when they get to the top cut them in half and replant the top piece. The top piece will grow upward again and what is left should split into 2 stems.


Ronnie
02-05-2013 09:56 PM
GeToChKn Could be not enough light. Plants grow up to reach the light. If they are getting enough par, they can grow bushier to get the light on more leaves.
02-05-2013 09:43 PM
ony You need some nitrate in the system and if theres fish/shrimp in the tank the nitrites should be 0. If you want a plant to branch you can encourage it by trimming but they do generally want to grow upwards even in high tech.
02-05-2013 09:38 PM
thelub
plants growing up not out

I have some clippings that are starting to come around, but they seem to be growing up a lot, but not out much. All new growth is all at the top. Is this a side effect of a low tech tank?

Setup is a 55gal
sphagnum moss with a sand cap
(2) T12 bulbs. One 6500k and one 5000k
no firts, no CO2

plants:
Ludwiga SP Red (up, not out)
Cabomba Caroliniana (up, no out)

Blyxa Japonica - (not doing very well. growing, but VERY slowly)

There are a couple others that are growing, but they seem to be struggling.

Water hovers around 76 degrees steady and water parameters are perfect (ph 6.8, ammonia 0, nitrate 0, nitrite just over 0)

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT. The time now is 02:11 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012