The Planted Tank Forum - Reply to Topic
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > General Planted Tank Forums > Tank Journals > Karatekidís ADA 60-P Broken Mountain 4/21/13- Time to Restart

Thread: Karatekidís ADA 60-P Broken Mountain 4/21/13- Time to Restart Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
06-12-2013 03:13 AM
karatekid14 Tomorrow I'm going to seattle and I would like to get some nice wood for my tank. What stores are the best?
04-21-2013 07:47 PM
sumer You heard right. Do it and it will go.
04-21-2013 07:42 PM
karatekid14 Update 4/21/13

I tore the tank down yesterday. I have been cleaning the tank 2 hours every saturday for months trying to get rid of the Synedra, and I'm tired of this scape. I will set the tank up again once I get new stuff such as a bigger filter, soil, sand, co2 reactor, plants driftwood. My main question is, how do I clean the empty ADA tank? The substrate and algae has stained the silicone.

here is the last FTS. That green thing is a DIY phosguard reactor I made. It has brought the phosphates down to 0.1 ppm vs 0.3 ppm




I needed a temporary tank for my fish so I scaped it. I put the clean plants in it for the fish to hide in, but I'm not expecting this to turn into anything.




How should I clean the empty ADA tank? The substrate and algae has stained the silicone. I heard that I should use a diluted bleach solution, and then vinegar to counter-act the bleach and remove hard water stains.
03-30-2013 06:44 PM
karatekid14
Quote:
Originally Posted by Green_Flash View Post
Does this one grow in a large strand if left to grow? And get tangled in bunches and have a slimy feel? When H2O2 touches it, does it turn green? Then white as it dies?
Does it beak apart when you try and squish it with your fingers?
Thank you so much, I think it is Synedra! It turned bright green after h2o2 then white, and breaks apart easily. It forms huge strands if left alone and grows very fast.

I asked some questions about PhosGuard as I had heard that it removes silicates from the water, which is a leading cause of diatoms. I didn't buy any because I thought that I needed the phosphates. I checked the utilities website and my water has 17 ppm of silicates when < .02 ppm is recommended for aquariums. When I found that out I started looking at RO/DI units but it turns out they can't remove silicates easily. I think I will buys some PhosGuard and see if it helps and also get some RO water from the store and get some floaters.

I have high Co2 about 30 ppm but high light as I found the diatoms do better in low light because they can out compete the plants easily.
03-30-2013 09:01 AM
Green_Flash I think that algae is possibly a filamentous diatom called Synedra. Worse than the regular diatoms for sure. Worst I have seen in comparison to other algaes as bad as BBA and thread/string algae.

If you look that up in conjunction with planted tanks you will see many with a similar problem. It is very aggressive and grows back faster than you can remove it, it seems.

It could also be another brown algae called rhizo. I am not sure how you determine if they are different.

Does this one grow in a large strand if left to grow? And get tangled in bunches and have a slimy feel? When H2O2 touches it, does it turn green? Then white as it dies?
Does it beak apart when you try and squish it with your fingers?

I had the same problem and narrowed it down to a few suspects; high light, too much phosphate in water and possibly newly established filter system.

Try floating plants, lower light, more CO2, and try a phos zorb or phos guard in the filter. Also try switching to RO water, as I suspect tap might also be feeding it.

Unfortunately I decided to start over with a clean slate. And got rid of any contaminated equipment because it can spread to other tanks easily and infect them.

I suspect it was introduced to my tank from some plants I purchased somewhere. Where it found conditions to thrive in.

I also suspect I might have gotten a bad bag or batch of Aquasoil Amazonia as it just didn't ever look/feel/smell right. Leading to the algae feeding from the substrate.
03-30-2013 05:06 AM
sumer Sorry for your glosso. What would be the next carpet plant ? Have you think of using some stem plant as carpet like stauro or hygro var !!
In making an iwagumi with no or very less stem plants, flow plays an important role. Plant load in comparison to the water load in your tank is very less.
Where did you buy your atomic diffuser from ? The atomic diffuser I have works fine at 40 psi for me. Although it's from we bay

Keep us updated. I hope your tank will start flourishing again All the best !
03-30-2013 03:55 AM
karatekid14 3/29/13 Mini Update

The tank is high light, 2x 24w T5 about 13 in from the substrate. The atomic diffusers haven't worked at all for me, even pushing close to 50 psi. I tried two and neither worked, only a few bubbles would come out. I checked my regulator for leaks twice and it is all good. So right now I am using a cheap glass diffuser.

I have a 2213, which believe me I know is under powered. I did a gph test and it was 66 gph. I bought a mag drive 2.5 (250 gph) and tried running that inline with the filter off and the gph was.... 76 gph. I'm not sure how this is possible, it should have been at least > 180 gph. So now I am running a powerhead in the tank.

I would buy a 2217, but my cabinet is so low it wouldn't fit, and a 2215 would barely fit but with tubes it probably wouldn't.

This is why I am not using a reactor to solve my co2 problems. People say cerges reactors only slow your filter a tiny bit, but because my flow is so dismal I can't afford to lose any.

I think I will try your idea of floating plants to take up excess nutrients. I don't want to dose excel because the one two punch method advises not to dose excel since the algae may become tolerant.

Here are the photos


Still some dying algae left, I'll remove it tomorrow.
03-27-2013 04:21 AM
sumer The main problem in your tank seems to be less amount of plants and a bit low light. Why dont you go and buy some cheap Elodea and just let them float in your tank. And try to increase the light coz Diatom blooms in low light. This could've happened in a Mini m also. Dont feel bad about it. Algae happens.
Today I did my last water change that I was doing since last 6 days. Spirogyra (which is way worse than diatom) took over my tank when I went on springbreak. But all it took is 6 days. Continuous Excel spot treatment + high C02 worked.

Try to put the diffuser right below your outflow. That helps. Dont know what filter are you using but in my 60-P, even after using 2217, I had to put a small powerhead.
03-27-2013 04:12 AM
karatekid14
Quote:
Originally Posted by sumer View Post
Updates ?
Hope algae is gone.
The moment I saw your tank Ammania sp. Bonsai came to my mind. just a suggestion. Some 6-8 stems of it would look great in your tank.
uhg no! I just did the H2O2 treatment Sunday and the diatoms are dying. Every week for the last 6 I have siphoned all the algae out and each weekend it is ALL back. The algae has also killed almost all of the glosso, but the rotala is looking awesome. Hopefully it will bounce back this time. I can post a picture tomorrow. My other problem is co2 diffusion, the atomic diffusers just haven't worked and I don't want to use a reactor because of flow issues. This tank has turned into a headache, I wish I had a little mini m with overkill equipment instead.
03-27-2013 03:03 AM
sumer Updates ?
Hope algae is gone.
The moment I saw your tank Ammania sp. Bonsai came to my mind. just a suggestion. Some 6-8 stems of it would look great in your tank.
02-14-2013 06:18 PM
hedge_fund
Quote:
Originally Posted by karatekid14 View Post
Here's the fixed link to my write up on the stand and light

http://www.plantedtank.net/forums/sh...845&highlight=
Thanks for the link!
02-14-2013 04:15 AM
karatekid14 Here's the fixed link to my write up on the stand and light

http://www.plantedtank.net/forums/sh...845&highlight=
02-11-2013 02:56 PM
karatekid14
Quote:
Originally Posted by hedge_fund View Post
Great looking tank.

Do you have a write up on the DIY stand?

Where did you get your rocks?

Thanks.
Yes I do have a thread on my stand and light retrofit, but I need to fix some broken images. Once I do I'll give you the link to it. The rocks are seiryu stone, and I got them at Aqua Forest Aquarium. They have a large online store you could order through.
02-11-2013 03:39 AM
sjb1987 Definitely diatoms... They can come on even in mature tanks...just gonna have let the run their course...you can get an air line tube and keep the sucked off some what so that they don't choke out your plants
02-11-2013 03:33 AM
karatekid14 I thought it was diatoms too, but it isn't newly setup. Any ideas on an ID?

This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT. The time now is 04:48 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012