The Planted Tank Forum - Reply to Topic
Thread: My RCS stopped breeding Reply to Thread
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
12-28-2012 07:40 AM
Kinection Maybe you need some males?
12-28-2012 12:11 AM
HypnoticAquatic +1 to getoc idk if its a placebo effect but i dont see as many berried momma's when i get coldfronts moving in, a bigger thing imo is the genetic bio diversity always good to sell and put new blood into the colony for a stability/health. look into ebjd eletricbluejackdempsy and how having them being inbred so much and the effects of it all.
12-28-2012 12:03 AM
GeToChKn I do blood worms maybe once a month with my shrimp and my fish get them as a treat. It's funny to see a neon with a whole worm hanging out of it's mouth.

The key is variety of food and stability of the water.
12-28-2012 12:00 AM
The Dude Thank you for all the ideas. I may need to add a new bloodline. And the substrate was very disturbed and there is some potting soil, so ammonia could play a part. I use just dechlorinated tap water and no C02 or ferts. I'm thinking they'll be more comfortable when I get some Fissidins in there as they have been moss less for quite a while. I didn't think to feed bloodworms. I have to get some for my new GBR in the other tank.
12-27-2012 11:35 PM
GeToChKn Time of the year. Shrimp seem to pick up on many things we don't, pressure possibly being one, etc. Like a lot of animals. Sometimes it's just not a breeding time of year, for whatever reason to them. Some people get no breeding over winter, others go nuts. Using fan's or heaters doesn't seem to be enough to trick them, so they probably pick up on other things we aren't aware of.

That said, some frozen blood worms always seems to get at least a few going for me when times slow down. The best thing to do this, is ride out, they will get there when they get there. Messing with water, changing more on them, screwing with everything is probably going to slow them down even more than give them and let them pick up on whatever clues they need to breed and try a few frozen blood worms though.
12-27-2012 11:31 PM
steven p Feed a little more meat. Maybe an extra helping a week..
12-27-2012 11:07 PM
bostoneric are you using C02 or anything else?
RO water?
etc etc...
12-27-2012 10:53 PM
hedge_fund Lots of speculation here since it can be 100 different things...but maybe you've disturbed the substrate during your re-scape which released a ton of ammonia into the water column.

Add an airstone if you don't already have one. I recommend that all shrimp tanks have one.
12-27-2012 10:51 PM
Knotyoureality It's not unusual for highly inbred populations to see a decrease in fertility. Might be time to invest in some new bloodlines.
12-27-2012 10:22 PM
The Dude
Originally Posted by Soothing Shrimp View Post
Try feeding them and see what happens.
I've been throwing in broken up algae wafers everyday for the last couple of weeks
12-27-2012 10:12 PM
Soothing Shrimp Try feeding them and see what happens.
12-27-2012 09:51 PM
The Dude
My RCS stopped breeding

I've had RCS for a couple years now. At one point I had several hundred in my 20g. Admittedly I let the tank to for some time and it became overgrown with stems. I also didn't feed very often. I trimmed the tank and got it back into shape, but Im now waiting for things to grow in as its pretty empty now. I've only got maybe 60 shrimp in there now after taking out 25 for my newly rescaled 46g. After two weeks there are still no berries shrimp. Many are saddled, but none are berried I changed the water and cleaned the filter. What am I missing? None of the ones in the 46 are berried either.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome