The Planted Tank Forum - Reply to Topic
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > General Planted Tank Forums > Local Pet Stores, Clubs, and Conventions > Canada > Poor plant growth

Thread: Poor plant growth Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
Location
Your Location. As precise as you feel comfortable with.
Security Question
While balancing on a piece of wood, two inches by four inches known as a 2x4, John and his friend Sally both spotted a dalmatian inside of a truck with sirens. The animal with John and Sally is a _ _ _?
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
01-05-2013 04:32 PM
greenthumb1 Thank you so much for your reply. To answer your questions…I do have a twinky cone shaped drop checker. The color never did change from blue(-ve) in the checker to green(or good) I was scared to turn the CO2 up anymore. I am putting the CO2 through a diffuser under the intake into the filter. I was told circulating through the filter first is a decent way to break up the bubbles.
I don't think I have green water algae. The water isn't green green, just mild greenish hue to it .Can the wood still be leaching after 3 months?
I have thought about hauling water in. I was trying to avoid it as it is very cumbersome where I live but it may come down to that or I will have to buy a distiller or something.
I was dosing with fert but I stopped after I saw that the pH was over 8 and EC was 1.8. I figured as soon as I got the pH down a bunch of nutrients would be available.
I had plants that looked like the following, I no longer remember the names… stargrass, hair grass, stream Bogmoss, and green Roltala. All of them rotted within a few weeks.
Vallisneria, my two types of Java fern, and Anubias are the only things that have survived thus far and they have a few plantlets growing. Some of the plants have a fair bit of some type of moss growing off them.
12-21-2012 12:55 PM
greenthumb1 Thank you so much for your reply. To answer your questions…I do have a twinky cone shaped drop checker. The color never did change from blue(-ve) in the checker to green(or good) I was scared to turn the CO2 up anymore. I am putting the CO2 through a diffuser under the intake into the filter. I was told circulating through the filter first is a decent way to break up the bubbles.
I don't think I have green water algae. The water isn't green green, just mild greenish hue to it .Can the wood still be leaching after 3 months?
I have thought about hauling water in. I was trying to avoid it as it is very cumbersome where I live but it may come down to that or I will have to buy a distiller or something.
I was dosing with fert but I stopped after I saw that the pH was over 8 and EC was 1.8. I figured as soon as I got the pH down a bunch of nutrients would be available.
I had plants that looked like the following, I no longer remember the names… stargrass, hair grass, stream Bogmoss, and green Roltala. All of them rotted within a few weeks.
Vallisneria, my two types of Java fern, and Anubias are the only things that have survived thus far and they have a few plantlets growing. Some of the plants have a fair bit of some type of moss growing off them.
12-19-2012 10:14 PM
greenthumb1 Thank you so much for your reply. To answer your questions…I do have a twinky cone shaped drop checker. The color never did change from blue(-ve) in the checker to green(or good) I was scared to turn the CO2 up anymore. I am putting the CO2 through a diffuser under the intake into the filter. I was told circulating through the filter first is a decent way to break up the bubbles.
I don't think I have green water algae. The water isn't green green, just mild greenish hue to it .Can the wood still be leaching after 3 months?
I have thought about hauling water in. I was trying to avoid it as it is very cumbersome where I live but it may come down to that or I will have to buy a distiller or something.
I was dosing with fert but I stopped after I saw that the pH was over 8 and EC was 1.8. I figured as soon as I got the pH down a bunch of nutrients would be available.
I had plants that looked like the following, I no longer remember the names… stargrass, hair grass, stream Bogmoss, and green Roltala. All of them rotted within a few weeks.
Vallisneria, my two types of Java fern, and Anubias are the only things that have survived thus far and they have a few plantlets growing. Some of the plants have a fair bit of some type of moss growing off them.
12-19-2012 01:12 AM
greenthumb1 Thank you so much for your reply. To answer your questions…I do have a twinky cone shaped drop checker. The color never did change from blue(-ve) in the checker to green(or good) I was scared to turn the CO2 up anymore. I am putting the CO2 through a diffuser under the intake into the filter. I was told circulating through the filter first is a decent way to break up the bubbles.
I don't think I have green water algae. The water isn't green green, just mild greenish hue to it .Can the wood still be leaching after 3 months?
I have thought about hauling water in. I was trying to avoid it as it is very cumbersome where I live but it may come down to that or I will have to buy a distiller or something.
I was dosing with fert but I stopped after I saw that the pH was over 8 and EC was 1.8. I figured as soon as I got the pH down a bunch of nutrients would be available.
I had plants that looked like the following, I no longer remember the names… stargrass, hair grass, stream Bogmoss, and green Roltala. All of them rotted within a few weeks.
Vallisneria, my two types of Java fern, and Anubias are the only things that have survived thus far and they have a few plantlets growing. Some of the plants have a fair bit of some type of moss growing off them.
12-17-2012 05:02 AM
Higher Thinking Well first I would advise against using any sort of pH buffers. They are highly unpredictable and more often than not, just prove to cause more problems than solutions. What kinds if plants are you having trouble with? Do you have a drop checker? Using bubbles per second is useless because numerous variables make co2 concentrations different even with the same "bubble count." Use a drop checker or your fish to gauge co2 concentrations. How are you diffusing it?

Is your water stained with tannins or a green water algae outbreak? Both of which can prevent light from reaching your plants with adequate force. Depending on what is going on will dictate how you handle it. If it's only tannins then keep changing your water. If you want softer water then you might have to use R/O or deionized water. If you have good co2 and diffusion, adequate light, plus fertilizers, you should see growth. Are you dosing ferts?
12-17-2012 02:33 AM
greenthumb1
Poor plant growth

I have a conundrum and I am really hoping someone can help me! My plants are not doing well at all. The good news is the fish are looking good! Most of the plants seem to just rot after a few weeks. The water is sort of a very light greenish/brown color almost like the wood is still leaching tannins into the water. Tank was set up Oct. 5 2012. The java fern and anubias barteri are the only plants that seem to be holding up ‘ok’. Even the moss is not really growing very well.
Tank specs…
- 90gal tank, Aquaclear 70 HOB filter and AquaTop CF400-UV canister filter, Aqualife 48’’ T5 HO lights X2 running from 7am-8pm, CO2 (injected just shy of 1 bubble per/sec), 6 bags of EcoComplete and 5 bags of Dark Flourite, 2 pieces of wood both soaked for 5 wks before being put into the tank and have been in the tank for 2 months. No fish have dead up until Dec 15th I had one dead Serpae. I have Angels, Serpaes, panda corys, emperor tetras in the tank.
pH was 8.3 and EC 1.3, and I started putting in acid buffer and pH is still 8.3 and EC is up to 1.8.
Someone thought maybe heavy metals so I have pouch in there absorbing those if that is the issue…
If anyone has any thoughts as to what else I can check or try to get this tank flourishing I would greatly appreciate it!!

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT. The time now is 08:41 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012