The Planted Tank Forum - Reply to Topic
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > General Planted Tank Forums > Low Tech Forum > What is all over my tank =/

Thread: What is all over my tank =/ Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
08-10-2012 07:05 PM
sarahbear1214 Thank you for all the replies sorry i was busy and hadnt been able to check after i posted. I am still having the problem and its all over my plants and i think it maybe is causing some to die by blocking light? Also could it have been in my soil because i noticed it about two days after i set up my tank and planted. Finally i would need to test my water again to see where it is in the cycling proccess but would adding a big snail or some shrimp help or are they more sensative? When i was at petsmart the other day i noticed the exact same looking stuff on the plants in there plant tank so maybe that is where i got it? Thanks for all the advice
08-06-2012 08:34 PM
pandamonium My otos would eat that stuff up like it was candy! My bloom wasn't the initial setup bloom but I guess it was lighting. Otos destroyed it
08-06-2012 07:38 PM
Complexity I saved this article from awhile back. Although it is written for saltwater tanks, the basics apply to all tanks in general.

The Dreaded Diatom Bloom: http://www.aquaticcommunity.com/aqua...ad.php?t=60144
08-06-2012 06:28 PM
accordztech Diatoms also appear when there is high light. Wait it out and see.
08-06-2012 05:34 PM
Complexity
Quote:
Originally Posted by jamesbaptista View Post
Aren't the diatoms usually present in the final stages of cycling? Seems like waiting for the tank to finish cycling would somewhat eliminate the need for the oto in the first place.
While diatoms commonly appear around the same time in which a tank normally nears the end of the cycling period, the occurrence of the diatoms is merely coincidence and not caused by the tank cycling.

Cycling, as you know, has to do with the tank building up sufficient bacteria to convert ammonia to nitrite and then nitrite to nitrate.

Diatoms appear due to silica in the water. For some reason, new tanks (or older tanks that have been cleaned and restarted) have issues with excess silica in the first month or two after being started. This resolves itself naturally without any intervention.

In some cases, a tank can be jump started to cycle quickly. For example, I moved a large canister over from my 90g cycled tank to my newly restarted 75g tank. That brought over enough bacteria to instantly cycle my 75g tank. However, I still got diatoms in the 75g a few weeks later which eventually went away a month or so after that.

So while the two events tend to occur around the same time, one does not cause the other. They are both caused by the tank being new.
08-06-2012 05:13 PM
jamesbaptista
Quote:
Originally Posted by philemon716 View Post
You'll need to make sure your tank is cycled before dropping in the oto. They are extremely sensitive to uncycled environments (in my experience).
Aren't the diatoms usually present in the final stages of cycling? Seems like waiting for the tank to finish cycling would somewhat eliminate the need for the oto in the first place.

On another note, I added four of them to my two week planted tank and they seem to be loving it... haven't checked my levels recently though.
08-06-2012 04:26 PM
philemon716 You'll need to make sure your tank is cycled before dropping in the oto. They are extremely sensitive to uncycled environments (in my experience).
08-06-2012 04:08 PM
PRSRocker3390 Diatom outbreaks are common in new tanks. If you are adding any fish to the tank anytime soon, otocinclus catfish are your best friend. They love diatom algae. Otherwise the diatoms should die down in time. But definitely check out the algae sub-forum like it was mentioned above.
08-06-2012 01:08 PM
somewhatshocked Appears to be diatoms (along with some other random detritus) and are common with new aquarium setups. Goes away on its own as your tank matures. Check out the algae sub-forum for tons of posts like this.
08-06-2012 05:36 AM
sarahbear1214
What is all over my tank =/

So I set up my tank about a week ago and i thought it was just some substrate and that the filter would take care of it but it is everywhere....its on the plants rocks and gravel. I do have the little snails that were on the plants in the tank could that be it? If not what is it and how do i get rid of it?




Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT. The time now is 05:55 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012