The Planted Tank Forum - Reply to Topic
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Plants > C. Helferi

Thread: C. Helferi Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
05-03-2012 06:24 AM
cradleoffilthfan gotta go to bed.....hopefully dreams of fully planted tank with spreading glosso and healthy C. Helferi.......plus the tank looks like it needs a red plant, no? Goodnight all, and thanks for all the advice and help, it is much appreciated for sure. I will come back and comment tomorrow.
05-03-2012 06:20 AM
cradleoffilthfan I wish I could. I guess I could buy the hanging hardware, I was just scared that would give me even less light considering the depth of the tank now......
05-03-2012 06:19 AM
jkan0228 ASA II will still be leaching for some time... All the Amazonias leach forever!

If it's possible, maybe raise the fixture a bit for more spreading of the light.
05-03-2012 06:15 AM
cradleoffilthfan

This is the tank with the Coralife fixture over the top. Notice how much is on each side of the light. I just don't think the fixture is wide enough......
05-03-2012 06:13 AM
cradleoffilthfan I would use the old sponge out of the filter lol, but I don't run a filter in the other tank. Just a powerhead and lots of plants. I don't think it's the newest stuff from ADA. I got this substrate about a year and a half ago, but just got to use it. It's a long story. But it's Amazonia II I believe.
05-03-2012 06:13 AM
happi
Quote:
Originally Posted by jkan0228 View Post
Even better, toss the sponge/media into your filter
this works too.
05-03-2012 06:08 AM
jkan0228 Even better, toss the sponge/media into your filter
05-03-2012 06:04 AM
happi
Quote:
Originally Posted by cradleoffilthfan View Post
New soil. Just setup a few weeks ago. That's why I was topping off with water from my established tank. Just wanted a little good bacteria in there.
your best bet for now is to change much as water you can, dose only traces and K+ for now.

if you want more backteria, grab a sponge from your older tank filter and squeeze that brown water in your this setup.
05-03-2012 06:01 AM
jkan0228 There's virtually no bacteria in the water column. However, it colonizes in massive quantities on media.

Is it the New Aqua Soil Amazonia? If so, it'll be leaching some good old ammonia a long time...
05-03-2012 05:53 AM
cradleoffilthfan New soil. Just setup a few weeks ago. That's why I was topping off with water from my established tank. Just wanted a little good bacteria in there.
05-03-2012 05:48 AM
happi
Quote:
Originally Posted by kuro View Post
But his tank is barely two week old he should see ammonia rather then nitrate unless he using filter from his previous tank however he should consider top off with ro water or tap water then using water from his other aquarium your tds going to creep up pretty high if you don't.
i must have missed about when he setup the tank, sounds like good backteria is kikking in and ada soil release lot of ammonium into the tank and it will slowly convert to nitrate, hmm that explains the high nitrate.

there will be lot of phosphate and Amonnium release from ada soil for few weeks.

EDIT" apply this if your setup is also using new soil
05-03-2012 05:43 AM
happi
Quote:
Originally Posted by jkan0228 View Post
So scientifically how does this work?

How high is your fixture from the glosso?
about 20" and catalina lights are much better than the ebay brand which actually grew glosso very well too at same distance.
05-03-2012 05:43 AM
cradleoffilthfan The nitrates are high because I was dosing KNO3 for a minute hoping it would help. But it wasn't.....so I just stopped dosing that, I will do a 50 percent water change tomorrow and see what it goes down to. I am currently using the Coralife still, the Catalina light I just bought today and Jim told me it would take a couple days to build and a couple days to ship. I am hoping it will be here in a couple weeks.....
05-03-2012 05:41 AM
cradleoffilthfan Also the tank I use to top off the water with reads 5 ppm nitrates, it only has shrimp in it....I don't have a source of ammonia. No livestock at the moment.
05-03-2012 05:40 AM
happi
Quote:
Originally Posted by cradleoffilthfan View Post
I do the EI method. I fertilize on Mondays(after at least a 50 percent water change) then I fertilize again on Thursday. I only fertilize twice a week. The tank is new and I know it's not really a "Fully planted" tank yet because like the above said, it's transitioning from emersed to submersed growth. I can see where the new growth starts and the emersed growth stops and the submersed growth looks fine, it's growing well, it's just now growing across, it's growing tall. The plants are all pearling.....the C. Helferi is actually coming back a little, but the glosso is still just growing really tall. I turned the flow down slightly because it was starting to move the substrate, I moved it down where the glosso would stay in place, but all the plants are moving, so I know there is adequate circulation. I don't think it's a fertilizer problem, I don't think its a co2 problem, I do top the tank off with water from an established tank, but that's just during the week, I still do weekly 50 percent water changes per the EI method. I am not sure what else it could be but lighting issues.......

are you using the Catalina lights that you ordered or it still the old lights?

give it some time and plant should take off, sound like you are doing everything correctly. but such a high nitrate is something to think about, IME such a high nitrate stunt the plant growth.
This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT. The time now is 11:46 PM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012