The Planted Tank Forum - Reply to Topic
Thread: 65 Gallon Tanganyikan Tank with Vallisneria/Algae Reply to Thread
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
03-11-2014 02:47 AM
jerrytheplater Neothauma

Only update is that with the very low light I am not getting any algae. No plants in the tank. I have not added the Neothauma shells yet. I don't think I will. Will probably use them at home.
01-08-2014 09:51 AM
Bear Sage Where did you find the shells? Update??!
Setting up a multi tank soon and looking for inspiration and ideas.
12-06-2013 05:08 AM
jerrytheplater I am not happy with the looks of the tank. I am thinking of removing the rocks on the left side because their color does not match the gravel and other rocks. I also am thinking I want to make a sandy area to allow adding some shell dwellers. I have about 25 Neothauma shells from Lake Tanganyika and they are Biotopically correct. So are the rocks. May end up making this a true Biotope and not have any plants.

Lighting is a single T-8 lamp for a 10 gallon tank. Just very subdued lighting. Also Biotopical. These fish live at 20-50 meters depth or so.
12-06-2013 05:01 AM
jerrytheplater Sept 17, 2013

12-06-2013 04:53 AM
jerrytheplater This post is way overdue for an update:

Sept 14, 2013:

It has been a long time since I've updated this post. The tank has really gone downhill in the past 6 months. I was down to 3 fish and a huge green water outbreak that would not quit. Plus the lights all went two weeks ago. Last week I did a 95% water change to get a handle on the green water. The tank still had a tinge of green water all this past week.

I completely broke down the tank today and forgot to bring my camera. I removed all of the rocks and gravel except for the big rock seen in post number one. Since I never weighed the rocks when I started I did it today and came up with 321 lbs of rock. The big one in post number one I can only estimate as being 100 lbs by itself, the rest I weighed. Now I know why it was so hard to get in the tank by myself without breaking it! I have a 40 lb slab of rock that was one of the vertical rocks along the back of the tank. The large rock on the bottom is about 2.5 times the thickness and about the same size. I had a 5 gallon bucket of substrate as well.

I suspected the substrate went sour since it has been 6 years since it was set up and never vacuumed since. I began siphoning it out and saw the water in the bucket was deep green. I knew I had found my problem. It all had to come out and I had to figure out how to get under the big rock to clean it. By swooshing the water under it I was able to wash out a lot of the gravel. There were still some pockets of solid gravel under there because I looked under the tank to see under the rocks. I decided to use the idea I've been kicking around in my head: I set up a lance using solid 1/8" tubing connected to the shop air compressor line via a long length of CO2 tubing. I have a regulator I can use for my tanks and reduced the pressure to 40 PSI. I used this air lance to blow out under the rock until all of the gravel was out. It did work great.

I set the tank back up with different rocks in a different pattern to accommodate my fish from my home tank that sprung a leak two weeks ago. I've been keeping those fish outdoors in a heated and filtered 38 gallon plastic drum. I did loose a pair of Julidochromis regani Kipili outdoors. Maybe it got too hot last week. The pair of N. leleupi and trio of N. cylindricus did well as well as some leleupi fry about 3/4" long. The Bushy nose did fine too. I had a pair of Julidochromis regani Kipili in the 65 before the breakdown so they are back in there.

I plan to move my Synodontis lucipinnis from home to this 65 gallon tank soon. I may even put in a trio of Telmatochromis temporalis Shell in the open area I left.

I'll bring the camera in to work next and get some photo's to add in here.
11-17-2012 10:09 PM
jerrytheplater I noticed on Saturday night, Nov 11, that I had accidentally plugged the 96 watt PC light into an untimed outlet so that it was on 24 hours a day for at least a week following the blackout of 6 days. Maybe that is why the green algae is starting to make a comeback in this tank. It is now on a timer for a 12 hour cycle. So I have about 150 PC watts on this 65 gallon tank.

This tank spent 6 days without power during Hurricane Sandy. The water temperature went down to around 55 F or so. I cleaned all of my Eheim filters on all of my tanks while the power was off so I would not get a huge anoxic spike in the tank when the filter started back up. I am glad I did.

I have two PC lamps on this tank, 96 & 55 watts. Both lamps were just changed as they would not start back up after the power failure, or failed soon after.

I removed rocks on the right side while looking for dead fish and weighed them. The ones removed totaled 65 lbs. So I am estimating I may have had 250 lbs of rock at one point.

The video in the post above shows the tank right after removing the rocks. This video I"m posting today shows the tank a week later. The green algae is really growing in and has already covered the bare areas which were shaded by the old rocks.

It is amazing how much this tank is pearling without CO2. The lights come on at 6 AM. I get to work at 7 AM. The tank is not pearling at this point. By noon, pearling has begun. By 4:00 it is almost like the tank is carbonated. The only plants here are Vallisneria and Green Algae. I would like to ignore the Red algae on the rocks, but I am really fooling myself. It does look like it is getting overgrown by the green algae.

I added enough Potassium Mono Phosphate to raise the levels to around 2 ppm as phosphorus, not P2O5, not PO4. I really did not see any difference in the bubble production at the end of the day. I normally don't fertilize this tank at all.

Noon time video, Nov 15, 2012:

4:30 video, same day:
11-10-2012 04:55 AM
jerrytheplater Here's a video I took today, 6 days after the power went on after being off due to Hurricane Sandy.
11-09-2012 04:30 AM
jerrytheplater Sorry I don't have any photo's right now to update this thread.

This tank is almost three years old now. My nice green growth of algae has died back and some BBA has shown up. Last week the tank was without power for 6 days during Hurricane Sandy. I am left with one adult Tanganicodus irsacae Moba and a pair of Julidochromis regani and one Synodontis upside down cat.

I replaced a burned out 55 Watt PC and turned on the 96 watt PC this past Monday. The 96 watt lamp is new too. The tank is pearling amazingly out of the Vallisneria and I am seeing new green algae starting to grow over top of the dark algae on the rock faces. Even this is pearling. This is without CO2 and without any fertilizers. There is a lot of build up of mulm in the substrate that could use some cleaning, but I have not figured out how yet.

I removed about 1/2 of the upright rocks on the right side of the tank while looking for victims of the cold to remove them and have not replaced them yet. I"m hoping the ugly algae will die off on me. I know I can use bleach-I just have not used it yet.

I'm still undecided what fish I am going to get for here. I may have to think on this for a while. I'll still stay with Tanganyikans.
05-03-2011 04:39 PM
wootlaws nice, would love to see an update on the tank if possible
10-07-2010 11:28 PM
Originally Posted by HouseofZoo View Post
I love your hardscape!
All free from my yard while digging the garden over the course of 20 years or so.

I travel around with a geologists pick and rock chisel in my trunk in case something looks interesting along the road. I haven't yet gotten anything with the pick though.
10-07-2010 03:38 AM
HouseofZoo I love your hardscape!
10-07-2010 12:11 AM
RipariumGuy Very nice tank and journal Jerrytheplanter!
10-06-2010 11:17 PM
Originally Posted by sewingalot View Post
Is this the same tank you showed in the algae forum? If so, it looks much better with the algae rocks, more natural.
Yes, this is the same tank. The video in the algae thread is in this thread too. My digital camera is broken so I am limited to the Flip Video until I can get a digital camera. Got to save up. The algae covered rocks developed over time.
10-06-2010 02:28 AM
sewingalot Is this the same tank you showed in the algae forum? If so, it looks much better with the algae rocks, more natural.
10-06-2010 01:54 AM
jerrytheplater Thanks for the good words guys. I love this tank. I am waiting to get a few more Julidochromis regani Kipilli in a few weeks.
This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome