The Planted Tank Forum - Reply to Topic
Thread: Todd's 55g Planted Journal Reply to Thread
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
03-29-2010 03:23 AM
HEINEKEN357 Plant weights are not good they tend to rot the plant stems away and kill the roots. How's your plants coming?
03-26-2010 06:29 PM
toddg Bumped up the Co2 a bit and now I'm going from pH of 7.86 to 7.09 the past couple days during the lighting period.

Finally got the drop checker solution in and looked green last night. Might try increasing just a little bit more over the weekend and monitor the changes.

Need to find some plant weights today, a few of the stem plants just won't stay in the substrate. I did notice they have a nice roots for only a week as I watched them float around last night though.
03-22-2010 10:30 PM
toddg I'll take a water sample again at home tonight. I am taking water after the softner, so not sure what that will affect on the gh/kh. When took a sample at work it was gh of 25 and kh of 8 with the red sea kit. Assume we should all be the same with the valley water supply.
03-22-2010 10:25 PM
HEINEKEN357 Well the rule of new planted tank is you want to start off with a few hours of light then increase it ever week or so that's what I was told when I first started. Las Vegas water is around 7.9-8.1 ph, My 7g shrimp tank with no co2 is at 7.8 ph so I think you should boost up the co2 do you have good water flow in the tank? are you seeing any pearling? In my case my ph is 6.7 when co2 is on then when its off the next day it will be at 6.9 so its always .2 off.
What's your KH at?
03-22-2010 08:31 PM
toddg Currently a ~2bps Co2 rate.

Since I put all the plants in I've been running 1x54 t5 ho 6500 for 7 hrs (1pm to 8pm) and 2x54 (1 6500, 1 10k) for 2 hrs (2-4pm). Co2 is on during the 7 hrs, possibly with a 30 minute offset at the end (1-6:30pm).

The pH yesterday went from 7.96 peak to 7.46 low. Last week before planting (only the single hairgrass plant in the tank) it was 7.6 down to 7.0.

Should I increase the secondary lighting period and bump up the co2 as well? Or just pick one factor to modify at a time? Based on forum reading the watts-per-gallon rule with t5 ho's doesn't seem to apply, plus one of the bulbs is 10k. I also noticed several others are breaking up their lighting times into two separate periods during the day.
03-22-2010 08:19 PM
HEINEKEN357 Well I think the eco raises the Ph little that's why I changed over to fluorite. In your sign you have a ph of 7.91 that's pretty high I have both my tanks with co2 at 6.7-6.9 ph I would boost up that co2 how many bps are you running right now? Also how many hours you have your lights on for and are you running all 3 bulbs?
03-22-2010 07:51 PM
toddg Added 9 rummi nose tetra's (supposed to be 10, they gave me 9) to the tank. Also 5 neon tetras from an exisiting 6g tank which has now been converted to a Beta tank in our son's room.

So, current population:

9 rummis
4 zebra danios
5 neon tetras

Wanted to get a few otto's but nothing in stock at the LFS.

I noticed the pH increased in the tank since getting everything planted. Maybe need to up the Co2 rate? Waiting for the official drop checker solution to arrive so I can get get everything dialed in. I did some homemade but no idea how accurate I was.
03-20-2010 03:29 PM
toddg The DW came from Trop-Aquarium. That and FISH in town both have a good selection of larger pieces.
03-20-2010 05:51 AM
knm<>< just out of curiosity, where did you get your DW? I'm having a hard time finding a good piece locally. I'm a hands on person so going through the web isn't working for me.
03-20-2010 05:03 AM
toddg Planted! Just have to wait for the driftwood piece to stay down, it's held in place with a rock currently but getting closer to holding it's own.

With the lunar lights:

03-19-2010 06:08 AM
Originally Posted by HEINEKEN357 View Post
Hey Todd any updates?
Pics posting tomorrow night. -Finally- got the plants in today and started planting. Also brought home the 4 zebra danios from the 5g tank at work which now houses shrimp. The danios were chasing the shrimp around. So, spent some time catching the danios (not easy in a small planted tank!) and bagged them for transport. Not 5 minutes later the shrimp were out and about happy in the 5g tank. Put the danios in at home tonight and they should be really happy in their new luxury 55g home with plenty of room.
03-19-2010 05:19 AM
HEINEKEN357 Hey Todd any updates?
03-13-2010 03:54 AM
toddg Yep, found all the EcoComplete I needed between two of the PetCo's and F.I.S.H.

Noticed today that the driftwood in the tank had a lot of white film all over it. Searching through other posts some said this will eventually go away or else just get some fish that clean it up. I scrubbed it off this time which was easy enough, but soon will have some plants attached.
03-13-2010 02:51 AM
HEINEKEN357 If you need ecocomplete they have them at Peco and Petsmart on Easteren near the 215 and Serene. Well they had them there last week for $19 I would call up first good luck on the search
03-13-2010 02:11 AM
toddg Snails are covered I have them from some plant in the 5g work tank and when I brought home the single hairgrass plant it looks like they tagged along as I already found two baby ones in the 55g tonight.
This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome