The Planted Tank Forum - Reply to Topic
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Algae > SafeTSorb and diatoms???

Thread: SafeTSorb and diatoms??? Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
09-26-2013 10:14 PM
BriDroid Thanks for all the replys. I really didn't think it was the STS, but wanted to make sure. I'm running the Phosguard for a week just to see if it can get the silicates down. I'm sure the diatoms will take care of themselves eventually. I'm just frustrated, I have otos and nerites in there, but they won't eat them. Ramshorns are the only ones eating them.
09-26-2013 09:56 PM
Mizuhuman I have safeTsorb in my 29g, but I don't have a big diatom problem. Its been running for 5 months now and I only see some diatoms like some spots or patches here and there, so I don't think its the safeTsorb.
09-26-2013 05:11 AM
Black Pearl Have had diatoms/ brown algae problems for months until I added a stronger filter. No more problems now.
Diatoms don't really stick to plants, glass or decor. They just "sit" wherever they form or fall. If filter is strong enough and water circulation is sufficient, diatoms are sucked in the filter and "cleaned off".
I believe if I turn off the filter that I added, Diatoms will reappear in my aquarium. They do not have the chance to do so now as the filter cleans them off faster than they can form.
09-26-2013 02:29 AM
acitydweller diatoms are typical of newly setup tanks. I've had this in all of my S-T-S tanks. a quick remedy i've used is a powerhead with a filter attachment. Another more direct method was to use an aquarium vacuum attached to an airline running along the surface to siphon debris and diatoms. A third and last resort would be to do the one-two punch using hydrogen peroxide then excel...
09-26-2013 12:26 AM
steven p I'm using it in a few tanks, I'm not having any abnormal algae. If it is just the glass, grab a felt magnet.
09-25-2013 10:21 PM
BriDroid
SafeTSorb and diatoms???

I have SafeTSorb in my tank and ever since day 1, I've had an issue with diatoms. Reading that diatoms LOVE silicates,, I thought I'll just wait it out. A couple of months later, and still have tons of diatoms.

Reading around the web, I found that some say clay soils leach silicates! Oh no, I have a clay based soil! I did a little more digging, and decided to try Seachem Phosguard. I picked some up today with a LFS I had credit with. It's in my filter now. Hopefully this will help absorb the extra silicates! Hopefully it will be enough and I won't be fighting an uphill battle.

If this doesn't help, I think I'm going to dump the SafeTSorb and try something else. After all, it's only $5 worth.

Has anyone else had these issues with SafeTSorb?

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT. The time now is 06:50 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012