The Planted Tank Forum - Reply to Topic
Thread: buffering water Reply to Thread
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
01-29-2003 01:50 PM
It seems this is a very opinionated topic. I bufer my water because of the fish I keep in it (Discus), and because the lower pH really does seem to increase the beauty of everything in the tank. I have kept live plants in my fish tanks for years, with out the right lighting and with out buffering. Everything was fine. But, now that I have started to buffer, OMG!!!! I think the difference is so worth it. My pH is at a 6.6, and the way that I get it is by filtering RO water over peat. I will include a few links.
It does take extra space this way, to prep the water, but it is safer than using chemicals, and more stable. All this for a 30 gallon. IMO, go for it!!!
01-27-2003 01:53 PM
dave75 I am wondering do you really need to buffer the water in my 20 gallon planted tank? I know all about ph swings but if I am doing weekly h20 changes won't that hold the ph realitivly stable?
And if I do buffer what to buffer with? I just got over an algae bloom and don't want that to happen again. any suggestions are appreciated

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome