The Planted Tank Forum - Reply to Topic
Planted Tank Forums
Your Tanks Image Hosting *Tank Tracker * Plant Profiles Fish Profiles Planted Tank Guide Photo Gallery Articles

Go Back   The Planted Tank Forum > Specific Aspects of a Planted Tank > Equipment > Check Valve & Co2 Tubing Question

Thread: Check Valve & Co2 Tubing Question Reply to Thread
Title:
  
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Additional Options
Miscellaneous Options

Topic Review (Newest First)
02-04-2013 12:18 AM
xiaoxiy The cracking pressure should be around 1 psi, as I can blow through them. Also, my CO2 startup problem has gone away, or at least I haven't noticed it since I start my CO2 1 hour before my light comes online).

Right now, I'm trying to tweak things to see if I can get that GLA demo mist at 2 bps (which I'm suspecting is impossible, at least based off of Bettatail's comments).
02-03-2013 08:47 PM
Sugardaddy1979 Do you know what the cracking pressure is on those check valves?
02-03-2013 08:37 PM
Yankee
Quote:
Originally Posted by xiaoxiy View Post
About 36 PSI.
Like I said before. Try upping your working pressure - that's very low for an Automizer.
02-03-2013 04:58 PM
xiaoxiy About 36 PSI.
02-03-2013 04:53 PM
Sugardaddy1979 What's your working pressure set at?
02-03-2013 04:49 PM
Bettatail it is misleading, steady rate of one or two bubbles per second can not push out that much mist.
02-03-2013 04:31 PM
xiaoxiy Bettatail, I don't think there is a leak in my Regulator, and I've tested the CGA nut (PSI held strong after 6 hours). I'll run the LP gauge test after I see if the 3/16th valves fix everything.

The video is here: http://www.youtube.com/watch?v=-Ia2iYC96lo Look at that mist! Holy crud!

@ m00se: I tried the zip ties. For some odd reason, they caused my connections to leak.

Regards,

xiaoxiy
02-03-2013 08:10 AM
m00se Go to Lowes and grab some 4" cable ties. They're small. Wrap them around your nipples and tighten. Done. $1.40.
02-03-2013 08:00 AM
Bettatail one or two bubbles is not that much mist, I don't know where you see the video, it is misleading, because you may see the part that the bubble rate has been dialed down but the diffuser still pushing out a lot of mist due to prior large bubble rate.

you can
1. cut a short section of the air hose, and burn one end, pinch the soft plastic to make a seal, plug the open end into the quick connector, and it is a "no pass" for the co2.
2. charge the regulator with co2, the HP gauge is 800 psi, the LP gauge is whatever the output psi that you desire(30-50psi).
3. close the co2 tank and leave the solenoid power on for 6 hours.
4. check the HP and LP gauge, if the HP gauge lower, there is a leak, if not, no leak.

I am pretty confident on your system though, It was checked.
02-03-2013 07:32 AM
xiaoxiy It seemed to clear itself up when I moved from 1bps to 2 bps. I'm still not getting nearly the amount of mist from at 2bps as the GLA demonstration, so I suspect that something is still off about my setup (maybe a small leak post-needle valve?). I plan on trying these new 3/16 check valves once they come in and seeing if that solves the problem.
02-03-2013 05:47 AM
Bettatail use polyvinyl or polyurethane.
and you can use a lighter to heat the tip of the air hose to soften it, easier to connect to the hose barb.
is it the delay bubble rate problem(when the solenoid power on in the morning), got taken care? didn't have time to check TPT the last couple days...
02-03-2013 12:40 AM
xiaoxiy k. Right now, the 1/8th is holding up decently. I'll put in an order for a few of the 3/16th and swap them out when I get them in!

Any thoughts on whether I should get the Kynar or the Polypropylene?
02-02-2013 10:54 PM
kevmo911 Don't adjust the needle valve. Let it go and it should settle down eventually through the day. Start mostly closed and work up from there.

And yes, definitely go with the 3/16".
02-02-2013 10:23 PM
mach_six I heard atomizers clog easily which I found out later but I already broke mine dipping it either in hydrogen peroxide or hot water and large bubbles came out.

Anyway, my co2 was on a timer and for a week it worked and and then eventually it would stop and not start like what you're describing. I never really used it for that long before the above happened.
02-02-2013 09:11 PM
Yankee That's not very indicative that you have a leak. It takes time for CO2 to build up in your tubing before its pushed through your automizer (hence why upping your outflow starts it quicker). Once the pressure is built up then everything flows fine, just like you've observed. Just up the working pressure of your regulator and see if it starts up quicker in the mornings. If you have a regulator that has a preset pressure then you can just start the CO2 an hour early so by the time you originally would like the CO2 to turn on - the pressure is built up and everything flows properly. If none of the above works, spray everything with soapy water in a spray bottle (mainly around the check valve since you think that's the problem area) and look for bubbles. I really doubt you have a leak since your automizer is working - it's just build up time!
This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT. The time now is 06:15 AM.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright Planted Tank LLC 2012