new set up with trouble - The Planted Tank Forum
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 02-21-2003, 09:36 PM Thread Starter
Algae Grower
Join Date: Feb 2003
Location: Toronto, Canada
Posts: 112
Hello I found this site in search of advice about my newly planted 55g tank. I have had this tank for 3 years but have always kept Oscers. I was due for a change so I have removed my oscers and I am going to try plants. I have a few Amazon swords and a few hydrophilla plants not sure exactly what kind. I bought the hagen unit (I'm also going to make the DYI co2 system) I set the hagen up 2 days ago and I havent seen a bubble yet!!!!!!!!! SOMEONE HELP!!!!!!!!! Also any advice on ferts would help also. Like how offen. Lights are another topic. How many watts and what kind of bulb. I know this is a little much but thanks for you help.................Great site and I look forward in meeting everyone.
corey is offline  
Sponsored Links
post #2 of 8 (permalink) Old 02-22-2003, 01:16 AM
Planted Tank Guru
Rex Grigg's Avatar
Join Date: Dec 2002
Location: Portland Orygun
Posts: 9,600
You have a leak. Or you used water that was too hot and it killed the yeast. Open up the bottle and see if the yeast is working, you should also be able to smell it. If the yeast is alive then you have a leak. Tighten the lid and check the tubing for nicks and cuts. You should know that the Hagen unit is really for smaller tanks, under 20 gallons. It's not going to help you a lot with a 55 gallon tank. As far as lights, do you have the standard 2 bulb top on your 55? If so get a glass canopy and use a couple of shop lights. Or if those offend your sense of order go to and get a 2X55 watt upgrade kit.
Rex Grigg is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 02-22-2003, 01:53 AM Thread Starter
Algae Grower
Join Date: Feb 2003
Location: Toronto, Canada
Posts: 112
great thanks I checked the yeast and it was working (awfull smell) so I changed the tubing and in less then a hour I have bubbles very slow around 1 every min but they are started. With the hagen plant gro if I have 3 of them would that be better?? And does anybody know if I can set them all into the one diffuser?
corey is offline  
post #4 of 8 (permalink) Old 02-22-2003, 02:08 AM
Algae Grower
Join Date: Dec 2002
Posts: 47
you still have a leak you should get a buble every second. At least thats what i get from my DIY yeast CO2. Check the seals and see if you can smell CO2 leaking from the container. if you can theres a leak

20 gallon, 2.75 wpg(cf), 12 hour photoperiod, flourish, KCl and enema 3X's a week, DIY yeast CO2 + reactor and flourite/quartz(50/50). heavily planted,

10 gal. 6 wpg (cf). 12 hour photoperiod, 1 ml flourish, KCl and enema 3X a week. flourite. DIY yeast CO2. Heavily planted
bobjiggason is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 02-22-2003, 02:15 AM Thread Starter
Algae Grower
Join Date: Feb 2003
Location: Toronto, Canada
Posts: 112
sorry cant smell anything I dont know I'm stumped. Wish I had found out about this DIY system before I bought this thing. Is it possible for me to add yeast to the canister?
corey is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 02-22-2003, 04:02 AM
Wannabe Guru
Join Date: Oct 2002
Location: Houston, TX
Posts: 1,614
The Hagen system really does work well but it is limited to smaller tanks. For a while I was running the Hagen system with an additional bottle set up so that the bubble rose into the bottom of the Hagen diffuser. That worked pretty well actually, once I got the hose set up just right.

No the canister is just too small to work any faster. I tried adding extra sugar and it slowed it down a lot. I didn't try adding extra yeast, but it ought to multiply up to whatever working population the bottle can hold fast enough anyhow.

What is your water, pH and KH in the tank before CO2?

Two 2 liter bottles might be good for that size tank, I use a 2 liter on my 20 gallon tank with a Hagen diffuser and on my 29 gallon tank but with a DIY vortex-style reactor. I still have a Hagen running on the 10 gallon, and I am trying to duplicate the yeast and stabilizer ingredients. Still don't know what the stuff is in the stabilizer, but it is mostly baking soda.
anonapersona is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 02-22-2003, 03:52 PM Thread Starter
Algae Grower
Join Date: Feb 2003
Location: Toronto, Canada
Posts: 112
do you think I need the two bottles and the hagen system?
corey is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 02-22-2003, 09:12 PM
Wannabe Guru
Join Date: Oct 2002
Location: Houston, TX
Posts: 1,614
It may be that you will need more CO2 than the Hagen can deliver due to the size of the tank. Depending on your filtration (surface disturbance) and your water, you could get a good response though. I think that you need to get the Hagen system running and see what effect it has when it is going correctly.

Your particular water chemistry is very important. If you have not tested for starting pH and KH, do so now. Go buy a test kit if you don't have one. This is critical to know before you start messing with the water chemistry. Lots of good info here, spend some time reading.

The Hagen diffuser works great unless you send too many bubbles in at one time. The Hagen system mix is amazingly regular in the bubble production, no doubles, ever. Even a single DIY yeast bottle using the diffuser, alone, without combining with the Hagen bottle, might send out two bubbles at the same time which are so large that they race through the diffuser, and one bubble is pretty much wasted. I am currently doing that in the 20 gallon tank, and it is only a problem when the bubble rate is pretty low. So, two bottles are workable, if you decide that this is necessary. But, make an educated decision, don't just jump in and do this.

Really, you will just have to experiment. Start with what you have, get it working correctly, test and see if the results are adequate. If not, try adding a second bottle to feed into the diffuser. If that is still not enough, you may need a different input method to be able to use more DIY bottles, like a power reactor of some sort.
anonapersona is offline  

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tetra combination trouble... Fish dude Fish 1 09-04-2004 02:46 AM
aqualight trouble pesto Lighting 1 08-11-2004 05:13 PM
Trouble with new eheim 2126 Shay Equipment 4 06-19-2004 04:13 AM
Trouble finding store carrying.. nebulous General Planted Tank Discussion 9 06-11-2004 11:18 PM
You've got to be kidding me! Powerhead trouble! SNPiccolo5 Equipment 3 03-19-2003 02:50 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome