Trouble with new eheim 2126 - The Planted Tank Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 06-18-2004, 08:17 PM Thread Starter
Planted Member
 
Shay's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Pennsylvania
Posts: 198
Trouble with new eheim 2126

Well, so far I'm not overly impressed with this equipment but hopefully things will get better. I finally got it all set up. The priming was cumbersome but eventually the filter filled up with water. I plugged it in and all I got was a clicking noise. I went to the manual and there are three reasons listed for this problem.

1) not plugged in
2) broken shaft
3) dirty/clogged impeller

It was definitly plugged in and I tried other outlets. Its unlikely to have a clogged or dirty impeller (although I'm going to check) that leaves only a broken shaft.

Luckily Dr.Fosters and Smith are fedexing a new one on monday for delivery Tuesday. If I only change out the canister I should have it up and running shortly.

Eheim Pimp Member # 38
Eheim 2126
55 gallon
4 X 65 coralife light
Pressurized CO2

Member of The Delaware Valley Aquatic Gardener's Association (www.dvaga.com), GWAPA and AGA.
Shay is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 06-18-2004, 09:20 PM
Doesn't like Kool-Aid
 
Momotaro's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Hawthorne, New Jersey
Posts: 10,125
Is the shaft broken? You can disconnect the filter and check.

Priming my 2126 was an absolute breeze! I just pushed the plunger and the filter filled right up.

Mike

[SIGPIC][/SIGPIC]
Momotaro is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 06-18-2004, 11:59 PM Thread Starter
Planted Member
 
Shay's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Pennsylvania
Posts: 198
Nope, the shaft is not broken but it is running. I took it apart and opened up the pump chamber and looked at the impeller. There was nothing there stuck in but when I put it back together it ran. Go figure!

Eheim Pimp Member # 38
Eheim 2126
55 gallon
4 X 65 coralife light
Pressurized CO2

Member of The Delaware Valley Aquatic Gardener's Association (www.dvaga.com), GWAPA and AGA.
Shay is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 06-19-2004, 02:14 AM
Doesn't like Kool-Aid
 
Momotaro's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Hawthorne, New Jersey
Posts: 10,125
Things can be like that sometimes Shay!

My experiences in life have taught me that you can't be too quick to give up on something!

In situations like you experienced, sometimes it is best to just take a second, take a step back, and then try it again. Who knows, the filter might not have primed properly or, more likely, it might have been airlocked.

Either way, I am glad you got it all sussed out!

Mike

[SIGPIC][/SIGPIC]
Momotaro is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 06-19-2004, 03:13 AM
Planted Member
 
sn8k's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: SFO East Bay Area
Posts: 270
Yeah, sometimes the impeller just gets very slightly out of kilter (off-center) and will give you the same indication (sound) that you would have if the shaft was broken. Same thing when you get an air lock - hard to say what the real problem was. Happened to my old Fluval all of the time... glad to see you got it all sorted out

Mark K...
Eheim Pimp Club Member #37

Custom All Glass 90 Gal (48x14x30) - Eheim 2028 Pro II - 8w AquaUV Sterilizer - 48" Aqualight 2-65W 6700K & 2-55W 9325K - (4) 3/4Watt Aqualight Lunar Blue-Moon-Glow LEDs - 160lbs EcoComplete substrate - Dupla Therm 500 substrate heater w/Temp Control - Hydor ETH300 inline heater - pressurized Co2 w/pH controller - Reactor 1000 CO2 - & lots of other misc. crap
sn8k is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Official Eheim Pimp Club Registration Momotaro Equipment 1214 01-25-2016 04:39 PM
Eheim or potential Eheim users in Australia rumples riot General Planted Tank Discussion 5 05-03-2010 07:25 PM
Those who want to join the Eheim Pimps Club rumples riot Equipment 20 04-21-2004 02:03 AM
Planted Tank Chat Transcripts! KyleT General Planted Tank Discussion 0 02-26-2004 09:20 PM
eheim 2126 Pro2 theTick Equipment 3 02-01-2004 06:16 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome