Eheim pump head broke, anything I can do immediately?? - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 03-19-2013, 10:05 PM Thread Starter
Planted Tank Guru
 
talontsiawd's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Concord, CA
Posts: 4,579
Send a message via AIM to talontsiawd
Eheim pump head broke, anything I can do immediately??

Note, I just order a new top but for the sake of my fish, I hope I can have a temp solution.


I broke the top part of my Eheim 2215 awhile ago. I got away with just making it work with a hose clamp. I had been meaning to order a new one but it slipped my mind. I was wondering if anyone has fixed this as I seem to not be the only person this has happened to. I was wondering if I could drill it out and use some plumbing parts.

Also, is their anything I can do to preserve the bio media if no other fix?

As said, I have ordered the pump head, just hoping for a quick solution.
talontsiawd is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 03-19-2013, 10:40 PM
Wannabe Guru
 
Join Date: Jun 2005
Location: Medina, Ohio
Posts: 1,089
Do you mean the barbed fitting on the top of the canister? I think you have done all you can with the clamp set up. I've never seen anyone make a repair once it's broken off closer to the cover.

Temporarily you can either put your filter media in a fish bucket and use an air stone to keep the water agitated or place the media in mesh bags in your aquarium (after a quick rinse to remove dirt/debris).

FWIW, you shouldn't need an entire pump head if just the fitting is broken. They sell the pump head cover separately without the actual motor.

Dee
__________________
Eheim Pimpette #270
Eheim Pro II 2028; Classics Series -2215, 2217, 2260, 2262; Pro 2229 Wet/Dry
deeda is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 03-19-2013, 10:44 PM
Planted Tank Obsessed
 
Join Date: Apr 2012
Location: Los Angeles, CA
Posts: 403
You mean the plastic hose barb that sticks out the top? I had this happen on my 2211, and no matter what I tried, it still leaked. Too much pressure trying to squeeze water out of any crack in this area. If this is the part that broke, just order the pump head cover (the plastic lid). You don't need to replace the entire pump head motor assembly.
TwoTacoCombo is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 03-20-2013, 12:40 AM Thread Starter
Planted Tank Guru
 
talontsiawd's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Concord, CA
Posts: 4,579
Send a message via AIM to talontsiawd
Thanks everyone. Yeah, it's the barb on top. Also, I did order just the cover, meant to say that. I wish I didn't have an appointment because I could have bought a big media bag. Didn't think about putting it in the tank. I am sure I have something laying around.
talontsiawd is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 03-21-2013, 05:04 AM
Planted Tank Guru
 
shrimpNewbie's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: california, orange county
Posts: 2,332
Eheim pump head broke, anything I can do immediately??

If the filter is not running just keep the tank full of water an run an air stone in it and in the tank
shrimpNewbie is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome