Marineland C-360 blowing air - The Planted Tank Forum
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 11-17-2010, 04:44 AM Thread Starter
Algae Grower
Join Date: Nov 2010
Location: California
Posts: 5
Marineland C-360 blowing air

I just set-up a new C-360 and it seems to constantly blow air. I have checked the seating of the media trays and have no water leaks,but still get air blowing out the lines. Any one have any experince with this filter and know what I need to do to stop the air in the lines?
dkshadowwolf is offline  
Sponsored Links
post #2 of 10 (permalink) Old 11-17-2010, 04:52 AM
Planted Member
WeedCali's Avatar
Join Date: Jun 2010
Location: NorCal/BayArea
Posts: 289
theres nowhere where air can get in from the intake? if not, sounds like you have an airleak in the canister itself. maybe an O-Ring isnt seated properly.
WeedCali is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 11-17-2010, 05:06 AM
Aroid Addict
legomaniac89's Avatar
Join Date: Mar 2008
Location: Elkhart, IN
Posts: 3,493
Just set up, as in, within the last hour or two? It may take a few hours to get all the air bubbles out of the canister. Give it a few shakes and slightly tip it to one side to let all the bubbles come to the top and they should stop eventually.

Got Plants?-6 CO2 + 12 H2O → C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O
Lego's Comprehensive Grow List - From Acorus to Zephyranthes
New 40 Breeder Scape --- Low Tech 20H
Always interested in trades for aroids, carnivores, orchids, ferns, or whatever else you think I might like to try
legomaniac89 is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 11-17-2010, 05:11 AM
Planted Tank Obsessed
Join Date: May 2010
Location: Virginia
Posts: 334
how much air are you talking about. When I first got mine it seemed to blow air for about the first two weeks. Now when I say blow air, I mean every 15 minutes or so a few air bubbles would come out and blow through the output line. It has to do with clearing all the air out of the bio balls and ceramic rings, dont worry about it. If you are blowing constant air then you must have a leak in a line somewhere.

you could try shaking the canister or giving it a slap with your hand, if more air comes out, it is most likely just air pockets in the bio media being pushed out that you are noticing, and it will go away on its own.
jwm5 is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 11-17-2010, 06:05 AM
Planted Tank Obsessed
Join Date: Oct 2010
Location: canada
Posts: 496
if it doesnt go away i say its the valve block
had the same thing happen to me , though mine was older, marineland sent one for free arrived at my door in three days
lots of problems with them
willknowitall is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 11-17-2010, 07:04 AM
Wannabe Guru
GitMoe's Avatar
Join Date: Aug 2010
Location: Philadelphia, PA
Posts: 1,660
My 360 I bought used did the same thing. I put vaseline on the o-rings in the valve block and it stopped. Was fine for 2 months and it just started doing it again this week. Haven't had time to take the thing apart again and reseal. It's really annoying. I'll probably be getting a new Odyssea filter shortly to replace it...
GitMoe is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 11-17-2010, 02:57 PM
Planted Tank Obsessed
Join Date: May 2010
Location: Virginia
Posts: 334
I have had mine for 2 years and never had any problems with the valve block, only issues with air like I posted above were on initial startup and then after cleaning the filter when there is air in the bio media. Not sure why it seems some people have so many issues with them and others have none.
jwm5 is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 11-20-2012, 12:28 AM
Join Date: Nov 2012
Location: Cumming, GA
Posts: 3
Send a message via Yahoo to Rickyb2112
I've been dealing with this every time I clean the filter. But this last time the bubbles wouldn't stop. They had already replaced the filter a year ago when it began leaking. I called them and they instructed me to use silicon lubricant on all o rings including the big one that goes around the head. They also told me to make certain the hoses were very secure on the intake and output connectors. I put silicon lubricant on those too and tightened them very firmly. My problem has not since gone away. I am calling marineland again tomorrow. I'll let you know what they say.

Last edited by Rickyb2112; 11-20-2012 at 12:38 AM. Reason: typo
Rickyb2112 is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 11-20-2012, 12:30 AM
Join Date: Nov 2012
Location: Cumming, GA
Posts: 3
Send a message via Yahoo to Rickyb2112
And don't use Vaseline as one person mentioned above. Petroleum jelly will eventually eat through rubber o rings.
Rickyb2112 is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 11-20-2012, 02:31 PM
Join Date: Nov 2012
Location: Cumming, GA
Posts: 3
Send a message via Yahoo to Rickyb2112
OK, I called Marineland (United Pet Group) at 1-800-322-1266. The woman I spoke with was very helpful, and she actually owns the same model filter I own (C-360 Marineland). I explained that I already used the silicon lubricant on the o-rings, etc... First off, she said priming the filter should be VERY easy. I explained that I normally need to pump it what feels like hundreds of times over a period of 10 minutes or more just go get it going. She believes the primer pump is leaking air, and that this is the reason so much air is coming out of the filter and it is so noisy. Since they replaced my first filter a year ago, this one is still considered under warranty, so they are replacing it. I am sending them the filter head and the valve block, and they will send me a whole new filter.

I must say, the experience is frustrating, however, the customer service is very good and I am glad to see they stand behind their product and don't give much of a runaround.

Rickyb2112 is offline  

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome