What is wrong here? HELP! - The Planted Tank Forum
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old 11-30-2012, 12:34 AM Thread Starter
Planted Member
Join Date: Oct 2012
Location: New York City
Posts: 260
What is wrong here? HELP!

This tank has been set up for 3 weeks now. It has MGOPM capped by STS. The STS was rinsed until it was clear then(don't ask me why) I transferred the STS to some buckets that had a fair amount of calcium montimorlite clay residue in them. Well 8 complete water changes and numerous substrate vacuums later it is still cloudy. The only thing that made a difference was my diatom filter, but that only keep it clear for about a day. I think the clay dust is my problem because when I disturb the STS I can see it kicking up. How can I get rid of this? This has been making me lose sleep! I swear I am close to tossing this tank out the back door. The tank is not cycled yet and is filtered by an Aqua Clear 110 and a large SUN SUN canister.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_0355[1].jpg
Views:	26
Size:	79.7 KB
ID:	57947  

Last edited by Shangrila; 11-30-2012 at 12:35 AM. Reason: misspelled word
Shangrila is offline  
Sponsored Links
post #2 of 7 (permalink) Old 11-30-2012, 12:43 AM
Wannabe Guru
ChadRamsey's Avatar
Join Date: Nov 2011
Location: Canton, Ga
Posts: 1,435
looks like an algae bloom. Green water

There are 2 types of people on this forum. Those that have algae, and those that lie and say they don't.
ChadRamsey is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 11-30-2012, 12:43 AM
Planted Member
Join Date: Oct 2011
Location: SWFL
Posts: 166
No worries that is what an uncycled tank looks like, the cloudiness will clear up once your filters mature. Perhaps add a bit of aquarium salt and do 40% water changes every week until the cycle completes. Are you adding ammonia or fish food to create the ammonia? Perhaps add a couple adult zebra danios which are hardy enough to cycle a tank on their own without dying.
Oxl is offline  
post #4 of 7 (permalink) Old 11-30-2012, 12:49 AM Thread Starter
Planted Member
Join Date: Oct 2012
Location: New York City
Posts: 260
I don't think it is green water as I have a UV light in my canister filter.
Shangrila is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 11-30-2012, 08:26 AM
Planted Tank Guru
Join Date: Jan 2010
Location: Contra Costa CA
Posts: 10,524
Do not add fish.
Do the fishless cycle, which takes about 3 weeks. It will be clear by then.

I am wondering if this is cloudy water that is similar to what happens when someone adds some pH altering minerals that are not compatible with the water? pH Up or pH Down sorts of things.
Diana is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 11-30-2012, 08:59 AM
Planted Tank Enthusiast
Sd760's Avatar
Join Date: Apr 2011
Location: Humboldt co.
Posts: 500
Dude go buy 5 feeder gold fish. Was having cloudy water issues in my mgops 55 gallon I think I put gold fish in less than a week after. I think it would be fine and give your tank some balance.
Sd760 is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 11-30-2012, 09:23 AM
Planted Tank Enthusiast
Join Date: Jul 2012
Location: Georgia
Posts: 834
Fishless cycle all the way! It's easy and fish don't get hurt.
Acro is offline  

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome