5 dead cardinals the morning after purchase - Page 2 - The Planted Tank Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #16 of 24 (permalink) Old 10-08-2012, 03:26 AM Thread Starter
Algae Grower
 
ccbeauch's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Michigan
Posts: 104
I'm going to go and say the ammonia is probably due to the 6 Cardinals sitting in the little container on the ride over to petsmart. The reading is at 0ppm when I take it directly from my tank. Forgot to mention that in the earlier post about that difference.

The Fraternity of Dirt #98
72 Bow Front Dirted Planted Discus Tank
http://www.plantedtank.net/forums/sh...87#post1983187
Discus in Action! (new video 10 weeks in)
http://www.youtube.com/watch?v=HWWy9ZzALLI
ccbeauch is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #17 of 24 (permalink) Old 10-08-2012, 03:28 AM
Planted Tank Obsessed
 
Join Date: Feb 2010
Location: Woodstock, IL
Posts: 354
Are you running CO2? I had horrible cardinal loses with CO2. I learned that I had to turn off the CO2 the day before introducing cardinals to let the tank outgas, then turn it back on a day later after adding the cardinals.

No losses after doing that.
dmagerl is offline  
post #18 of 24 (permalink) Old 10-08-2012, 03:32 AM Thread Starter
Algae Grower
 
ccbeauch's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Michigan
Posts: 104
Quote:
Originally Posted by jake View Post
When I first tried cardinals, I had them drop like flies. I got them right off the truck, special order at the lfs. I talked to an old-timer hobbyist who told me to feed them baby brine shrimp, preferably live, but frozen would do.

I tried them again, same lfs, feeding frozen bbs starting the second day, and had no losses.

That was just my experience.

Sent from my nerd device.
I've been feeding the discus frozen brine shrimp and sometimes the Cardinals grab one. Same with the blood worms that I give them. This was my first try so maybe next time I'll do a quar. tank and try harder not to kill them.

The Fraternity of Dirt #98
72 Bow Front Dirted Planted Discus Tank
http://www.plantedtank.net/forums/sh...87#post1983187
Discus in Action! (new video 10 weeks in)
http://www.youtube.com/watch?v=HWWy9ZzALLI
ccbeauch is offline  
post #19 of 24 (permalink) Old 10-08-2012, 03:35 AM Thread Starter
Algae Grower
 
ccbeauch's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Michigan
Posts: 104
Quote:
Originally Posted by dmagerl View Post
Are you running CO2? I had horrible cardinal loses with CO2. I learned that I had to turn off the CO2 the day before introducing cardinals to let the tank outgas, then turn it back on a day later after adding the cardinals.

No losses after doing that.
Hmmm. I do have a CO2 diffuser but I don't think it really works anyway cus it is stuck behind the foxtail. I do dose with excell so that might be the problem. Thanks for that idea.

The Fraternity of Dirt #98
72 Bow Front Dirted Planted Discus Tank
http://www.plantedtank.net/forums/sh...87#post1983187
Discus in Action! (new video 10 weeks in)
http://www.youtube.com/watch?v=HWWy9ZzALLI
ccbeauch is offline  
post #20 of 24 (permalink) Old 10-12-2012, 12:01 PM
Algae Grower
 
Join Date: Sep 2012
Location: United States
Posts: 22
Cardinals are generally wild caught. This can make them very sensitive to anything but ideal conditions. Don't be surprised if you end up losing half or more. How big is your tank? Unless it's 100+ gallons, adding 18 all at once is also not smart.
jtfromcharlotte is offline  
post #21 of 24 (permalink) Old 03-18-2013, 03:25 AM Thread Starter
Algae Grower
 
ccbeauch's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Michigan
Posts: 104
lol thanks! I just needed you a little sooner... lol, I have had the same 6 since then all doing great with beautiful color. (they sneek the stray blood worms from the discus). I did wake up one morning and my group went from 7 to 6 with no sign of a body?! I was guessing one discus had a midnight snack...

The Fraternity of Dirt #98
72 Bow Front Dirted Planted Discus Tank
http://www.plantedtank.net/forums/sh...87#post1983187
Discus in Action! (new video 10 weeks in)
http://www.youtube.com/watch?v=HWWy9ZzALLI
ccbeauch is offline  
post #22 of 24 (permalink) Old 03-18-2013, 04:32 PM
Algae Grower
 
pelicanincident's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Milwaukee, WI
Posts: 136
1ppm of ammonia is bad bad bad. That is definitely your problem. Might not have enough beneficial bacteria to handle your bioload, meaning your BB cannot keep up with the amount of ammo being produced by your fish.
pelicanincident is offline  
post #23 of 24 (permalink) Old 03-18-2013, 07:07 PM
Planted Tank Enthusiast
 
gSTiTcH's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Jacksonville, Florida
Posts: 838
Slow and steady, my friend. Adding that much fish at once to a system is bad bad news. You're asking for marathon performance from your biofilter when it's used to leisurely strolls to the corner market.
gSTiTcH is offline  
post #24 of 24 (permalink) Old 03-18-2013, 07:20 PM
Planted Member
 
Chulios66's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Filer,ID
Posts: 274
I rarely buy fish from petsmart unless I feel sorry for them. Right now, their is a fish with a deformed tail and no one has bought it yet even though its been their for over a month. Planning on giving it a better home on Saturday.
Chulios66 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome