New 125g Tank - ADA Amazonia Ammonia Issue - The Planted Tank Forum
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 07-22-2012, 08:32 PM Thread Starter
Algae Grower
Join Date: Jul 2012
Location: Dubai
Posts: 22
New 125g Tank - ADA Amazonia Ammonia Issue


I'm currently cycling my new Juwel Rio 400 (125 gallon) tank.

For the substrate I used 4 x ADA Amazonia II (9 litre bags), so 36 litres total or around 9 gallons.

I've since found out that this substrate leaches Ammonia, initially anyway. So this is my only source of ammonia during the cycle.

I'm currently on day 10 of the cycle and so far it's been pretty consistent:
Ammonia : 3.0 after day 1 slowly raising to 5.0
pH : 6.8 after day 1 slowly reducing to 6.0

I did my first water change yesterday (30%) which brought the values back to:
Ammonia : 3.0
pH : 6.8

Does anyone know how long this cycle is likely to take? And how often I should do water changes?

I'm hoping you aren't going to say 90% water changes twice a week because with nearly 100g in the tank it's not an easy job

Stitchwod is offline  
Sponsored Links
post #2 of 2 (permalink) Old 07-22-2012, 09:01 PM
Planted Tank Guru
HD Blazingwolf's Avatar
Join Date: May 2011
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,907
Id do 50% twice a week lol!!! I was just there. It lasts about a month.. try to keep ammonia 3 or less. Bacteria actually dont grow very well when its higher, it acts more like a disinfectant if the levels are too high
HD Blazingwolf is offline  

ada, amazonia, ammonia

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome