Sword ID and What's Wrong with It - The Planted Tank Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 01-23-2013, 10:49 AM Thread Starter
Wannabe Guru
 
Django's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: MA
Posts: 1,078
Sword ID and What's Wrong with It

[Pic below]

I think this is a Ruffled Sword (Echinodorus major) It's in a 10g tank. I also think there is a nutrient deficiency. Another plant has pinholes, but not this one that I can tell. Maybe it's all right and I can just add some potassiium for the other plant.

I put in a new Root Tab under the Sword last week, and there has been a new leaf every couple of days. Changed lighting from 2x 10w CFL to 1x 13w last week. A lot of plants haven't been growing, although some are. Please notice the dead translucent area on the end of the Sword's leaf on the right.

Please let me know what your thoughts are.

Thanks.



MY TANK: Planted 10g; 2 x 10W CFL; Fluval U2 internal filter; MGOCPM/black sand cap
A Silent Cycled Tank

Last edited by Django; 02-28-2013 at 11:27 AM.
Django is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 01-23-2013, 06:38 PM
Planted Tank Obsessed
 
Join Date: Dec 2012
Location: Elgin, IL
Posts: 419
You can pinch off that dying leaf when it gets a little worse. While some of it is still green, it's still producing energy for the plant.

I've got an amazon sword right now that's doing the same thing on one leaf. I'll have to prune it soon.

Some plants take a while to adjust to new ferts or lighting conditions. You may see little or no growth for several days when that happens.
Virto is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 01-23-2013, 07:10 PM
Wannabe Guru
 
ADJAquariums's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Albany, New York
Posts: 1,445
I don't see anything wrong with the sword in question here, if theres pinholes that could be caused by a lack of potassium i believe.


"Obviously you're not a golfer."
-The Dude
ADJAquariums is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 01-23-2013, 10:42 PM
Planted Tank Enthusiast
 
Indian fern's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Philippines, Manila
Posts: 603
If its newly planted no prob at all. Some plants have slight bruises during shipping, melt leaves while they are still adjusting and develops those translucent areas due to stress. Swords are very easy plants and establishes itself very fast.
Indian fern is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 01-23-2013, 11:57 PM Thread Starter
Wannabe Guru
 
Django's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: MA
Posts: 1,078
No, unfortunately, I've had it for at least five or six months, but maybe it will settle down after a bit. I'll dose the tank with a little Potassium for the other plant and they will also get used to the new lighting. I would really hate to lose this one though.

MY TANK: Planted 10g; 2 x 10W CFL; Fluval U2 internal filter; MGOCPM/black sand cap
A Silent Cycled Tank
Django is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 01-24-2013, 12:35 AM
Planted Tank Obsessed
 
Join Date: Feb 2010
Location: Woodstock, IL
Posts: 354
What root tabs are you using?
dmagerl is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 01-24-2013, 04:03 AM Thread Starter
Wannabe Guru
 
Django's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: MA
Posts: 1,078
I'm using FlourishTabs. They have soluble potash (K2O) 0.16%, Phosphorous (P2O5) 0.17%, Nitrogen 0.28% and trace minerals.

MY TANK: Planted 10g; 2 x 10W CFL; Fluval U2 internal filter; MGOCPM/black sand cap
A Silent Cycled Tank
Django is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 01-24-2013, 06:52 AM Thread Starter
Wannabe Guru
 
Django's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: MA
Posts: 1,078
I also use Flourish Comprehensive (micros?) that also has Potassium - I can buy a pound of it for $3.00 at Greenleaf Aquarium. I wonder if in addition to KNO3 I should get a pound of Phosphorous too? Shipping is probably the same if I'm not mistaken.

Otherwise maybe there isn't anything wrong with the Sword. I've been dosing Flourish Comp. for some time now. Maybe it just wants more, or the lights were too bright - I strongly suspect they were - I had two 10w CFLs and switched to one 13w CFL last week. For the mean time I guess I'll check the nitrates and see where they are and if necessary, I'll go to twice a week.

Anyone have any recommendations on this? Thanks.

MY TANK: Planted 10g; 2 x 10W CFL; Fluval U2 internal filter; MGOCPM/black sand cap
A Silent Cycled Tank
Django is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 01-24-2013, 05:44 PM
Planted Tank Obsessed
 
Join Date: Feb 2010
Location: Woodstock, IL
Posts: 354
It looks pretty good to me. They say swords are heavy root feeders so keep up with the root tabs.
dmagerl is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 01-24-2013, 11:40 PM
Planted Tank Guru
 
HybridHerp's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: New York
Posts: 3,892
yah, it looks good to me as well
gunna echo everyone else and say keep up the root ferts
My swords take forever to establish, and then they grow so slowly for me.......
But once they get a hold they start doing pretty well for themselves.

My 75 gallon High Tech Tank:http://tinyurl.com/n7zp47m
My 10 gallon High Tech Tank:http://tinyurl.com/qyf7s5o
My 5.5 gallon nano College Dorm Tank:http://tinyurl.com/p54uupj
Mom's Spec V:http://tinyurl.com/qjt3rw2
HybridHerp is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome