My algae problems - The Planted Tank Forum
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 03-06-2004, 09:13 PM Thread Starter
Planted Member
Join Date: Oct 2003
Location: Wi
Posts: 156
Send a message via AIM to depthC Send a message via MSN to depthC
Well in the past months plants have become particularly more of a challenge to grow for me. When i first began with watersprite it quickly took over my 10g tank. But now any plant i get does bad or just hangs in. I have no clue why because i havent changed anything in my maintence, ect. So i blame my water. My parameters are :
NH3 - 0 ppm
N02 - 0 ppm
N03 - 0 ppm from tap, up to 10 ppm after a week in most of my tanks.
KH - 232 ppm
GH - same vacinity as KH

Now there are other levels of metals and things that i dont know and would be hard to test.

So for algae let me show and explain the kinds i have now.

In my 10g planted ive recently converted the gravel to shultz or 'profile'. And since that ive got increased bluegreen algae. I dont know if its the gravel putting more nutrients in the water column or what. Also in this tank there is spot algae, brown algae, and some fuzzy algae. A few pictures for a visulization : - shows this brownish fuzzy algae on the driftwood and the bga on gravel - shows some brownish algae covering older java fern leaves - also shows old leaves covered in some algae - shows my water sprite with some bga on it and shows how pale the watersprite has become

Alright now in another 10 gallon tank ive just 1 major algae that is bothersome : - fulltank shot that shows brown algae on front panel and a little of the algae covered java moss - shows the thick brown algae that has been covering my java moss in the last month and i cant rid it of it even with weekly waterchanges

Alright and now my 45g. This is my tank that really is my main focus of attention. I also havent showed it publically yet, i anticipated to do so when i could show flourishing and thriving plants, but the story is opposite right now. Everything has quickly deteriated in this past week with this tank. - fulltank shot, shows how the cabomba is doing vey poorly as the bottoms have decayed. Algae on every glass panel, algae growing on the gravel, hair algae on the plants, ect - shows hair algae that has developed in this tank. this algae first started in a 10g right next to it and now seems to be in this tank. and man does this stuff smell when you remove it

Well thats all the pictures i have to show you. I have 3 other tanks but they arnt in bad condition right now so they arent worthy of mention. But these tanks are. They all have a pretty low nitrate last i checked since i just finished my fishless cycle in the 45.

So any recommendations to combat this algae? Its about that time of the week for waterchanges but thats only a temporary fix. So what may be my excessive nutrient? None of these tanks recieve ferts or c02 just light. And what could be causing my watersprite to become a pale color? Ive so many question but i know they all cant be answered but i just need a few tips on combating algae and reviving my plants so any input is greatly welcome. Thank you all for reading my algae rant.


Whats in your glass box?
depthC is offline  
Sponsored Links
post #2 of 2 (permalink) Old 03-07-2004, 08:07 PM
Algae Grower
ghettobanana's Avatar
Join Date: Feb 2004
Location: Texas
Posts: 33
None of these tanks recieve ferts or c02 just light.
That is your problem dude. I would clean that tank out. Then I would go and get me a good filter if you don't already have one. Then I would buy some lights to get you up to 2-3 watts per gallon. Then I would buy some fertilizer sticks and put that in your substrate, add a bunch of plants, turn on the CO2 and lights on (10hrs a timer). Then after a couple days I would start using some fertilizer (I use TMG) in the water column. I would add some phosphate and nitrate to get my reading up and then you can slowly add some otos and shrimp. Add fertilzer, nitrates, phosphates (as needed) every other day.

Expect to get some brown algae at first, but it will soon go away.
ghettobanana is offline  

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Algae woes footbeat Algae 1 09-23-2004 03:04 AM
Hair algae and brush algae fedge Algae 2 06-01-2004 08:08 PM
Hi from new member with algae question! diddle Algae 7 12-01-2003 10:49 PM
Algae Battle - I'm winning! GDominy Algae 2 05-23-2003 09:23 PM
Hair Algae - Nitrates & Phosphates lanstar Algae 17 12-18-2002 02:47 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome