Diatom Algae? - The Planted Tank Forum
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 01-24-2004, 09:00 PM Thread Starter
Algae Grower
mm12463's Avatar
Join Date: Nov 2003
Location: Minneapolis, MN USA
Posts: 111
Is this diatom algae? Just want to make sure I am indentifing it correctly.


mm12463 is offline  
Sponsored Links
post #2 of 5 (permalink) Old 02-20-2004, 03:09 AM
Algae Grower
Join Date: Jan 2004
Location: Sacramento, CA
Posts: 123
Looks like it could be. If you tank is less than a month old, then it is very likely to be diatoms(which aren't actually algae).

New(10/10/2008) 50 gallon! (36x18x18in)
4x39 watts 6700k t5 lights
fluourite gravel mixed substrate
Still figuring out ferts in this tank
pressurized CO2 after a long time of DIY CO2
My last tank http://www.plantedtank.net/tankgallery/Liquid-Eric/31/
LiquidEric is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 02-20-2004, 03:17 AM Thread Starter
Algae Grower
mm12463's Avatar
Join Date: Nov 2003
Location: Minneapolis, MN USA
Posts: 111
I don't think it is now. Here is my issue in more detail.
mm12463 is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 02-21-2004, 05:23 AM Thread Starter
Algae Grower
mm12463's Avatar
Join Date: Nov 2003
Location: Minneapolis, MN USA
Posts: 111
Check this out -

Sorry the pictures are crappy. I had to get to work but wanted to take a photo and I was in a hurry to get to the bar when I got home.

This was taken at 8 am as of lights on.

And at 6 pm - 10 hours later.

I've been doing water changes every day to get the NO3 and PO4 since I had bad test kits and get things in order. Just amazing how fast it grows in 10 hours.
mm12463 is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 02-26-2004, 08:44 PM
Wannabe Guru
wellbiz's Avatar
Join Date: Aug 2003
Location: Michigan
Posts: 1,270
That sure does look like a form of thread or brush algae... Something in your tank is out of spec. If i remember from the chat your co2 levels arent optimial.... concentrate on getting your dosing worked out and try to up the co2 level to @20ppm if not a little higher. I would probably also do a few big water changes on top of that...


120g, Flourite & Sand. DIY Stand and Canopy. CF lighting 3wpg, Pressurized C02, DIY reactor. 2-XP3's, 500watt heater.
Heavily planted
wellbiz is offline  

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What's a good cheap Diatom filter and Is this an algae bloom? (pics) Poohbee Equipment 13 07-28-2004 11:30 AM
My algae problems depthC Algae 1 03-07-2004 08:07 PM
Hi from new member with algae question! diddle Algae 7 12-01-2003 10:49 PM
Algae Battle - I'm winning! GDominy Algae 2 05-23-2003 09:23 PM
Hair Algae - Nitrates & Phosphates lanstar Algae 17 12-18-2002 02:47 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome