Why doesn't algae grow in my filter? - The Planted Tank Forum
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 06-27-2013, 01:44 PM Thread Starter
Planted Tank Enthusiast
Django's Avatar
PTrader: (1/100%)
Join Date: Jun 2012
Location: MA
Posts: 990
Why doesn't algae grow in my filter?

Kind of a strange question, but I am hoping to get some insight into how to control algae when it pops up. I decided to post it here because I think there are a lot of people here who are very knowledgeable about all kinds of things planted.

I have an AquaClear 30 adjustable filter set to the middle of the range of circulation (20 gallons per hour? I have a 10g planted tank, going for 14 months. I'm just coming out of a destructive BGA bloom.

I have never seen any algae grow in the filter. The only thing growing in there is some bacteria colonies on the filter basket.

Anyone have ideas about why this is the case? The only thing I can think of is that the water flow in the filter is too high for algae to grow.

Am I right? Should I increase water circulation in the tank to fight algae if it pops up.



PS A little tank circulation tip - much better tank circulation with the HOB in the middle of the back of the tank than on the left
Django is offline  
Sponsored Links
post #2 of 2 (permalink) Old 06-27-2013, 01:59 PM
Planted Tank Enthusiast
micheljq's Avatar
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2012
Location: Quebec
Posts: 665
Aquaclear filters are usually made of a brown plastic which cuts a lot of light, hence not allowing algae to grow much there I believe.


Plants and algae grower.
micheljq is online now  

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome