Algae ID??? - The Planted Tank Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 03-07-2013, 01:35 AM Thread Starter
Planted Tank Enthusiast
 
Join Date: Sep 2011
Location: FL
Posts: 579
Algae ID???

Hey guys, can someone please identify which type/types of algae I have going on in my aquarium? I thought it was diatoms initally so I bought a new bulb and increased my light duration slightly. This is a 55 gallon tank which has been up and running for about 7 months. Here they are....









And last but not least, mostly just for fun....

falcooo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 (permalink) Old 03-07-2013, 02:32 AM
Wannabe Guru
 
latchdan's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Paso Robles, Ca
Posts: 1,086
I think that is green dust algae that has matured and turned to its brown stage, that is the time to remove it. That is what mine looked like when I left it on the glass for a month or so.

I remember reading an article about it by Tom Barr
latchdan is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 03-07-2013, 05:27 PM Thread Starter
Planted Tank Enthusiast
 
Join Date: Sep 2011
Location: FL
Posts: 579
Almost all of it started as a light brown, what i thought to be diatoms. Only few smaller sections are green, or were ever green.
falcooo is offline  
post #4 of 6 (permalink) Old 03-07-2013, 10:54 PM
Wannabe Guru
 
latchdan's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Paso Robles, Ca
Posts: 1,086
Whats the texture, does it rubb off when rubbed with a finger? If you have some excel see if you can spot treat a section with the filters off then turn them back on after 10 minutes.

What lights you got running on that thing? How many hours?
latchdan is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 03-07-2013, 11:42 PM Thread Starter
Planted Tank Enthusiast
 
Join Date: Sep 2011
Location: FL
Posts: 579
Quote:
Originally Posted by latchdan View Post
Whats the texture, does it rubb off when rubbed with a finger? If you have some excel see if you can spot treat a section with the filters off then turn them back on after 10 minutes.

What lights you got running on that thing? How many hours?
It rubs off when you use your nail, or magfloat. But it comes off into dust, the red even into a red dust storm in the tank. I run one T5 HO 56 Watt for about 8 hours each day.
falcooo is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 03-08-2013, 04:11 PM
Wannabe Guru
 
latchdan's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Paso Robles, Ca
Posts: 1,086
Try reducing photo period to 6 hours. That is what I did, and scrapping the glass equipment, it hasn't come back or has been reduced greatly.
latchdan is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome