Vacation + No ferts = Algae??? - The Planted Tank Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 02-19-2013, 01:32 PM Thread Starter
Planted Tank Enthusiast
 
Aulonocara_Freak's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: U.S.A.
Posts: 623
Vacation + No ferts = Algae???

So I went on vacation for three days and had my lights on the normal times but I wasn't dosing ferts and now I have green spot and hair algae. Is the cause of the algae because I stopped dosing frets, or what caused it and what can I do to get rid of it?
Aulonocara_Freak is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 02-19-2013, 03:02 PM
Planted Member
 
Join Date: Aug 2010
Location: Austin, TX
Posts: 198
That is very likely. Low phosphate levels is a known cause for GSA. Get nutrient levels back up and manually scrub it off the glass and other hard surfaces. If it really is GSA it will take some muscle to remove it. I'm not sure how to go about removing from plant leaves...you may just have to cull those most affected.

Hair algae can also be caused by low nutrient levels. Correct the deficiency and remove what you can by spinning it around a toothbrush. This one can be tough to eliminate, but I believe Amano shrimp will munch on it.
syzygy9 is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 02-19-2013, 03:04 PM Thread Starter
Planted Tank Enthusiast
 
Aulonocara_Freak's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: U.S.A.
Posts: 623
Yea I figured that, I'm getting 4 amano shrimp this week to go in there.
Aulonocara_Freak is offline  
post #4 of 8 (permalink) Old 02-19-2013, 04:56 PM
Planted Tank Enthusiast
 
Join Date: Sep 2012
Location: Sacramento, CA
Posts: 765
algaefix owns hair algae. Also owns inverts.
puopg is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 02-19-2013, 05:05 PM Thread Starter
Planted Tank Enthusiast
 
Aulonocara_Freak's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: U.S.A.
Posts: 623
Would the algaefix kill my plants or fish?

What's your opinion on that guy's?
Aulonocara_Freak is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 02-19-2013, 05:14 PM
Planted Tank Guru
 
happi's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Salt Lake City, UT
Posts: 2,952
Send a message via Yahoo to happi
yep no fert = algae, because plants couldn't use anything to grow and algae took advantages of any left behind nutrients, even a tiny amount is enough to trigger the algae.
happi is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 02-21-2013, 01:27 PM
Planted Member
 
Join Date: Feb 2013
Location: San Antonio
Posts: 192
If you can solve the problem without the use of chemicals, I would take that route.

As others have mentioned, low phosphate = GSA. I am now putting over ~7ppm phosphate into my display tank per week (a lil over 2ppm every other day). If I miss even one day, sport algae will show up before my next dosing.

As far as hair algae goes, I recommend as much manual removal as you can as well as fixing the nutrient situation. I have found that using airline tubing allows a longer duration of sucking up all the hair algae. Keep with it and good luck!
Adam C is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 02-21-2013, 01:30 PM Thread Starter
Planted Tank Enthusiast
 
Aulonocara_Freak's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: U.S.A.
Posts: 623
Well the hair algae is stuck to the plants, it's now in the water column.
Aulonocara_Freak is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome