What is this Black Algae? So sick of it! - Page 4 - The Planted Tank Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #46 of 59 (permalink) Old 11-10-2011, 10:20 PM
Planted Tank Obsessed
 
mrchach's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: Fayetteville, TX
Posts: 446



man i don't have this anymore but used to have it...

This is the be all end all worst algae i have encountered
i had it growing on a rock it mostly covered the rock in the spotty fashion you see in the picture when i removed the rock i couldn't rub that stuff off, only scrape! i think it comes from space....

Stop Arresting Responsible Adults! www.NORML.org
40g Bedside Breeder
SunSun Pimp #39
mrchach is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #47 of 59 (permalink) Old 11-12-2011, 04:16 PM
Planted Member
 
esworp's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Panama City Beach, FL
Posts: 275
sooo... did the lab report say anything? :]
esworp is offline  
post #48 of 59 (permalink) Old 11-13-2011, 09:50 AM
Planted Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Tucson, AZ
Posts: 151
I think dark cobra nailed the issue in his first post. You have something limiting the growth, most likely a nutrient or CO2 deficiency. Increasing the CO2 and flow might fix it. However I'm thinking the most likely cause is insufficient amounts of one of the macro ferts like potassium or phosphate.

The easiest fix is to continue your dosing regimen with 50% water changes every week. Pinch off any leaves already affected by the BBA so your plants can focus on healthy new growth and reduce your photo period by 2-3 hours. Wait a month and if the BBA comes back you know it is a CO2/flow issue. If it doesn't come back increase your photo period to what it was and try increasing the dosage of each of the macros until you find out which you weren't dosing enough of.
Bannik is offline  
post #49 of 59 (permalink) Old 11-13-2011, 05:37 PM
Planted Member
 
esworp's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Panama City Beach, FL
Posts: 275
Urg. CO2 is not at issue in my tank, nor is flow. I dose EI and do greater-than-50% water changes.



Quote:
Originally Posted by Bannik View Post
I think dark cobra nailed the issue in his first post. You have something limiting the growth, most likely a nutrient or CO2 deficiency. Increasing the CO2 and flow might fix it. However I'm thinking the most likely cause is insufficient amounts of one of the macro ferts like potassium or phosphate.

The easiest fix is to continue your dosing regimen with 50% water changes every week. Pinch off any leaves already affected by the BBA so your plants can focus on healthy new growth and reduce your photo period by 2-3 hours. Wait a month and if the BBA comes back you know it is a CO2/flow issue. If it doesn't come back increase your photo period to what it was and try increasing the dosage of each of the macros until you find out which you weren't dosing enough of.
esworp is offline  
post #50 of 59 (permalink) Old 11-13-2011, 08:48 PM
Planted Tank Obsessed
 
Join Date: Dec 2010
Location: Northern VA, USA
Posts: 496
How established is your tank? Sometimes algae is just a symptom of a transition and having plants flourishing and the tank stabilized is the only way to reduce algae. Excel also helps a ton
takadi is offline  
post #51 of 59 (permalink) Old 11-14-2011, 09:05 PM
Planted Member
 
esworp's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Panama City Beach, FL
Posts: 275
Quote:
Originally Posted by takadi View Post
How established is your tank? Sometimes algae is just a symptom of a transition and having plants flourishing and the tank stabilized is the only way to reduce algae. Excel also helps a ton

it's /well/ established. almost a year of ongoing pruning.
esworp is offline  
post #52 of 59 (permalink) Old 04-14-2014, 03:37 PM
Algae Grower
 
Join Date: Aug 2012
Location: The Dirty South
Posts: 103
From the dead... anyone ever get a handle on this stuff. I'm facing this in my tank and it's driving me nuts. I've got an chinese algae eater in there, but he doesn't seem to be interested. It's killing my plants.

I've tried upping my flow and increased surface ripple, upping my CO2, I've got relatively high light output for ~6 hours a day. In the last week I started upping my KNO3 from EI dosing and I don't see much difference. I'm about to bump up my KH2P04 too. My plant growth seems to have started stagnating just out of the blue.

90% of the floor is carpeted plants now and I suck a fair amount of dead material from it when I do my weekly 50% water change.

I'm thinking of adding some Zebra Nerite snails and maybe some shrimp. Don't know much about handling shrimp so I'm a little gun shy on those.
IsNull is offline  
post #53 of 59 (permalink) Old 04-14-2014, 04:38 PM
Algae Grower
 
OAli's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Princeton NJ
Posts: 58
I have rcs and amanos, neither of them touch the stuff, I am currently reducing my lighting and moved my hob filter from the corner of the tank to the middle. That seemed to help a little.

Sent from my HTC One using Tapatalk
OAli is offline  
post #54 of 59 (permalink) Old 04-14-2014, 10:30 PM
Wannabe Guru
 
Join Date: Sep 2012
Location: las vegas
Posts: 1,195
It's just difficult to pinpoint what really causing this algaes growth, it's all assumption. I'm tired of it myself, I might just end up with hardscape and no plants
HUNTER is offline  
post #55 of 59 (permalink) Old 04-27-2014, 09:05 PM Thread Starter
Planted Tank Guru
 
dewalltheway's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Ohio
Posts: 2,035
I am still dealing with this issue but it seems to be not as bad except of my slow growers. I found with keeping up on water changes and keeping my filters clean has helped but has not gotten rid of it. You will see in the picture below the leaves that are destroyed by it, the leaves that are getting it and the new growth.


Current Tank Journals: 125 Dream~~~~
Retired Tank Journals: Tranquility ~~~~ Les Collines Rouges ~~~~ Restful Hideaway Riparium~~~~Gone Live-55Gal
dewalltheway is offline  
post #56 of 59 (permalink) Old 03-22-2016, 09:39 AM
Planted Member
 
Join Date: May 2008
Location: Ontario, Canada
Posts: 186
So nobody knows what this is? I'm starting to get some of this crap on my plants. Same symptoms mentioned above grows on slower growing plants on the lower leaves or bottom plants can't rub it off doesn't appear to be BBA.
filipem is offline  
post #57 of 59 (permalink) Old 03-22-2016, 01:33 PM
Wannabe Guru
 
jrill's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Near Ashville, North Carolina
Posts: 1,645
Looks like bba and GSA to me. Inconsistent co2 has always been the cause of bba in my tanks. Not enough phosphates for the GSA.

Sent from my XT1585 using Tapatalk
jrill is online now  
post #58 of 59 (permalink) Old 03-22-2016, 02:12 PM
Wannabe Guru
 
Join Date: Aug 2011
Location: Centennial,Co
Posts: 1,836
IU would have thought that was cyanobacteria.
BruceF is offline  
post #59 of 59 (permalink) Old 03-22-2016, 02:29 PM
Planted Tank Enthusiast
 
benealing's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Carmel, Indiana
Posts: 596
It may be worth your while to read some of the toxicity threads that are on going. Seems like toxicity/deficiency can be very difficult to distinguish.

Ben

I will not say, do not weep, for not all tears are an evil.
-J.R.R. Tolkien
benealing is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome