brown fuzzy algae - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 04-07-2011, 07:23 PM Thread Starter
Planted Member
 
Johny_Dough's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Hollywood, CA
Posts: 204
brown fuzzy algae

I have what I thought was fuzz algae... cuase it's fuzzy but after reading I'm not sure that's what it is.

75g
4x 24 T5ho 33 inches from substrate
2 on 8 hours
2 on for burst 4 hours
2x 18 HO LED's in the back corner. On for 8 hours
Injected C02. Drop checker is always green.
Daily dosing ADA Green Brightly step 2, Brightly k.
2-3 times a week dosing seachem Nitrogen and Phosphates.
Nitrate levels are 10ish
Phosphates is at around 1
Just started with Kno3 and P this last week thinking it is a phosphate deficiency.


This fuzz favors my Lace and long Java. I does not attach and easily vacuums or shakes off. But always returns by the end of the day.

I am also starting to notice old leaves on my petit nana are going yellow and getting holes (Calcium?)

Any thoughts. I have eradicated BBA and staghorn with spot treatments with excel and H2O2 but this stuff seems un effected?
Johny_Dough is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 04-07-2011, 09:44 PM
Algae Grower
 
Join Date: Mar 2011
Location: Australia
Posts: 140
I was thinking maybe your lights... I had similar brown algae just run through my 120litre tank.

Lights were crappy spectrum for plant growth and too close to the tank.

But it's strange... shouldnt be ur lights because you only run em for 8 hours... I run my lights on 18 hours out of 24...
Safez is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 04-07-2011, 10:06 PM Thread Starter
Planted Member
 
Johny_Dough's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Hollywood, CA
Posts: 204
Umm that's interesting.

Lights I have now are
2x 6500
2x some pink fresh water plant spectrum
Might try and swap the pink ones for 10,000

They are placed right on top of the tank but the tank is 30 inches deep.
Johny_Dough is offline  
post #4 of 9 (permalink) Old 04-07-2011, 10:07 PM Thread Starter
Planted Member
 
Johny_Dough's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Hollywood, CA
Posts: 204
Also I do turn the LEDs on for about 1-2 additional hours first thing in the morning to feed the fish and do work/ maintenance in the tank.
Johny_Dough is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 04-07-2011, 10:09 PM Thread Starter
Planted Member
 
Johny_Dough's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Hollywood, CA
Posts: 204
Ohhh and 18 hours? What are you doing a planted Algae tank?
Johny_Dough is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 04-08-2011, 04:41 AM Thread Starter
Planted Member
 
Johny_Dough's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Hollywood, CA
Posts: 204
Here are some photo's of what I mean...

Turned into a little hair algae today.. (may have something to do with me forgetting to turn off the work lights last night)



Hard to see from photo but it is all the grey fuzzies on the lace part of the leaves...

Johny_Dough is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 04-08-2011, 05:02 AM
Planted Tank Enthusiast
 
Green024's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Maine
Posts: 701
Send a message via Skype™ to Green024
Flow could be the issue, what are you running for filtration and powerheads?
Green024 is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 04-08-2011, 05:19 AM Thread Starter
Planted Member
 
Johny_Dough's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Hollywood, CA
Posts: 204
I have a Marineland 360 with a custom flow set up. Spray bar up top and a jet flow on the bottom which points directly at those Jave ferns. They get the best flow of the whole tank.

Last edited by Johny_Dough; 04-08-2011 at 02:35 PM.
Johny_Dough is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 04-08-2011, 05:20 AM Thread Starter
Planted Member
 
Johny_Dough's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Hollywood, CA
Posts: 204
Thought about adding something more but all the plants sway slightly and it is a discus tank...
Johny_Dough is offline  
Reply

Tags
fuzz

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome