What is this stuff and how do we get rid of it ??? - The Planted Tank Forum
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 04-08-2003, 11:36 AM Thread Starter
Algae Grower
Join Date: Feb 2003
Location: London, UK
Posts: 45

Our tank has got an outbreak of this horrible stuff. What is it ? What eats it ? And how do we stop it from taking over the tank ?

It is starting to smother the plants....

madpiano is offline  
Sponsored Links
post #2 of 3 (permalink) Old 04-08-2003, 09:44 PM
Planted Tank Enthusiast
SNPiccolo5's Avatar
Join Date: Oct 2002
Location: Minneapolis, MN
Posts: 859
What are your tank stats? Plants are the best weapon against algae, but your tank has to be balanced in order for it to work... Give us some water parameters so we can help you!


Tank in transition! 55 gallons, hard water.
SNPiccolo5 is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 04-08-2003, 10:29 PM
Planted Tank VIP
Join Date: Oct 2002
Location: Lebanon, CT
Posts: 4,939
I had a bout of that same algae that you have in the first 2 photos...

That stuff was actually kinda interesting, I even left one batch of it growing just to see what it did... :lol:

Its very easy to get rid of since it is a free floating (almost plant like) algae Sabine. You have 2 different algae's going on in your tank... the one I speak of does not "attach" itself in the same way as the hair algae of some sorts you have on the leaves.
I removed all of that stuff by hand very easily...it will very lightly almost glue itself but does not penetrate and damage any leaves,driftwood, or stone.
I first saw it growing in my Riccia bed and at the time I had only had the riccia 2 months, so I thought it was something that riccia does. :roll:
Wrong !
However it had nothing to do with water parameters in my case... it just grew more like a plant . I could pull strands of it right out of the Riccia and some were quite large.
When you remove a piece of that, set it on a dark towel and look closely at it... you will see the tubular body at the thickest points, almost like a stem . The patch I was "growing deliberately" got about 3" around and was really pretty kool till I accidently "pythoned" it out of my tank during a water change... :evil: (wife distracted me... LOL)

Anyways...that stuff can be removed easily...

Now your other algae that is attacking your plants leaves is more serious and indeed does have water quality issues. Also how long are your tank lights on for? ... any windows near this tank? Enough water changes? Best way for now until we get some details is to get as much of it out your tank as you possibly can...clipping leaves, removing any covered rocks etc. and then we will work on the why's...
The leaves that it is attached to will most likely not survive it anyway's so dont be shy when clipping... I made that mistake once and fought a losing battle :cry:
After removing it, do a 25% water change, let the filters run for a few hours and then clean the filters out, this will give you a good jump on it cuz it can spread rapidly.

Dont worry,this too shall pass Sabine

On a side note I hope someone can give a name to the other stuff because I "Googled" my fingers off trying to give it a name !

Buck 8)
Buck is offline  

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome