Fluval Edge algae bloom - The Planted Tank Forum
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 (permalink) Old 08-03-2015, 12:20 AM Thread Starter
Join Date: Aug 2015
Location: los angeles
Posts: 2
Fluval Edge algae bloom

I've had a very happy and healthy Fluval Edge for the past two years. I added a strip of superbright led's two weeks ago along with a couple more pants and things have gone haywire. There is carpet algae growing everywhere (pic attached), snails have exploded (pic attached) and my java fern seems to be covered in brown algae and dying.

Is this a phase that will cycle through or is this going to be a constant problem? Any tips?

FYI I have a low tech setup, basically as the tank came from factory. No CO2, but I did do liquid fertilizer.

Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	image2.jpg
Views:	34
Size:	90.8 KB
ID:	502697  

Click image for larger version

Name:	image3.jpg
Views:	23
Size:	85.6 KB
ID:	502705  

Click image for larger version

Name:	image1.jpg
Views:	20
Size:	57.3 KB
ID:	502713  

beezer776 is offline  
Sponsored Links
post #2 of 6 (permalink) Old 08-03-2015, 05:20 AM
Planted Tank Obsessed
Join Date: Aug 2014
Location: Florida
Posts: 316
The LEDs are to bright and you have no co2 that causes the algae bloom. Get rid of your "brighty LEDs " or by a co2 system. Cheers
Powerclown is offline  
post #3 of 6 (permalink) Old 08-03-2015, 03:28 PM
Planted Tank Guru
AquaAurora's Avatar
Join Date: Jul 2013
Location: south eastern PA
Posts: 4,112
Info/link to submerged LEDs stats? how long are lights on? what are you ammonia, nitrite, nitrate levels now?
AquaAurora is offline  
post #4 of 6 (permalink) Old 08-03-2015, 03:31 PM
Planted Tank Guru
klibs's Avatar
Join Date: May 2014
Location: Dover, NH
Posts: 2,098
Way too much light, not enough plants.

Don't even bother with CO2 unless you want to pack that thing with plants.

75 Gallon High Tech
29 Gallon Low Tech (RCS / cory tank)
klibs is offline  
post #5 of 6 (permalink) Old 08-03-2015, 05:11 PM Thread Starter
Join Date: Aug 2015
Location: los angeles
Posts: 2
FYI the Edge comes with 21 or 42 led lights. Mine only came with 21 and half of them stopped working. I then added 25 similar LEDs mainly so I can see the fish. So I am not sure that this is "way too much light" unless the stock feature coming with most Edges is also way too much light. But I may be leaving them on too long. They are on about 12hrs/day.
beezer776 is offline  
post #6 of 6 (permalink) Old 08-24-2015, 09:06 PM
Planted Tank Obsessed
bereninga's Avatar
Join Date: Mar 2006
Location: Queens, NY
Posts: 419
I'd cut down the time for the lights. Also, the water circulation might not be enough. I started using a small pump for my Edge and the algae I had started to subside.
bereninga is offline  

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome