3 Gallon DHG Tank: What am I doing wrong? - The Planted Tank Forum
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 06-29-2013, 09:42 PM Thread Starter
Algae Grower
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2012
Location: Chicago
Posts: 18
3 Gallon DHG Tank: What am I doing wrong?

Hi all,

I've had my 3 gallon JBJ Picotope running for about 2 months now and am seeing really poor growth with my DHG. I feel like my setup is strong enough to see good growth but it looks like the grass thats alive is just staying alive and not growing. I also had a lot of initial die off when the tank was filled.

This was started as a DSM tank for about two weeks and then I filled it.

Here are the specs on the tank:
Aquasoil Amazonia regular size
3 WPG for 8 hours per day
35% water changes every week

I'm using Seachem stuff since the tank is so small. I converted their suggested fert schedule to drops since I use a dropper.

Flourish 7, Excel 30, Iron 12, Phos 6, Nit 6, Pott 12
Excel 16, Iron 14
Excel, 14, Iron 12, Phos 6, Nit 6, Pott 12, Flourish 7
35% water change

There are some strands that grow which I trim with each water change but so far no horizontal spreading, only vertical regrowth.

I was running the original HOB filter that came with it, but it died on me so I picked up a replacement from the pet store. The pet store one has a charcoal filter but I haven't noticed any difference between the two.

Any suggestions on what to tweak would be really appreciated. I'd love to get this tank growing for me and I've heard that DHG spreads really well but I don't know what I'm missing.


Rexor20 is offline  
Sponsored Links
post #2 of 8 (permalink) Old 06-29-2013, 10:30 PM
Planted Tank Enthusiast
Ben.'s Avatar
PTrader: (26/100%)
Join Date: Mar 2011
Location: AZ
Posts: 950
What type of light are you using, also your drop checker is blue, is the DIY CO2 actually producing CO2?

Nothing Ventured. Nothing Gained.
Ben. is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 06-29-2013, 11:13 PM
Wannabe Guru
aluka's Avatar
PTrader: (24/96%)
Join Date: Feb 2013
Location: Boston, MA
Posts: 1,506
theres no bubbles from your co2, sooo you are probably not getting any co2. But what kind of light are you using? as in what temperature spectrum? It needs to be at least 6500k.
aluka is offline  
post #4 of 8 (permalink) Old 06-29-2013, 11:24 PM Thread Starter
Algae Grower
PTrader: (0/0%)
Join Date: Oct 2012
Location: Chicago
Posts: 18
Sorry guys. Should've mentioned that I was refilling the yeast bottle so no CO2 and just did a water change so the drop checker is blue in the picture.

There are normally a stream of bubbles coming out and the checker is green.

I'm not really sure on the light. I know that it is a 9w 6500k that I bought to replace the 9w 50/50 light that originally came with it. Its using the stock JBJ light fixture.

Last edited by Rexor20; 06-29-2013 at 11:37 PM. Reason: udpate
Rexor20 is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 06-30-2013, 04:39 AM
Planted Tank Guru
FlyingHellFish's Avatar
PTrader: (1/100%)
Join Date: Nov 2011
Location: Canada
Posts: 2,340
Nothing wrong here, it's just making it's change. Just cut off the dead brown parts and wait for it to send out new growth. It's fine, keep doing what you're doing and it will come back.

Trim only the dead parts, or the really tall leafs. My DHG does this all the time when I replant from my farming stock.

|ADA 60F|ADA 30C|Fluval Edge[6g] |DIY Diffuser YT
E-series E60 on ADA60F - MicMol AquaMini x3 on ADA 60P - MicMol AquaPro on ADA30C
FlyingHellFish is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 06-30-2013, 11:33 AM
Wannabe Guru
PTrader: (6/100%)
Join Date: Aug 2011
Location: Centennial,Co
Posts: 1,669
+1 I agree it is doing fine. I grow DHG without co2 at all. Just give it time.
BruceF is online now  
post #7 of 8 (permalink) Old 06-30-2013, 11:45 PM
Algae Grower
Mike00726's Avatar
PTrader: (2/100%)
Join Date: May 2011
Location: CT
Posts: 144
You could put the CO2 line into the intake of your filter, it could help the spread, but it might not matter in such a small tank.
Mike00726 is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 07-01-2013, 05:39 AM
Planted Tank Obsessed
vvDO's Avatar
PTrader: (12/100%)
Join Date: Oct 2010
Location: Richmond, CA
Posts: 424
Ime hairgrass can take its sweet time before you know it you'll be asking how to keep it tame. I've read that giving it a haircut may stimulate new lateral/spreading growth.

Mr. Aqua 30cm cube journal
20L high tech journal
Fluval EDGE slightly modded, low tech
3+ gallon (40 x 16 x 20.5 cm) aquatic soil, low-tech
Fluval spec V (sitting in a box)
vvDO is offline  

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome