1 gallon bowl (update 7/14) - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 14 (permalink) Old 05-30-2012, 08:42 PM Thread Starter
Planted Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Portland, OR
Posts: 216
1 gallon bowl (update 7/14)



1 gallon bowl
Light: 13w 6700k CFL
Substrate: 1" potting soil w/ .5" sand cap

Flora
Chain Sword
Flame Moss
Pennywort
Tiger Lotus

Fauna
7x CRS
1x Clown Killie

The lotus in the back is not doing great, I'm not really getting any growth out of it. I might add a root tab and see if that helps. Everything else is doing fine.

Last edited by idleivey; 07-14-2012 at 09:25 PM. Reason: update
idleivey is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 (permalink) Old 05-31-2012, 09:33 PM
Algae Grower
 
Join Date: Apr 2012
Location: h
Posts: 53
Looks great, I've gotta get me one of these bowls!
fairgate is offline  
post #3 of 14 (permalink) Old 06-01-2012, 03:18 PM Thread Starter
Planted Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Portland, OR
Posts: 216
Thanks! I'm suprised how well it has worked. The wife was convinced I was going to end up with a bowl full of algae and dead shrimp.

I'm working on putting together a couple more to place around the house.
idleivey is offline  
post #4 of 14 (permalink) Old 06-02-2012, 05:07 AM
Planted Tank Obsessed
 
Join Date: Mar 2011
Location: Atlanta
Posts: 313
Sweet
Quentin is offline  
post #5 of 14 (permalink) Old 06-02-2012, 03:03 PM
Planted Tank Guru
 
Join Date: May 2009
Location: MICHIGAN
Posts: 3,382
Awesome looking bowl great job!
GMYukonon24s is online now  
post #6 of 14 (permalink) Old 06-04-2012, 05:57 AM
Planted Tank Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: North NJ
Posts: 2,246
amazing stuff! it looks freshly planted, or really neat. one of the two lol. how long has this been growing?
Newman is offline  
post #7 of 14 (permalink) Old 06-04-2012, 07:22 PM Thread Starter
Planted Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Portland, OR
Posts: 216
Thanks! The tank has been going for little over 6 weeks. Everything but the lotus is doing really well.
idleivey is offline  
post #8 of 14 (permalink) Old 06-20-2012, 06:33 PM Thread Starter
Planted Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Portland, OR
Posts: 216
So I took it home to feed the fry but I ended up losing her the other day. Two of my RCS are berried so hopefully babies soon. I've got a 3k PAR16 on it. I don't love the color but grown seems decent. I really need a PAR meter...
idleivey is offline  
post #9 of 14 (permalink) Old 06-22-2012, 03:31 AM
Planted Tank Guru
 
Join Date: May 2009
Location: MICHIGAN
Posts: 3,382
Nice job on the bowl!
GMYukonon24s is online now  
post #10 of 14 (permalink) Old 07-14-2012, 09:24 PM Thread Starter
Planted Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Portland, OR
Posts: 216
Quote:
Originally Posted by GMYukonon24s View Post
Nice job on the bowl!
Thanks!

I pulled the PAR16 (it was an algae machine) and replaced it with a 6500k 3watt 3xLED bulb. As you can see optics on the bulb suck but I'm getting good growth so...



idleivey is offline  
post #11 of 14 (permalink) Old 12-09-2012, 05:05 AM
Algae Grower
 
liam2317's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: BC Canada
Posts: 5
I'm thinking about starting a small 1.5g planted tank but am wondering about what lighting to use, I would like to use LEDs. When you say you're using a "6500k 3watt 3xLED bulb" do you mean it has three 3watt LEDs or does it have three 1watt LEDs? Any updates on how this tank is doing with your LED setup?

Thanks!
liam2317 is offline  
post #12 of 14 (permalink) Old 12-09-2012, 11:04 PM
Algae Grower
 
Join Date: Sep 2009
Location: San Diego
Posts: 10
I'm interested too. I just started a 2.5 gallon myself. Update?
roncruiser is offline  
post #13 of 14 (permalink) Old 12-10-2012, 12:28 AM
Planted Tank Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: North NJ
Posts: 2,246
those are pygmy chain swords? they really look more like microsword...
Newman is offline  
post #14 of 14 (permalink) Old 01-05-2013, 09:25 PM Thread Starter
Planted Member
 
Join Date: Feb 2009
Location: Portland, OR
Posts: 216
Unfortunately this tank was torn down and the shrimp were moved into another 1 gallon (I need to get an updated picture). I put a PAR 20 led on the tank for a week or so and it was way to much light which caused a thread algae breakout.

So as far as lighting I'm using a really cheap LED E27 that I bought on dx.com. It is a 3x1watt bulb. I get pretty decent growth on my current tank, typical it gets trimmed once or twice a month.

I've also used a 9watt CFL which works well for a tank this size. If you can find a PAR 20 in 5000k and can pull the light away from the tank that would look nice

not sure about the sword, I thought it was chain but its been a while.

Last edited by idleivey; 01-05-2013 at 09:43 PM. Reason: ps
idleivey is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome