3 gallon office betta - The Planted Tank Forum
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 03-28-2013, 03:52 AM Thread Starter
Algae Grower
madbreeze's Avatar
Join Date: May 2006
Location: Los Angeles, CA
Posts: 44
3 gallon office betta

My coworker gave me her betta, so I made him a new home. I set up the tank about a month ago and added fish last week. i know my tank is overstocked but thus far everyone seems happy. the plants have been showing some new growth and i think it will be great if they fill in. the otos make everything so clean!

3 gal Mr. Aqua bowfront
jebo 501 external filter
clip on robot LED
substrate: mr. aqua aquarium soil topped with gravel
driftwood and granite

3 cryptocryne (parva, lutea? wendtii?)
java fern
java moss

1 betta
2 endlers
1 feeder guppy
3 otocinclus
various snails (ramshorn, pond, mts)
Attached Images

Last edited by madbreeze; 04-21-2013 at 11:15 PM. Reason: determined identity of unknown plant and added it (bacopa on left)
madbreeze is offline  
Sponsored Links
post #2 of 5 (permalink) Old 03-28-2013, 03:55 AM
Planted Tank Guru
Join Date: Mar 2009
Location: Madison, Wisconsin
Posts: 9,652
Nice little setup!
hydrophyte is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 04-13-2013, 07:22 AM Thread Starter
Algae Grower
madbreeze's Avatar
Join Date: May 2006
Location: Los Angeles, CA
Posts: 44
update w/ pics

So it has been a month since i added fish. sorry pics aren't greatest quality.

2 of my otos died. two weeks in they became sick (or were already sick, as they did not look great in the store, but i took a chance, and thought they had improved). their gills got very red and they became lethargic. the first one had been kinda meek from the start so he was first. the next day, the second died. then the third, who had been very active, stopped eating and sat at the bottom of the tank. but so far, he has pulled through. last week he started eating again and is doing loops in the tank. so fingers crossed that he is here to stay. i really like him.
i read that symptoms like this are signs of ammonia poisoning but ammonia was 0 ppm, nitrites were 0 ppm, and nitrates were ~2 ppm. i did a small water change, resampled several times, and was very worried my test strips were bad. but the other fish seemed fine, and the strips had seemed to work earlier when i had set up the tank. any ideas?

in other news, all my plants are growing. i thought the vals would die for sure, as they all melted at the beginning, but they are coming back and spreading quickly. the salvinia takes over the surface of the tank and, i think, must be keeping nitrates low. i skim it off the top and gave some to coworkers. i did get some algae but i waited and it went away (or my oto eats it).

it is v nice to be able to take breaks from my desk and watch my fish tank (it is on a bookshelf behind me or i would stare at it all day). i am seeing a lot of interesting personality and behaviors. the betta likes to swim in the filter current sometimes, then do loops around the ludwigia, then in the afternoon he hides under the crypts for an hour. i gave the oto a piece of a brussel sprout and was surprised to see how much the endlers picked at it.

i know i have not followed the common rules, as i don't do much water changes, and my tank is overstocked. it is still in the early stages, and i may have to change this. feel free to give advice or comment. thanks!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	2013-04-12 Mr B.jpg
Views:	27
Size:	85.7 KB
ID:	124810  

Click image for larger version

Name:	2013-04-12 tank.jpg
Views:	32
Size:	133.3 KB
ID:	124818  

Click image for larger version

Name:	2013-04-12 endlers.jpg
Views:	25
Size:	90.7 KB
ID:	124826  

Click image for larger version

Name:	2013 0412 guppy.jpg
Views:	29
Size:	70.3 KB
ID:	124834  

Click image for larger version

Name:	2013 0412 vals.jpg
Views:	30
Size:	85.5 KB
ID:	124842  

Click image for larger version

Name:	2013 0412 floaters.jpg
Views:	26
Size:	78.5 KB
ID:	124850  

madbreeze is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 04-13-2013, 08:11 AM
Algae Grower
Join Date: Apr 2013
Location: United States
Posts: 28
oo thanks for the update, its a very cute tank you got there! Makes me wanna set my 1.5g up! xD
SupaTanks is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 04-13-2013, 09:02 AM
Planted Member
Join Date: Mar 2013
Location: Washington State
Posts: 263
Really like your tank
Scottyhorse is offline  

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome