Aquasoil, low KH and pH, and UG melting - help! - The Planted Tank Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 1 (permalink) Old 10-04-2009, 12:07 PM Thread Starter
Planted Member
 
Bonefish's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Davis, CA
Posts: 218
Send a message via AIM to Bonefish
Aquasoil, low KH and pH, and UG melting - help!

I've got some water chemistry conundrums in my new 2.5 gallon nano, which has ADA Aquasoil Amazonia as a substrate. Before being added to the tank, my treated tap water measures 80-120 ppm KH and pH 6.8. After a week in the tank, the water measures only about 0-40 ppm KH and pH 6.2. The Utricularia graminifolia seems to be throwing a fit about these low parameters and is melting in spots.

The tank has no CO2 injection, just treated with the full line of Flourish products, including Excel.

Do I need to fix this problem? Is it something that will even out over time, or should I aggressively add something(s) to my water to make the parameters more ideal for plant growth? And if I do need to adjust the parameters, what do I add? Baking soda? Crushed coral? Something else?

and yes, I realize that I need to get a master test kit and stop relying on test strips
Bonefish is offline  
Reply

Tags
alkalinity, aquasoil, melting

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome