My water parameters, please advise - The Planted Tank Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 19 (permalink) Old 04-03-2003, 02:13 PM Thread Starter
Algae Grower
 
Rickster's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Poolesville,Maryland
Posts: 149
90 gallon tank
KH 9
PH 6.9, Controlled by pressurized co2 and Ph controller
Nitrates 12.5 MG/L
PO4 .25 MG/L
Temp 78
GH 12
40% weekly water changes, well water.
I set the tank up on 2/23. Plants are growing like crazy. Rotala indica is nice and red and has grown to the top and now 4 or 5 inches across the surface. Same for both the green and tropical sunset hygro. New growth on the tropical sunset is nice and red. Corkscrew val has sent out dozens of runners and baby plants are popping up everywhere. Same goes for the jungle val. My large swords are putting up three new leaves a week and each has sent up three shoots with baby plants all over them. All plants are pearling constantly. Kinda looks like a tank ful of alkaseltzer :shock: . So is there anything I should change, add, modify? Or should I just keep it as it is? Thanks

Eheimpimp#137
90 gallon tank with water and some fish. Plants died and tank overrun with algae. Lights nearly burst into flames last weekend. Needs lots of help
Rickster is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 19 (permalink) Old 04-03-2003, 02:23 PM
Planted Tank Obsessed
 
ridns's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Rockford,IL
Posts: 349
It sounds great, never monkey with success! 8)

Eheim pimp #128, 55gal 13x20x48, Eheim Pro 2227, CO2 injected, into the filter breather tube,4x 55w Pcs , 12 hr light cycle (sunrise/sunset simulated), Milwaukee SMS 122, faulty bubble counter replaced with M3 bubble counter..... moderately Planted, Plantex CSM+B and ferts

To steal ideas from one person is plagiarism; to steal from many is research
ridns is offline  
post #3 of 19 (permalink) Old 04-03-2003, 02:24 PM
Planted Tank Guru
 
m.lemay's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Naugatuck, CT.
Posts: 2,647
Things seem to be going pretty well. Looking at your parameters, I thought that the PO4 could be a little higher, perhaps 1mg/l. You want to keep the nitrate/phosphate ratio around 10/1 respectively.

Marcel

FILSTAR Pimp #2

75 gal heavily planted,50/50 Black beauty,Eco-complete substrate, Pressurised CO2 with solenoid, ph controller, AB Reactor 1000, 330 watts 9325K GE PC lighting,Ehiem Liquidoser, 2-Filstar xp3 canisters.
m.lemay is offline  
post #4 of 19 (permalink) Old 04-03-2003, 04:22 PM
Planted Tank VIP
 
GulfCoastAquarian's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Winston-Salem, NC
Posts: 3,578
Since things are going so well, I would definitely be very hesitant to change ANYthing. Marcel is definitely right - bringing your Nitrogen to phosphorus ratio closer to 10:1 by either lowering NO3 or raising PO4 will help with plant color and leaf shape slightly. You might get some more red out of the Rotala and Sunset Hygro, that's about it.

- Sam P -
plantedtanker in limbo - all tanks currently in storage
GulfCoastAquarian is offline  
post #5 of 19 (permalink) Old 04-03-2003, 04:29 PM
Planted Tank Enthusiast
 
SNPiccolo5's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Minneapolis, MN
Posts: 859
Glad to see your swords are growing well, mine are doing nothing except staying small.... Dito, if it's all working out, keep it up and maybe bring your nitrates down a little bit and the PO4 up, a 10:1 ratio is good (now I sound like a broken record...), lol! Great job!

-Tim
SNPiccolo5 is offline  
post #6 of 19 (permalink) Old 04-03-2003, 07:27 PM Thread Starter
Algae Grower
 
Rickster's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Poolesville,Maryland
Posts: 149
Here's a really crappy pic I took about 10 days ago. It's of the right side of the tank

Eheimpimp#137
90 gallon tank with water and some fish. Plants died and tank overrun with algae. Lights nearly burst into flames last weekend. Needs lots of help
Rickster is offline  
post #7 of 19 (permalink) Old 04-03-2003, 07:28 PM Thread Starter
Algae Grower
 
Rickster's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Poolesville,Maryland
Posts: 149
I'll take another shot(just as crappy) tonight from the same angle to see the difference.

Eheimpimp#137
90 gallon tank with water and some fish. Plants died and tank overrun with algae. Lights nearly burst into flames last weekend. Needs lots of help
Rickster is offline  
post #8 of 19 (permalink) Old 04-03-2003, 07:33 PM Thread Starter
Algae Grower
 
Rickster's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Poolesville,Maryland
Posts: 149
I'm going to start adding some phosphate. Should I get the triple phosphate from litemanu.com ?

Eheimpimp#137
90 gallon tank with water and some fish. Plants died and tank overrun with algae. Lights nearly burst into flames last weekend. Needs lots of help
Rickster is offline  
post #9 of 19 (permalink) Old 04-03-2003, 08:12 PM
Planted Tank VIP
 
GulfCoastAquarian's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Winston-Salem, NC
Posts: 3,578
What's the matter? Too embarassed to buy some Fleet Enema from the drug store? haha!! Seriously, for two bucks you'll have enough to last a looong time. The only downside being the strange looks from the cashier. Adding 1 ml (about 20 drops from the dispenser it comes in) will raise the PO4 in your 90g by 0.4ppm

Oh and try turning off the flash on your camera when you take the picture. Even on auto, it should be able to take a pretty good shot.

- Sam P -
plantedtanker in limbo - all tanks currently in storage
GulfCoastAquarian is offline  
post #10 of 19 (permalink) Old 04-03-2003, 08:41 PM Thread Starter
Algae Grower
 
Rickster's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Poolesville,Maryland
Posts: 149
Quote:
Originally Posted by GulfCoastAquarian
What's the matter? Too embarassed to buy some Fleet Enema from the drug store? haha!! Seriously, for two bucks you'll have enough to last a looong time. The only downside being the strange looks from the cashier. Adding 1 ml (about 20 drops from the dispenser it comes in) will raise the PO4 in your 90g by 0.4ppm

Oh and try turning off the flash on your camera when you take the picture. Even on auto, it should be able to take a pretty good shot.
LOL. Yeah that's part of it. Hmmm, maybe I can send the wife out to get it. I mean how many times have I gone out to get her femme thingies :roll: . The photo, yeah but all I had at the time was some really slow speed film. The exposure without flash was about three seconds. So I figured what the heck a bad pic is better than no pic

Eheimpimp#137
90 gallon tank with water and some fish. Plants died and tank overrun with algae. Lights nearly burst into flames last weekend. Needs lots of help
Rickster is offline  
post #11 of 19 (permalink) Old 04-03-2003, 09:08 PM
Planted Tank Enthusiast
 
SNPiccolo5's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Minneapolis, MN
Posts: 859
You could order Mono Potassium Phosphate from litemanu and use the dosing calculator (if you don't know it, it is http://www.csd.net/~cgadd/aqua/art_p...osage_calc.htm) to dose phosphate, that is probably what I am going to do, since I know how much I'm dosing....

-Tim
SNPiccolo5 is offline  
post #12 of 19 (permalink) Old 04-03-2003, 09:37 PM
Planted Member
 
Work In Progress's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Peaches, Peanuts & Cotton
Posts: 288
Send a message via AIM to Work In Progress Send a message via MSN to Work In Progress
Quote:
I mean how many times have I gone out to get her femme thingies
Ha Ha Ha Ha Ha :hehe:

~*~Kelly~*~
Work In Progress is offline  
post #13 of 19 (permalink) Old 04-03-2003, 09:37 PM
Planted Tank Guru
 
Rex Grigg's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Portland Orygun
Posts: 9,600
I second the mono potassium phosphate idea. It's what I use. You also might want to get some potassium sulfate. It doesn't appear that you are dosing potassium.
Rex Grigg is offline  
post #14 of 19 (permalink) Old 04-04-2003, 12:10 PM Thread Starter
Algae Grower
 
Rickster's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Poolesville,Maryland
Posts: 149
Oops. I forgot to mention that. I started dosing potassium on Wednesday. I used that web site calculator to figure my dosage

Eheimpimp#137
90 gallon tank with water and some fish. Plants died and tank overrun with algae. Lights nearly burst into flames last weekend. Needs lots of help
Rickster is offline  
post #15 of 19 (permalink) Old 04-04-2003, 04:00 PM Thread Starter
Algae Grower
 
Rickster's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Poolesville,Maryland
Posts: 149
Here is the new pic from the same angle and two weeks after the earlier one.

Eheimpimp#137
90 gallon tank with water and some fish. Plants died and tank overrun with algae. Lights nearly burst into flames last weekend. Needs lots of help
Rickster is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Keeping hospital tank water at the right parameters?? Laith Fertilizers and Water Parameters 5 08-01-2004 02:30 PM
strange change in water parameters steven Fertilizers and Water Parameters 3 07-22-2004 05:50 AM
ultrasonic foggers? Anonymous Riparium/Terrarium/Vivarium 44 06-08-2004 08:20 AM
Water Parameters advise Skyfish Fertilizers and Water Parameters 14 06-03-2004 08:29 AM
Newbie needs major help with water parameters and algae abc Fertilizers and Water Parameters 13 05-31-2004 12:11 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome