Plants Starting To Grow - The Planted Tank Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 07-06-2013, 10:55 PM Thread Starter
Planted Tank Obsessed
 
Join Date: Sep 2012
Location: Hampstead, NC
Posts: 339
Plants Starting To Grow

I am on my fifth or sixty attempt. Plants that I put in about six months ago have been growing, slowly, for about three weeks now. I have a 50g tank, low light, no CO2, light fish load, and ten plants. Plants are 2 bulbs unknown plant name, two anubus, some wisteria, a Java fern, and another two unknowns. Everything is showing some signs of growth except the wisteria. I am doing 40% water changes twice a month. Amonia, nitrite at zero, nitrates grow to 25 at water change time. Temp is about 75. I am dosing with PPD mix once a week.

Lights are only on for 5 hours a day, some sunlight during the day reaches the tank at an oblique angle.

Algae is not as under control as I would like. I am scraping the glass about once a week. Rocks and plants have dark scumy algae which I attempt to rub off once a week or so. I don't have many plants and they are growing slow in this environment. Do I need to add more plants to combat the algae growth?

thanks Mark
MarkM is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 07-06-2013, 11:30 PM
Algae Grower
 
NWGBR's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: NW
Posts: 31
I don't Think plants would help maybe some ottos or some sae
NWGBR is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 07-07-2013, 01:31 AM
Planted Tank Obsessed
 
Dan's85's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Montrose, Co
Posts: 357
Adding some fast growing floaters like hornwort or frogbit will help with the algae in a new tank, but I'm not sure with a tank that is already established. Maybe someone else will chime in.

The Fraternity of Dirt #136
Just because its dirt doesn't make it low tech


40b tank journal
http://www.plantedtank.net/forums/sh...594&highlight=
10g NPT Betta tank
http://www.plantedtank.net/forums/sh...d.php?t=358321
Dan's85 is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 07-07-2013, 02:09 AM
Planted Tank Guru
 
Kathyy's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Newbury Park, CA
Posts: 4,182
PMDD doesn't have any phosphorus in it. Perhaps the wisteria would do better with some. Add it away from the micro nutrient as phosphate will bind with iron and take them both out of solution.

More plant mass is always better. I have been keeping a planted tank for over a decade and wouldn't attempt a tank that is planned to be less than half full of plants when grown out. Wisteria is supposed to be one of those fast growing plants too though.

What kind of bulbs? Is the fixture T5HO, T5NO, T8, T12? T8 or T12 would be fine for a low tech tank, T5NO might be okay but T5HO would likely be more light than the plants can handle.

What kind of algae? Look through this page, perhaps you can recognize it from the excellent photos and descriptions. http://www.aquariumalgae.blogspot.com/
Kathyy is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 07-07-2013, 02:51 AM Thread Starter
Planted Tank Obsessed
 
Join Date: Sep 2012
Location: Hampstead, NC
Posts: 339
Lights and Alage Type

I followed the link that Kathyy supplied and I have Brown Alage or Diatoms. Says it is found in low light tanks and likes silicon. (I now have low light and most of the silicone joints in the tank are infested.)

Light is another story. I started with the light that came with my tank, a 2 bulb T8 fixture. I read everywhere that you needed 2 watts per gallon to get plants to grow so I bought a 2 bulb T5HO fixture, 50g x 2 v 2 x 54w. It took way too long but I bought a par meter and found out that my light was producing light just over the high limit of what is considered high light. I tried 1 bulb and that brought the par down to the middle of the high range. I finally found T5NO in 6500k. 1 T5NO bulb puts me in the middle of the low par value range. My T5NO bulb is running in my T5HO fixture so it is likely putting out a bit more power than it would with the correct ballast.

I could try and increase the light period, I could put another T5NO bulb in, or introduce snails or plecos.
MarkM is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 07-07-2013, 07:15 AM
Planted Tank Guru
 
Kathyy's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Newbury Park, CA
Posts: 4,182
Otos are famed for their diatom eating. As long as the fish in the tank aren't large enough to try to eat them they are a great addition to most tanks.

Sounds like you are on top of the lighting. I'd stay with the single bulb as long as there seems to be a good spread of light but keep the lighting period at least 8 hours. Sure hope the wisteria perks up soon, it is really pretty when it is growing well.
Kathyy is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 07-07-2013, 07:40 AM
Planted Tank Enthusiast
 
pantherspawn's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Wildomar, Ca.
Posts: 586
If you're getting direct sunlight on the tank that's a sure fire way to develop an algae issue. Throw in a few snails and they should work it out though they may breed quickly. Some people don't like snails in their tank, but all of mine have them and they do well. Nerite are good but you'll end up with white eggs everywhere.

Sent from my SGH-T889 using Tapatalk 2

55 gal heavy planted low tech south American tank
38 gal bow front live bearer tank
20 gal Marineland led brackish puffer tank
14 gal cf newly planted
10 gal Marineland led low tech low light
10 gal Marineland led qt tank
6 gal snail breeder
5 gal fluval chi dust collector
3 gal beta tank
pantherspawn is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 07-07-2013, 03:01 PM Thread Starter
Planted Tank Obsessed
 
Join Date: Sep 2012
Location: Hampstead, NC
Posts: 339
Thank You For Your Replys

OK, I just increased my lighting time to 8 hours. Am going to do a water change and clean up the glass and infected plant leaves. I may run into town later today and see if the LfS has Otos if so I'll get a couple and give them a try.

Mark
MarkM is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 07-12-2013, 02:02 PM Thread Starter
Planted Tank Obsessed
 
Join Date: Sep 2012
Location: Hampstead, NC
Posts: 339
Quick Results

I received several suggestions for tank improvement just a few days ago. I changed my lighting plan increasing my daily period to eight hours from five. This has appeared to slow the diatoms and increased normal green aleage growth a bit. I added four small Otos yesterday. Overnight the four new Otos have "cleaned" several leaves infected with brown diatoms and things are looking better with these two easy to make changes.

Thanks again,

Mark
MarkM is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 07-13-2013, 11:20 PM
Planted Tank Enthusiast
 
pantherspawn's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Wildomar, Ca.
Posts: 586
Sounds like yo ve got a good handle on things. Best of luck.

Sent from my SGH-T889 using Tapatalk 2

55 gal heavy planted low tech south American tank
38 gal bow front live bearer tank
20 gal Marineland led brackish puffer tank
14 gal cf newly planted
10 gal Marineland led low tech low light
10 gal Marineland led qt tank
6 gal snail breeder
5 gal fluval chi dust collector
3 gal beta tank
pantherspawn is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the The Planted Tank Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome